Als een otter: dit is waarom je soms veel zweet in je slaap

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2761
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Als een otter: dit is waarom je soms veel zweet in je slaap

Bericht door Thijs »

Als een otter: dit is waarom je soms veel zweet in je slaap

DOOR
Redactie

Gepubliceerd op
16 juli 2023 om 10:00

De één slaapt aan één stuk door zonder klamme oksels en de ander ontwaakt midden in de nacht van zijn of haar eigen plas zweet. Allesbehalve fijn, en ook onverklaarbaar want aan de temperatuur van je kamer ligt het niet. Wat is dan de reden waarom je de ene nacht meer zweet dan de andere?

Nachtzweten
We zweten allemaal wel dat zweten een natuurlijke reactie is van ons lichaam om op temperatuur te blijven.. De meeste mensen zweten vooral bij veel inspanning of als ze het gewoon heel warm hebben, maar andere zweten al zonder inspanning. Het is normaal om te zweten in je slaap, door bijvoorbeeld een warme zomeravond of een (te) dik dekbed, maar bij nachtzweten is dit niet de oorzaak.

Oorzaken van nachtzweten
Nachtzweten kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Om ervan af te komen, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de boosdoener is. Een aantal van die oorzaken zijn:

1. Hormonale veranderingen
Zowel bij de overgang als een zwangerschap kun je last hebben van opvliegers. Deze opvliegers kennen geen pauze en kunnen dus ook 's nachts optreden. Dit zijn beide veel voorkomende oorzaak van nachtzweten bij vrouwen.

2. Psychische factoren
Denk aan angst, stress of een depressie. Deze kunnen allemaal een oorzaak zijn van nachtzweten. De adrenaline die wordt aangemaakt bij angst en stress zorgt voor een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Hierdoor krijg je het warmer en ga je zweten, ook ‘s nachts.

3. Medicijnen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar lees altijd goed de bijsluiter van je medicijnen. Van sommige medicijnen is het namelijk bekend dat ze een oorzaak zijn van nachtzweten. Medicijnen waar dit bekend van is zijn antidepressiva, koortsverlagende middelen zoals aspirine en paracetamol en medicijnen die zorgen voor hormonale veranderingen.

4. Slaapapneu
Ook van slaapapneu is het bekend dat het een veel voorkomende oorzaak is van nachtzweten. Bij slaapapneu heb je last van ademstilstanden tijdens het slapen. Tijdens je slaap ontspannen je spieren. Hierdoor kan je tong je ademhaling blokkeren, waardoor je lichaam nog harder moet werken om adem te kunnen halen. Van dat harde werken gaat je weer flink zweten.

5. Verslavende middelen
Middelen als cafeïne, alcohol, nicotine en drugs zijn veel voorkomende oorzaken van zweten tijdens je slaap. Allemaal verhogen ze je hartslag waardoor je het warm krijgt en dus gaat zweten. Alcohol zorgt daarnaast ook voor verwijding van de bloedvaatjes onder de huid, waardoor je huid warmer wordt. Die warmte probeert je lichaam dan weer kwijt te raken door te zweten.

6. Pittig eten
Als laatste kan ook pittig eten zorgen voor overmatig transpireren, ook ‘s nachts. Dus als je 's avonds wil genieten van een heerlijke Indische maaltijd, moet je het nachtzweten ook voor lief nemen.

Wat kun je ertegen doen?
Gelukkig zijn de meeste oorzaken vaak zelf simpel te voorkomen. Zo kun je die fles laten staan voor je gaat slapen, of die pot sambal een keer niet op tafel zetten. Heb je veel last van stress? Neem een stap terug, als dat kan, of praat er met iemand over zodat je met een leeg hoofd gaat slapen. Helpt dat niet, dan kan de huisarts je misschien verder helpen.

Bron: https://www.andc.tv/body-en-mind/TRF-al ... n-je-slaap

Waarom weet ik niet maar s'nachts was juist het enige moment van de dag dat ik NIET zweette. Volgens mij is dat ook een kenmerk van primaire hyperhidrose.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht