Pagina 1 van 1

Maastrichtse sportschool wil van stinkende man af

Geplaatst: di 28 mei 2024, 19:28
door Thijs
Maastrichtse sportschool wil van stinkende man af
Christianne Schreuder
30 april, 06:00

Een sportschool in Maastricht wil het contract van een stinkende man ontbinden. Andere sporters klagen steen en been over de zure zweetgeur. Maar mag dat zomaar? Welke rechten heb je als sportschool én als klant?
"Dit kan niet gezond zijn", slaakt een vrouw als de man voorbij loopt en een zure, penetrante wolk zich verspreidt in de sportruimte.

Melding maken
De sportster is één van de vele klanten die onpasselijk wordt van de geur. In de gesloten ruimte kan de geur ook niet goed weg. Even later komt er een sportinstructeur van een Limburgse sportschoolketen*, die liever anoniem wil blijven, naar de vrouw toe. Hij vraagt haar een melding te maken bij de balie.
*De Limburgse sportschoolketen is bewust niet genoemd in verband met de privacy van de klant.

Ligt gevoelig
De stinkende man blijkt al langer voor overlast te zorgen. Er zijn al meerdere gesprekken met de man gevoerd. "Wel heel voorzichtig en op een integere manier", laat de medewerker weten. "Want dit ligt natuurlijk heel gevoelig." De sportschool heeft naar eigen zeggen op een respectvolle manier aan de man proberen duidelijk te maken dat zijn lichaamsgeur opvalt. In negatieve zin.

In de wind geslagen
Het advies van de sportschool om eerst te douchen of het aanbieden van deo sloeg de man in de wind, of het had in ieder geval geen resultaat. "Helaas reageerde de man niet echt goed op de kritiek. Ook de tips hebben niet geholpen, misschien ruikt hij het zelf ook niet. Als hij zelf de urgentie niet inziet, kun je als sportschool niet veel. Vandaar dat we ook andere sporters vragen melding ervan te maken."
Want hoewel de sportschool zich via de algemene voorwaarden indekt voor dit soort situaties, lijkt het ontbinden van het contract een te grote stap.

Zweetvoetenman
Volgens schrijfster Annet Huizing komt op zo'n moment het rechtssysteem om de hoek kijken. Zij schreef in 2017 in haar boek 'de zweetvoetenman' over de zaak. Een Rotterdamse man die in 2003 het landelijke nieuws haalde door zijn onwelriekende zweetvoeten. Hij kreeg een toegangsverbod tot de universiteitsbibliotheek van de TU Delft, omdat hij ondanks waarschuwingen zijn schoenen uit bleef doen in de studie- en leesruimte. Studenten klaagden dat zijn voeten zelfs een etage hoger te ruiken waren. Omdat de man maar bleef komen, kreeg hij een toegangsverbod en meerdere boetes.

Legaliteitsbeginsel
Toch was de zweetvoetenman het er niet mee eens. Hij vond dat hij het recht had om zijn voeten te luchten, en dat het niet bewezen was dat zijn voeten stonken. "In de wet staat niet dat je geen zweetlucht om je heen mag hebben. Dat heet het legaliteitsbeginsel. Voordat er iets strafbaar gesteld kan worden, moet het wel in de wetboeken staan", zegt Huizing.

Geuroverlast is overlast
Waar kan een organisatie zich dan wel op beroepen? Net als in Delft, kan de sportschool maatregelen treffen wanneer anderen overlast ervaren. Al is de stank als overlast moeilijk hard te maken: "Iemand is baas in eigen huis, in dit geval de sportschool. Die mag dus toegang weigeren als iemand overlast veroorzaakt", stelt Huizing op basis van de zweetvoetenmanzaak.

Ongestoord bezoek
De sportschool hoeft waarschijnlijk niet bang te zijn voor eventuele procedures. De Rotterdammer stapte na het toegangsverbod naar de rechter en uiteindelijk zelfs naar de Hoge Raad, waar hij definitief ongelijk kreeg. Destijds zei de rechter in de uitspraak dat het om "hinder in de vorm van een onaangename lichaamsgeur" ging. En dat hij daarmee "het belang van een ongestoord bezoek door derden geschonden had."
Daarbij is de bibliotheek een openbare ruimte. De sportschool heeft klanten die betalen om ongestoord te sporten.

Zweetlucht
Kun je geuroverlast in de sportschool wel voorkomen? Zweet zelf ruikt niet, maar zodra het in contact komt met bacteriën ontstaat de typische transpiratielucht. Er zijn mensen die van nature een neutralere geur produceren, maar er zijn ook personen die gaan stinken. Toch valt de stank meestal wel binnen de perken te houden met voeding en hygiëne.
Waarom ga je dan stinken?
Over het algemeen zijn voeding, hygiëne en of je vlak van te voren hebt gegeten de belangrijkste stankveroorzakers. Als je op een lege maag gaat sporten kan zweet een ammoniakachtige geur veroorzaken omdat je eiwitten gaat verbranden.

Ook geldt: hoe minder bacteriën, hoe minder geur. Haartjes zijn broeinesten voor bacteriën, dus ontharen kan helpen. Net als een goedwerkende deodorant. Schone kleren, gemaakt van niet-synthetische stoffen zijn ook wenselijk. Bij synthetische kleren blijft de geur vaak ook in de stof zitten. Een grotere kans op een riekende volgende sportsessie dus. En als je te veel alcohol, knoflook of sterke kruiden hebt gedronken of gegeten kan dit met name onder de oksels gaan stinken.

Soms zijn gezondheidsproblemen de boosdoener. Bijvoorbeeld overactieve zweetklieren door hormonen, bepaald medicijngebruik of een (stofwisseling)ziekte. De zeldzame ziekte Trimethylaminurie zorgt voor een geur die ergens tussen rotte vis en ui in zit.

Meldpunt
Vorig jaar gaven sportscholen te kennen dat ze een centraal meldpunt voor ongewenst gedrag willen. Klachten over stinkende medesporters kunnen daar vooralsnog niet worden ingediend.

Bron: https://www.l1nieuws.nl/nieuws/2642105/ ... nde-man-af