Unieke cursus tegen blozen

Last van veelvuldig blozen? Hier moet u zijn...

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2761
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Unieke cursus tegen blozen

Bericht door Thijs »

Unieke cursus tegen blozen
30 jan 2008 om 13:52Update: 15 jaar geleden

GRONINGEN - Groningse psychologen hebben een cursus ontwikkeld voor mensen met bloosangst. Tot nu toe bestonden er in Nederland alleen langdurige therapieën. Dat meldde woensdag de Rijksuniversiteit Groningen.

Door ANP/NU.nl

Psychologen Femke Buwalda en Corine Dijk doen de komende tijd verder onderzoek naar het effect van de cursus waarin men leert omgaan met blozen en bloosangst. De zogeheten bloos- of erythrofobie kan zo ingrijpend zijn dat mensen situaties vermijden om geen rood hoofd te krijgen.

"Sommige mensen durven bijvoorbeeld niet aan het woord te zijn in een grote groep mensen, anderen geven bij de kassa liever groot geld omdat ze niet de tijd durven te nemen om hun aankoop met kleingeld te doen," zegt Dijk.

Aandacht

De psychologe zegt dat een uniek aspect aan deze cursus is dat ook een aspect als 'aandacht' belicht wordt.

Mensen met bloosangst zijn meestal heel alert op de temperatuur van hun wangen. Als die iets oploopt kan dat een bloosaanval oproepen. "Als je daar de hele tijd op let, dan ga je vanzelf meer blozen," zegt Dijk.

"We leren mensen dan hoe aandacht werkt en hoe ze die kunnen verleggen op zo'n moment."

De vorm waarin de cursus is gegoten is nog niet eerder getest. De onderzoekers behaalden wel goede resultaten bij de behandeling van mensen die leden aan hypochondrie (ziektevrees) in een vergelijkbare opzet.

Voor deze cursus zijn veel elementen uit bestaande therapieën samengebracht en de onderzoekers hopen op een succes. "Als blijkt dat deze aanpak werkt dan willen we de methode zo snel mogelijk over het hele land uitrollen," zegt Dijk.

Resultaten

Tot nu toe wordt de cursus alleen in Groningen gegeven. De onderzoekers nemen de tijd om de resultaten van de cursus onder de loep te nemen. "Direct na een cursus of therapie zie je vaak dat de resultaten heel goed zijn, maar we willen het ook op een later moment meten. Volgend jaar moet er wel meer duidelijk zijn," aldus Dijk.

Een verschil tussen deze cursus en een therapie is dat de cursus slechts zeven weken duurt en een therapie vaak zo'n twaalf. Daarmee is de cursus dus ook goedkoper dan een therapie.

Dijk benadrukt dat het doel van de cursus niet is om mensen van het blozen af te helpen:"Blozen is een heel belangrijk deel van onze non-verbale communicatie, we richten ons op de angst die sommige mensen er voor ontwikkelen."

Bron: https://www.nu.nl/wetenschap/1414189/un ... lozen.html

Al een oud artikel maar misschien heeft iemand er iets aan.... Ik kan overigens online niets vinden over de resultaten op langere termijn noch meer informatie over deze cursus.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht