Wist je dit al? Je kunt angstzweet ruiken (en zo herken je de geur)

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2783
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Wist je dit al? Je kunt angstzweet ruiken (en zo herken je de geur)

Bericht door Thijs »

Wist je dit al? Je kunt angstzweet ruiken (en zo herken je de geur)
Angst, dat onmiskenbare gevoel van ongemak dat je hart sneller doet kloppen en je handpalmen laat zweten, is een emotie die we allemaal weleens hebben ervaren. Maar wist je dat angst niet alleen voelbaar is, maar ook ruikbaar? Jep, mensen kunnen angst ruiken aan andermans zweet en deze geur kan een interessante reeks reacties in onze hersenen teweegbrengen.

DEMI SCHOENMAKERS
26 SEPTEMBER 2023,16:33

Wist je bijvoorbeeld dat de geur van angstzweet invloed heeft op de mensen om je heen? We leggen je uit hoe het werkt.


HET GEHEIM ACHTER ANGSTZWEET
“Het zweet dat wordt geproduceerd tijdens angst of stress verschilt van het zweet dat wordt geproduceerd tijdens fysieke inspanning”, legt Jasper de Groot uit. Hij is universitair docent aan de Radboud Universiteit en bestudeert hoe sociaal gedrag, emoties en onze perceptie worden beïnvloed door (menselijke) geuren. “Angstzweet bevat bepaalde chemische verbindingen die het een specifieke geur geven. Adrenaline komt vrij bij stress en zorgt ervoor dat speciale klieren in de oksels (de apocriene zweetklieren) stoffen produceren die uiteindelijk geuren worden.”

De specifieke geur van zweet ontstaat wanneer bacteriën op onze huid het zweet afbreken. Hierdoor ontstaat een productie van verschillende organische stoffen die voor een karakteristieke (en stinkende) zweetgeur zorgen die we allemaal kennen. “Angstzweet bestaat daarentegen uit andere componenten die veel minder ‘zweetachtig’ ruiken.” De geur van angstzweet is niet de meest aangename, maar ook niet per se onaangenaam. Hij wordt vaak omschreven als een beetje muskusachtig. Toch vergelijken sommige mensen hem met de geur van urine. Wat het interessant maakt, is dat onze hersenen deze geur kunnen detecteren en erop reageren.

HET EFFECT VAN ANGSTZWEET
“Geuren, inclusief angstzweet, spelen een rol in sociale communicatie”, legt De Groot uit. “Mensen zijn in staat om subtiele geurveranderingen waar te nemen, zelfs als ze zich daar niet volledig bewust van zijn.” Onderzoek suggereert ook dat we de geur van angstzweet kunnen opsporen, wat ons onbewust kan beïnvloeden. Alleen het ruiken van de geur kan er al voor zorgen dat we een angstige gezichtsexpressie aannemen, ons alerter gaan gedragen en meer angst zien.

LEUK WEETJE
Wanneer je de geur van angstzweet waarneemt, stuurt je brein onmiddellijk signalen die een reeks emoties en reacties teweegbrengen. Het opvallendste is misschien wel het gevoel van medelijden. Studies hebben aangetoond dat de geur van angstzweet in de hersenen dezelfde gebieden activeert als wanneer we geconfronteerd worden met iemand die fysiek lijdt. Dit kan ons een gevoel van empathie geven, waardoor we geneigd zijn de persoon te helpen of troosten. “Wanneer anderen de geur van angstzweet waarnemen, kan dit dus leiden tot een fenomeen dat bekendstaat als ‘emotionele besmetting’”, zegt de geurenexpert.

Bovendien kan de geur van angstzweet ook alertheid bevorderen. “De empathische reactie op de geur van angstzweet kan een evolutionair voordeel hebben gehad”, zegt hij daarover. Lang, lang geleden moesten mensen vaak snel reageren op bedreigingen in hun omgeving, en het ruiken van angst bij anderen kan ons waarschuwen voor mogelijke gevaren.

SOCIALE INTERACTIES
Tot slot kan de geur van angstzweet ook een rol spelen in sociale interacties. Als we angst bij anderen ruiken, kan dit ons beïnvloeden op een sociaal niveau. Het kan ons aansporen om meer empathisch en ondersteunend te zijn, wat de banden tussen individuen kan versterken.

MEDELEVEN
Angstzweet is een fascinerend fenomeen dat laat zien hoe diep emoties in ons lichaam en onze geest zijn geworteld. Het feit dat we angst kunnen ruiken en dat dit gevoelens van medeleven kan opwekken, benadrukt het belang van empathie in onze samenleving. Dus, de volgende keer dat je iemand tegenkomt die er een beetje angstig uitziet en ruikt, bedenk dan dat dit misschien wel een oproep is voor begrip en ondersteuning. Angst is een menselijke emotie die we allemaal weleens ervaren, en een beetje medeleven kan een lange weg gaan in het helpen van anderen om ermee om te gaan.

Sommige mensen hebben last van overmatig zweten. Dokter Rutger legt je in deze vlog uit wat je hiertegen kunt doen:

Bron: https://www.libelle.nl/gezondheid/wist- ... ~b3a168b2/

Voor de video klik op de bron.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht