Interview met chirurg E.M. von Meyenfeldt van het ASZ

Diverse (algemene) onderwerpen/nieuws met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2584
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Interview met chirurg E.M. von Meyenfeldt van het ASZ

Bericht door Thijs »

Voor welke vormen van hyperhidrosis is de ETS operatie geschikt?

Vooral voor overmatig zweten van de handpalmen en de oksels.Het is mogelijk om de zenuwbanen te “clippen” wat houdt dit precies in ?

In plaats van het helemaal doornemen van de zenuwbanen kan je ook op hetzelfde niveau de zenuwsignalen onderbreken door er metalen clips op te zettenRaken zenuwbanen op den duur niet beschadigd nadat ze geclipt zijn ?

Het idee van alle behandelingen is dat de overmatige zenuwgeleiding op het goede niveau onderbroken wordt. Clippen beschadigd dus, net als de andere methodes, inderdaad de zenuw. Dat is ook de bedoeling en de oorzaak van het positieve effect van de operatie.Hoe gaat de ETS procedure in het kort te werk ?

Onder algehele narcose worden aan beide kanten 2 sneetjes van 5-10mm gemaakt in de oksel. Hierdoor wordt een camera en een instrument ingebracht waarmee de zenuw op het goede niveau wordt opgezocht. Hiervoor is het nodig dat de longen een beetje samenvallen (klaplong). Vervolgens wordt de zenuwgeleiding op dat niveau onderbroken door clips of doornemen van de zenuw. Hierna klappen de longen weer uit en worden de wondjes gehecht met oplosbare hechtingen.Is de ETS operatie ook geschikt tegen okselzweten en hoe hoog is de slagingskans?

De operatie is ook geschikt voor overmatig okselzweten. De rond de 90% van de patienten zijn tevreden met het resultaat.Is er verschil in het risico op compensatie zweten tussen de behandeling van oksels en handen?

Niet duidelijk.Waarom een ETS operatie met clippen in vergelijking tot een “normale” ETS operatie ?

Het is de minst ingewikkelde operatie met goede uitkomsten.Wat zijn de nadelen van een ETS operatie ? (syndroom van horner/klaplong etc)

De kansen op complicaties (Syndroom van Horner <1%, klaplong waar een drain voor geplaatst moet worden 1%, wondinfectie 1%, bloeduitstorting 1%) zijn klein. Het is goed om te realiseren dat niet 100% van de mensen helemaal tevreden is met het eindresultaat en dat compensatie zweten vaak voorkomt, maar dat dit in slechts zelden heel heftig is. Het positieve effect van droge handen en oksels staat vaak het meest op de voorgrond.Wordt de ETS operatie vergoed ?

Over het algemeen wel, maar dit hangt af van de zorgverzekeraar.Wat zou u willen zeggen tegen patienten die nu nog twijfelen om een ETS operatie te ondergaan?

Ga het gesprek aan met een arts die bekend is met de operatie om de voor en nadelen van een operatie in uw geval te bespreken.

^
* ETS: eigenlijk de term voor het doornemen van de sympatische grensstreng (de “zenuw”), in de literatuur wordt voor clippen ook wel endoscopic sympathetic block (ESB) gebruikt


E.M. von Meyenfeldt
Longchirurg / Chirurg Oncoloog
Albert Schweitzer Ziekenhuis
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht