Oxybutynine....dementie?

Waaronder oxybutynine en glycopyrronium.

Moderators: Erje, Thijs

Plaats reactie
TomD
Druppel
Druppel
Berichten: 6
Lid geworden op: vr 07 okt 2016, 12:50

Oxybutynine....dementie?

Bericht door TomD » wo 05 jun 2019, 20:38

Hallo allemaal,

Sinds 3 jaar neem ik oxybutynine tegen mijn zweethanden. Ik heb geen last van bijwerkingen en na verscheidene gefaalde andere methoden waaronder iontoforese, botox injecties etc leek ik eindelijk een goede oplossing gevonden te hebben.

Nu ben ik wat aan het rondkijken op het internet en blijkt dat er verscheidene recente studies een link tussen oxybutynine en dementie hebben aangetoond. Ik merk ook wel dat deze studies vooral handelen over 65+ (ik ben er 27) maar dan lijkt me deze medicatie -zelfs voor een jongere- toch niet heel erg veilig. Ik post hier enkele studies, de dailymail heeft hier zelfs een artikel overgeschreven: https://www.medscape.org/viewarticle/533083 , https://www.dailymail.co.uk/health/arti ... entia.html

Ik maak me dus ernstige zorgen over de veiligheid van deze medicatie. Ik ben zelfs even gestopt met het nemen hiervan maar de hyperhidrose komt onmiddellijk terug. Ik weet niet echt wat doen want zoals je bovenaan kan lezen heb ik reeds verschillende methodes zonder succes uitgeprobeerd.

Wat denken jullie over de veiligheid van oxybutynine?

En hebben jullie andere alternatieven in gedachten? Ik heb hier ook reeds gelezen over glyccopyrronium, dit lijkt me wel wat aangezien deze medicatie de hersen/bloed barrière niet doordringt. Is deze medicatie reeds "kant en klaar" verkrijgbaar? Of moet de apotheker dit prepareren?

Alvast bedankt voor jullie tips!
Tom

PS: ik wacht nog steeds op een soort myradry behandeling voor handen ;)!

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2147
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Oxybutynine....dementie?

Bericht door Thijs » wo 05 jun 2019, 21:35

Hoi Tom,

Wat jij beschrijft heb ik ook eerder gehoord. Het klopt, er zijn studies geweest die dit aantonen. Maar volgens mij ligt het wel iets genuanceerder. Zover ik weet is dit met glycopyrronium niet of veel minder het geval. Glyco kan je kant en klaar krijgen op recept van je medisch specialist of huisarts al is het lastig om de pilvorm te krijgen. Op de een of andere manier komt het vaker als drankje. Je hebt echter wel de pilvorm nodig. Soms moet je naar een andere apotheek toe om het te krijgen.

Miradry voor handen zie ik voorlopig echt nog niet komen helaas.

gr Thijs

ps: zie ook viewtopic.php?p=17132#p17132

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2147
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Oxybutynine....dementie?

Bericht door Thijs » wo 05 jun 2019, 22:14

Hieronder de reactie van dermatoloog Wim Venema, medisch adviseur hyperhidrosis patientenvereniging:

Beste Forumlezers,

Ik heb van Thijs begrepen dat er onrust is ontstaan over het gebruik van oxybutynine bij zweten. Er zijn inderdaad onderzoeken waar afname van cognitie (een beetje kort door de bocht geheugen) wordt gezien bij langdurig gebruik van oxybutynine. Dit is niet hetzelfde als dement worden van dit middel. Het middel wordt zoals jullie weten gebruikt bij blaasproblemen die vooral op oudere leeftijd optreden. Het betekent vooral dat wij als voorschrijvers voorzichtiger moeten zijn bij het voorschrijven van dit middel op middelbare leeftijd en vooral als er in de directe familie dementie voorkomt. Dit kan dan door gebruik van oxybutynine versneld optreden. Bij jonge gezonde mensen is dit niet aangetoond. Uiteraard wordt hier nog verder onderzoek naar gedaan. Glycopyrronium lost minder goed op in vet dan oxybutynine en zal dus minder goed de bloed-hersen barriere passeren en theoretisch minder snel deze bijwerking laten zien.


Er zijn dus zeker aanwijzingen dat er vooral op oudere leeftijd voorzichtig moeten zijn met de oxybutynine maar er is geen reden om op jongere leeftijd van dit middel af te zien op dit moment.  In het pharmacotherapeutisch kompas wordt dit ook duidelijk benoemd.

https://www.farmacotherapeutischkompas. ... xybutynine

TomD
Druppel
Druppel
Berichten: 6
Lid geworden op: vr 07 okt 2016, 12:50

Re: Oxybutynine....dementie?

Bericht door TomD » do 06 jun 2019, 09:24

Hallo Thijs,

Bedankt voor de uitgebreide informatie!

Tom

Caroline_o
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: wo 03 okt 2012, 15:54

Re: Oxybutynine....dementie?

Bericht door Caroline_o » vr 07 jun 2019, 13:27

Dag Tom,

Ik heb sinds gister Glycopyrronium. Dinsdag bij de huisarts gevraagd en gewoon in pilvorm gekregen. Moet je wel even om vragen. Vandaag heb ik ze genomen. Vanmorgen om kwart over 7 op nuchtere maag, en daarna nog eentje rond half 11, omdat ik vond dat het niet voldoende resultaat gaf. Ik moet zeggen dat het nu al werkt! Ik heb overmatige zweetproductie in mijn handen, voeten en oksels Dat laatste heb ik opgelost door Botox. Dat medicijn wat jij gebruikt, werkt niet bij iedereen en dus heb ik ook direct voor glyco gekozen. Het werkt, nu al nog voor de dag om is.

Als je je nog zorgen maakt, zou je wellicht glyco kunnen proberen.

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht