Moeten we ons zorgen maken om aluminium in deodorant?

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2817
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Moeten we ons zorgen maken om aluminium in deodorant?

Bericht door Thijs »

Moeten we ons zorgen maken om aluminium in deodorant?
Moeten we massaal op zoek moeten naar aluminiumvrije deodorant voor onze veiligheid of is dit een marketingtruc?

DOOR ROBYN VAN GORSEL
12/04/2023

We zien het steeds vaker op de verpakking van deodorant: merken die prominent adverteren dat ze aluminiumvrij zijn. Betekent dat dat mocht er wél aluminium in je deo zitten, dat dat schadelijk is!?

Aluminium in deodorant
Met al die reclame voor aluminiumvrije deo is het makkelijk om aan te nemen dat aluminium enorm slecht is, anders zou er niet zo groot op de verpakking staan dat het er niet in zit - toch? Toch? Maar zoals iedereen die bovengemiddeld veel tijd besteedt aan het ontcijferen van verpakkingen (hey, it's me), weet dat marketing vaak nét even anders werkt.

Vraag blijft dus of we nu massaal op zoek moeten naar aluminiumvrije deodorant voor onze collectieve veiligheid, of dat dit een gevalletje marketingoplossing voor een niet-bestaand probleem is.

Deodorant en anti-transpirant
Dit wordt een technisch verhaal, maar aan het eind blijkt het heel logisch. Bear with me, dus. Allereerst moeten we een onderscheid maken tussen deodorant en anti-transpirant.

Deo is ontworpen om okselgeur te maskeren, niet om te stoppen met zweten. Anti-transpiranten stoppen het zweten wél. We noemen dus alles wat we onder onze oksels smeren deodorant, maar er zit wel wezenlijk een verschil in en dat heeft alles te maken met aluminium.

Anti-transpirant bevat altijd aluminium, want aluminiumzouten lossen op in zweet en vormen een tijdelijke plug in de zweetklier. Zo voorkom je zweten. Zit er geen aluminium in, dan heb je dus deodorant. Een product dat je zweetgeur maskeert en eventueel het zweet absorbeert – maar het niet blokkeert.

Het blijkt maar weer dat deo-verpakkingen die schreeuwen dat er geen aluminium in zit, niets meer zijn dan een marketingtruc. Er zit sowieso nooit aluminium in deo, anders was het geen deo maar een anti-transpirant.

Is aluminium schadelijk voor je gezondheid?
Maar is aluminium nou schadelijk? De laster tegen het ingrediënt is al tientallen jaren oud. Zo werd er beweerd dat het een mogelijke boosdoener kon zijn in het neurodegeneratieve proces, dat de ziekte van Alzheimer kan veroorzaken. Het zou mogelijk ook borstkanker kunnen veroorzaken, want aluminium is een oestrogeen metaal.

Bovengenoemde risico's zijn theoretisch: er zijn geen studies die het bewijzen. Sterker nog, talloze onderzoeken hebben de theorieën over het verband tussen aluminium en kanker ontkracht.

In 2014 beoordeelde het onafhankelijk Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de EU-commissie deodorants op basis van aluminium als veilig. De American Cancer Society concludeerde hetzelfde. Alleen mensen met een aanzienlijk verminderde nierfunctie kunnen beter een deodorant zonder aluminium gebruiken, omdat ze het niet via hun urine uit het bloed kunnen filteren.

Bron: https://www.elle.com/nl/beauty-health/h ... deodorant/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht