ZWEET JIJ TE VEEL? DIT ZIJN DE TEKENEN

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2817
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

ZWEET JIJ TE VEEL? DIT ZIJN DE TEKENEN

Bericht door Thijs »

ZWEET JIJ TE VEEL? DIT ZIJN DE TEKENEN
doorSophie Vereyckenop 29/06/2020

Het warme weer, een intensieve work-out of een spannende presentatie: af en toe gaan onze zweetklieren in overdrive. Doodnormaal, maar wanneer zweet je écht te veel? En belangrijker nog: kan je er iets aan doen?


Allereerst: er is niets mis met een zweetdruppel af en toe. Integendeel, het is net een noodzakelijk proces om ons lichaam af te koelen. Wanneer we oververhit raken, zal het zenuwstelsel de zweetklieren stimuleren zodat we gaan transpireren. Die druppeltjes verdampen vervolgens op onze huid en nemen zo de lichaamswarmte weer weg.

Soms zijn die zweetklieren net iets té actief, dat wordt ook wel hyperhidrose (of overmatig zweten) genoemd. Van je voeten, handpalmen, oksels en rug tot je voorhoofd: het kan overal voorkomen en gebeurt vaak tijdens de meest banale activiteiten. Volgens dermatoloog Adam Friedman zouden mensen met hyperhidrose maar liefst vier keer meer zweten dan wat eigenlijk nodig is om het lichaam af te koelen. 'De exacte oorzaak van overmatig zweten, is onbekend,' aldus de dokter. 'Soms heeft het te maken met een andere medische aandoening of met medicatie, maar meestal is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Al weten we wel dat het erfelijk kan zijn.'

Er zijn twee vormen van overmatig zweten: primaire hyperhidrose en secundaire hyperhidrose. De eerste begint vaak in de kindertijd, en heeft enkel invloed op bepaalde lichaamsdelen. Secundaire hyperhidrose wordt veroorzaakt door andere factoren, zoals de menopauze, diabetes of bepaalde medicatie, en beïnvloedt het hele lichaam en gebeurt vooral 's nachts.

'Overmatig zweten kan een enorme impact hebben op je levenskwaliteit, je carrière, relaties en gewoon je algemene welbevinden,' aldus de dermatoloog. Maar hoe weet je nu of je overmatig weet? Enkele weggevers zijn: wanneer je overdag van T-shirt moet wisselen omdat je zo veel zweet, meerdere laagjes kleding draagt om zweetplekken te maskeren of meer dan één keer per dag een douche neemt. Maar ook als je merkt dat je je schaamt omwille van je transpiratie en/of daarom sociale verplichtingen zoveel mogelijk probeert te mijden. Een eenvoudige oplossing die voor iedereen werkt, is er niet. Een bezoekje aan de dokter of dermatoloog is dan ook geen overbodige luxe.

Bron: https://www.goedgevoel.be/artikel/happy ... de-tekenen
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht