Interview met dermatoloog Wim Venema van het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen

Diverse (algemene) onderwerpen/nieuws met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2584
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Interview met dermatoloog Wim Venema van het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen

Bericht door Thijs »

Hoi allemaal,

Het is mij een groot genoegen jullie te mogen mededelen dat per heden (juni 2016) dermatoloog Wim Venema van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen officieel de medisch adviseur is geworden van de Nederlandse Hyperhidrosis Patiëntenvereniging!!!

en dan nu naar het interview:

Hyperhidrosis wordt vaak door dermatologen behandeld omdat het een huid probleem is, is er niet ook een neurologische oorzaak of psychologische oorzaak?


Helemaal mee eens. Er is veel meer dan alleen de zweetklieren waardoor je zweet. De aansturing door de zenuwen speelt zeker een grote rol en ook de psyche. Iedereen die overmatig zweet kent dat gevoel wel. Je bent bang dat het komt of het begint en daarna versterkt de gedachte het zweten.

De samenwerking tussen verschillende specialismen zoals dermatologen thoraxchirurgen vaatchirurgen en psychologen is van groot belang. Ik juich een samenwerking zoals nu in het martini ziekenhuis tussen thoraxchirurgen en dermatologen in Groningen zeker toe.


Hoe werkt de miraDry procedure ? Wat gebeurd er precies in de huid?

Bij de miraDry procedure wordt hitte in de huid opgewekt door een soort minimagnetron. Dat gebeurt op een diepte van 2 tot 4 mm. De bovenste mm, zeg maar de opperhuid, wordt door koeling tijdens de behandeling beschermd


Blijven de dode zweetklieren in het lichaam ?

Het lichaam zal de dode zweetklieren opruimen


U heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in hyperhidrosis. Wat verwacht u dat de toekomst brengen zal m.b.t. behandelingsmogelijkheden ?

Wat je nu ziet gebeuren is heel interessant. Door de miraDry introductie en recente aandacht voor de ETS lijkt het probleem hyperhidrosis meer toegankelijk te worden voor een groter publiek. Dit zal uiteindelijk leiden tot verdere ontwikkeling. Maar misschien belangrijker hoop ik dat er meer maatschappelijk begrip gaat ontstaan. Als je aan hyperhidrosis lijdt betekent dat niet dat je onverzorgd of constant nerveus bent. Dat taboe moet worden doorbroken.


Weet u wanneer de miraDry beschikbaar zal zijn voor handen en of voeten in Nederland ?

Nog lastig te zeggen. Zoals het nu lijkt waarschijnlijk niet voor 2017. Ik vind het zelf erg belangrijk dat de techniek goed getest wordt voordat miraDry behandelaars in Nederland het gaan aanbieden.


Is er een mogelijkheid (in de toekomst) om overmatig zweten aan het gelaat met de miraDry te behandelen?

Ik kan mij haast niet voorstellen dat je het zou kunnen gebruiken in het gelaat. Het risico op bijwerkingen op gelaatszenuwen en vaatjes lijkt mij te groot


Wat doet u met patienten die na 2 miraDry behandelingen nog steeds niet het gewenste effect hebben ?

Ik heb bij een vijftal mensen een derde behandeling uitgevoerd. Bij twee van hen is het ook na langere tijd goed. Ik heb het al eens eerder op het forum gezegd. De miraDry is geen wonder in die zin dat het altijd werkt. Er zijn mensen waarin de behandeling niets lijkt te doen. En dat is goed balen.


Is er sprake van compensatie zweet na een miraDry behandeling?

Twee mensen die ik heb behandeld melden iets meer te zweten aan de handen en de rug. Op zich verwacht je dat niet omdat je immers niets aan de zenuwen zelf doet. Het is wel goed voorstelbaar dat de focus van het zweten verandert. Er zijn veel mensen die vooral onder de oksels zweten maar ondertussen in mindere mate in de handpalmen en onder de voetzolen. Als de oksels behandeld zijn komt het andere meer op de voorgrond te staan

Wat kost een miraDry behandeling en wordt deze vergoed?

1500 euro voor de eerste sessie en 1000 voor de tweede. Veel mensen zijn goed genoeg na een sessie.


Wat zijn de voordelen en nadelen van een miraDry behandeling ?

Voordeel: Het is geen echte operatie dus zeer veilig als het gaat om risico's tijdens en na de behandeling. In principe geen compensatie zweten. Het lokaliseren van het gebied wat moet worden behandeld en het toedienen van de verdunde verdoving vergen ervaring en kunde. Die twee zaken bepalen effect en veiligheid. De verhitting van de huid die daarop volgt is helemaal volgens een standaard protocol. Dus eigenlijk eenvoudig en reproduceerbaar als je het mij vraagt.

Nadeel: Het werkt niet altijd voldoende en wordt niet vergoed.


Wat zou u willen zeggen tegen patienten die een ETS operatie tegen okselzweten overwegen ?

Ik behandel hyperhidrosis sinds 2006 met als focus een permanente oplossing te kunnen bieden. Dat weet je uit eigen ervaring. De ETS bied een blijvende oplossing en is op dit moment voor handen op dit moment de gouden standaard. Voor de oksels vind ik het effect in verhouding tot het risico op compensatie zweten onvoldoende vergeleken met de miraDry. Stel ik zou hyperhidrosis hebben aan mij handen zou ik zeker een ETS overwegen. Ik zou dan gaan naar een ervaren behandelaar. Wat het meest belangrijk is; denk bij welke behandeling je ook kiest niet dat het even een knopje omzetten is waardoor je niet meer zweet. En dat iedere behandeling ook een teleurstelling op kan leveren.

Met dank aan DRY Nederland en Wim Venema.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht