Aluminium in deo's

Anti-transpirants, aluminium-chloride, speciale crèmes en meer...

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
Erje
Moderator
Moderator
Berichten: 561
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 13:40
Contacteer:

Aluminium in deo's

Bericht door Erje »

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2747
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Aluminium in deo's

Bericht door Thijs »

Voor de mensen die niet willen klikken ;)


Is deodorant - met aluminium - nou schadelijk of niet?

Loïse Bassie– 13:45, 2 november 2018


Het Consult Verstopte zweetklieren en zelfs ernstige ziekten: op internet staan berichten dat aluminium in deodorant schadelijk kan zijn. Hoe serieus moeten we die verhalen nemen?


Een lezer vraagt zich af of de zorgen voor de gevolgen van aluminium in deodorant terecht zijn. Kunnen we gewoon de oude vertrouwde deo gebruiken of doen we er beter aan over te gaan op de biologische variant zonder aluminium.

Aluminium in deodorants droogt de huid uit en voorkomt daarmee dat de gebruiker gaat zweten. Dat lijkt goed nieuws, want hoe minder we zweten, hoe beter, toch? Maar niet elke deodorantgebruiker is er gerust op. Wie op internet zoekt, komt genoeg zorgelijke verhalen tegen over de stof. Zo zou aluminium de kans vergroten op borstkanker en de metalen deeltjes zouden tot alzheimer kunnen leiden. Gezondheidsblogs nemen de onbevestigde berichten van elkaar over. Daar komen dan nog de zorgen bij van internetgebruikers die zich afvragen hoe het bewust verstoppen van zweetklieren goed kan zijn voor je lichaam. Wat gebeurt er met het zweet dat daar niet weg kan?

We leggen de vragen voor aan dermatoloog Menno Gaastra. Die spreekt geruststellende woorden. “Aluminium is een natuurlijk product. Deodorant bevat maar een klein element van de stof: het aluminiumzout. Als dat in je lichaam belandt, kan dat geen kwaad”, zegt Gaastra.

Ook de bewering dat de stof zorgt voor een ophoping van zweet vindt hij sterk overdreven. “Wanneer de poriën bij de oksel worden verstopt door de deo, gaat het om 1 procent van het lichaam waar het zweet niet weg kan. Door het natuurlijke proces van het lichaam komen de stoffen op andere plekken naar buiten.”

Gaastra bestrijdt dat deo’s met natuurlijke producten beter zouden zijn dan die met aluminium. Voor het zogenoemde onnatuurlijke bestanddeel van aluminium hoeft de deo-gebruiker niet bang te zijn. “Er zitten wel wat chemische elementen in de stof, maar in zo’n kleine mate dat die niet schadelijk zijn voor de mens.” Het gerucht dat aluminium borstkanker veroorzaakt kan niet bewezen worden omdat de literatuur ontbreekt, volgens Gaastra.

Maar waar komt dan die angst voor aluminium vandaan? “Het uitdrogend effect van aluminium kan voor irritatie zorgen bij de oksel. Daarom gingen mensen misschien op zoek naar een alternatief dat geen aluminium bevat”, meent Gaastra. Hij denkt dat de pleitbezorgers voor deo zonder aluminium anderen wisten te overtuigen van het gevaar. Niet terecht, want lang niet iedereen hoeft last te hebben van de geïrriteerde oksel na het gebruiken van een aluminiumdeo.

Dat aluminium in sommige gevallen irritatie op kan leveren, hoeft dus geen reden te zijn om deodorants die dit bevatten, af te zweren. Sterker nog: er zijn genoeg natuurlijke producten die irritatie kunnen veroorzaken.

Gaastra: “Puur natuur betekent niet dat het geen kwaad kan. Aloe Vera, een natuurlijke stof die vaak in huidverzorgingsproducten gebruikt wordt, kan net zo goed voor irritatie zorgen. Het heeft alleen een hele andere werking op de huid dan aluminium.”

De conclusie die we volgens de dermatoloog kunnen trekken: “Het gaat er om hoe gevoelig de huid van een persoon is en bij welke deo diegene zich prettig bij voelt. Wat de markt roept over gezondere deo’s zonder aluminium, moeten we loslaten.”
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht