Geen deodorant, maar dít product werkt volgens sociale media het best tegen stinkende oksels

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2817
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Geen deodorant, maar dít product werkt volgens sociale media het best tegen stinkende oksels

Bericht door Thijs »

Geen deodorant, maar dít product werkt volgens sociale media het best tegen stinkende oksels
Vaak last van een vervelende zweetgeur onder je oksels? Je grijpt naar deodorant, maar dat lijkt slechts een tijdelijke oplossing. Een nieuwe hack op sociale media tipt een heel ander product om je oksels mee te wassen: gezichtsreiniger. Doet het echt wonderen? Dermatoloog Thomas Maselis reageert.

Valeriya Gornostayeva 27-04-23, 09:01 Laatste update: 27-04-23, 19:57

01:07
01:14 / 02:16
Je hebt alle deodorants op de aardbol geprobeerd en wast je oksels meermaals met zeep onder de douche. Toch komt dat zweetluchtje vaak snel terug. Hoe maak je nu eens en voor altijd komaf met die stinkende geur onder je oksels? Volgens een populaire, nieuwe beautyhack op sociale media heb je daarvoor géén deodorant nodig. Wel een gezichtsreiniger. Hoezo?

“Er woedt een oorlog onder je oksel”, aldus dermatoloog
“De oorzaak van die slechte geur onder je oksels is niet jouw zweet, want dat is geurloos”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “De grote schuldigen zijn enkele slechte bacteriën die dat zweet omzetten tot zuren, met een stinkende zweetgeur tot gevolg.”

“Hoe meer van die bacteriën onder je oksels zitten, hoe harder je stinkt. Dat verschilt echter van persoon tot persoon, daarom dat de een zijn zweet soms minder slecht ruikt dan dat van een ander.”

“Het gebruik van een gezichtsreiniger zoals Elle op TikTok beweert, kan zeker helpen”, zegt Maselis. “Het gaat dan namelijk om een cleanser mét benzoylperoxide. Dat is een populair ingrediënt voor de behandeling van acne, want het heeft een sterke antibacteriële en ontstekingsremmende werking.”

Aha, hét middeltje tegen die slechte bacteriën onder je oksels dus? “Niet helemaal”, zegt de dermatoloog. “Je oksels wassen met een gezichtsreiniger, maar evengoed een product met alcohol of zelfs gewoon water is slechts een tijdelijke oplossing. Op die manier dood je niet alle bacteriën. Een klassieke deodorant doet dat wel, maar die doodt óók de goede bacteriën. En ze komen allemaal na hoogstens een paar uur weer terug.”


Een deodorant gaat de zweetpro­duc­tie tegen, een gezichts­rei­ni­ger niet.
Dermatoloog Thomas Maselis

“Meer nog, het gebruik van al die producten verandert de verhouding tussen het aantal goede en slechte bacteriën onder je oksels niet. Er woelt onder je armen een heuse oorlog tussen twee soorten bacteriën. Bij wie vaak slecht ruikt zijn de slechten aan de top, terwijl het de bedoeling is dat de goeden overwinnen. Een product die daarvoor zorgt, bestaat helaas nog niet”, zegt Maselis.

Beter dan een deodorant?
Werkt een cleanser met benzoylperoxide beter dan deodorant? “Niet echt”, zegt de dermatoloog. “Bovendien vermindert een antitranspirant meestal ook de zweetproductie onder je oksels, iets wat een gezichtsreiniger niét doet.” Of je nu een natuurlijke deodorant gebruikt of niet, in een spuitbus of een roller maakt ook relatief weinig verschil, zegt hij.

“Daarnaast is een gezichtsreiniger met benzoylperoxide redelijk agressief en kan die een gevoelige huid uitdrogen of irriteren. Gebruik hem daarom zeker niet nadat je je oksels hebt geschoren”, aldus Maselis.

Extra tip van de dermatoloog: loop eens een dagje rond in een T-shirt van je vriend(in) of familielid die zelden slecht ruikt. “Als je je wast met anti-bacteriële zeep of een gezichtsreiniger en dan dat T-shirt aantrekt, zal je een grotere hoeveelheid goede bacteriën hebben onder je oksels die jouw slechte kunnen aanvallen.” Zo blijf je dus wat langer zweetgeurvrij. Al is deze methode niet wetenschappelijk bewezen, vertelt hij erbij.

Bron: https://www.hln.be/nina/geen-deodorant- ... ~a9a3f182/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht