Operatierobot kan zweethanden verhelpen

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2715
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Operatierobot kan zweethanden verhelpen

Bericht door Thijs »

Operatierobot kan zweethanden verhelpen

Een nieuwe behandelmethode met een operatierobot kan zweethanden verhelpen en de kans op vervelende bijwerkingen verkleinen. Vaatchirurg Hans Coveliers promoveert vandaag aan het VUmc op de behandeling, die hij nu al in de praktijk toepast.

Mickey Steijaert11 december 2015, 02:00
1240.jpg
1240.jpg (102.96 KiB) 574 keer bekeken
Zo'n 1 op de 100 mensen heeft last van hyperhidrosis: extreem zweten op een specifieke plek op het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van ziekten als diabetes, maar ook zonder aanwijsbare oorzaak ontstaan. Zweethanden zijn een van de bekendste en meest voorkomende vormen van hyperhidrosis. De aandoening zadelt patiënten met gênante situaties op. Een bekend voorbeeld: de patiënt die nog gauw even zijn handpalm over zijn broek haalt alvorens hij je de hand schudt.

De effectiefste manier om zweethanden te verhelpen is een operatie in de borstholte. Door de zenuwen die zweetklieren in de handen aansturen door te knippen, neemt de zweetproductie af. Alleen: om onduidelijke redenen veroorzaakt deze behandeling zogeheten compensatoir zweten, overmatig zweten op andere lichaamsdelen zoals de voeten en de onderrug. Hiermee zijn sommige patiënten nog slechter af.

Bijwerkingen
De behandeling van Coveliers rekent voor een groot deel met deze bijwerkingen af. 'Het compensatoir zweten is heftiger naarmate de hoeveelheid zenuwweefsel die wordt verwijderd groter is', legt Coveliers via de telefoon uit. 'Daarom hebben we geprobeerd met een operatierobot de behandeling preciezer uit te voeren.'

Met een 3D-camera op de robotarm kan Coveliers de zenuw van dichtbij bekijken, 'alsof je zelf naast de zenuw staat'. Zo kan hij minuscule zijtakjes van de zenuw wegbranden, zonder de rest van de zenuw aan te tasten. Coveliers testte zijn methode op een groep van 55 mensen met ernstige zweethanden. Na de behandeling hadden slechts 4 van hen last van compensatoir zweten, terwijl de zweethanden effectief waren verholpen. Bij andere methoden heeft 27 tot wel 85 procent van de behandelde patiënten last van compensatoir zweten.

Veelbelovend
Coveliers' techniek is veelbelovend en relevant, vindt Wim Venema, dermatoloog aan het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en gespecialiseerd in overmatig zweten. 'Ernstige zweethanden zijn echt een handicap in het dagelijks leven. Elke stap naar een betere behandeling is goed.'

Theo Klinkenberg, chirurg in de HyperHidrosisKliniek in Groningen, voert zelf ook operaties tegen zweethanden uit. Hij noemt Coveliers' methode om alleen de zijtakjes van zenuwen te behandelen een succes. 'Maar de toegevoegde waarde van de robot zie ik niet. Zo'n operatie kun je ook gewoon met de huidige apparatuur uitvoeren. Dan hoef je per kant maar één opening te maken in de huid, voor de robot vier.'

Coveliers past zijn operatietechniek, mét robot, al toe. Met een grootschalige klinische test met een controlegroep hoopt hij collega's mondiaal van zijn methode te overtuigen.

Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/op ... n~b0009b63
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht