Waarom ruiken zweetvoeten zoveel viezer dan zweetoksels?

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2817
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Waarom ruiken zweetvoeten zoveel viezer dan zweetoksels?

Bericht door Thijs »

Waarom ruiken zweetvoeten zoveel viezer dan zweetoksels?
Bah, zweetvoeten. De lucht is soms niet te harden. De grote boosdoener? Bacteriën.

Door Anouschka BuschGepubliceerd op: 06/05/2021
young man in a brown shirt holding a shoe and his nose

Zweetvoeten produceren veel meer zweet dan zweetoksels. De gemiddelde voet bevat 600 zweetklieren per vierkante centimeter, de gemiddelde oksel 360. Maar dat alleen is niet genoeg om de viezere geur te verklaren.

Bacteriën laten de boel stinken
Zweet gaat pas stinken als er bacteriën aanwezig zijn die bepaalde stoffen in het zweet gaan omzetten in andere stoffen. Dat omzetten heeft even tijd nodig, vandaar dat je vers zweet niet ruikt. Bacteriën voelen zich vooral thuis in een vochtige en warme omgeving. Je oksels of tussen je tenen. Maar zo'n afgesloten sok en schoen maken het voor hen helemaal een waar feest. En hoe meer bacteriën, hoe meer stank.

Voetzweet is anders
Bovendien bevat het zweet dat onze voeten uitscheiden relatief veel leukine. De bacterie Staphylococcus epidermis die heel veel voorkomt op onze huid, zet leukine om in valeriaanzuur. In heel kleine hoeveelheden ruikt valeriaanzuur nog best oke, maar in grotere doses geeft het de typische tenenkaaslucht van zweetvoeten.

Maar er zijn meer boosdoeners. De Propionibacterie bijvoorbeeld die ook gebruikt wordt om Emmenthaler kaas te maken. En de Brevibacterie die Limburgse kaas zijn geur geeft. Die laatste leeft niet van het zweet, maar van dode huidcellen, die je op je voeten nu eenmaal meer hebt dan onder je oksels.

Echte stinkers hebben Bacillus subtilis
Mensen die echt enorme stinkvoeten hebben, hebben meestal last van de Bacillus subtilis. Dat is een bacterie die boterzuur produceert, dat naar ranzig geworden boter ruikt, en azijnzuur. Tezamen geeft dat een penetrante stank.

Aan de andere kant kunnen oksels ook echt behoorlijk stinken. Als mensen de pech hebben om een grote populatie corynebacteriën onder hun oksels te hebben bijvoorbeeld, kan hun zweet heel onaangenaam zurig gaan ruiken.

Bron: https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a3 ... eetoksels/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht