Vragen aan ETS chirurg Dr. Klinkenberg o.a. over blozen

Last van veelvuldig blozen? Hier moet u zijn...

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2790
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Vragen aan ETS chirurg Dr. Klinkenberg o.a. over blozen

Bericht door Thijs »

Wordt de “vernieuwde” ETS operatie zoals jullie hem uitvoeren ook in de rest van Nederland gedaan? Zo nee, waarom niet denkt u ?

Bij mijn weten niet. De operatie via 1 poorttoegang van < 1 cm en onder apneu is technisch een uitdaging en eist specifieke vaardigheden van het operatieteam. Het is echt teamwork. Tevens geldt: ‘kwaliteit komt met kwantiteit’! Hoe vaker de operatie wordt uitgevoerd hoe hoger de kwaliteit. De HHK heeft inmiddels meer dan 2000(!) procedures gedaan met een uitstekend resultaat en zonder noemenswaardige complicaties.

Met de vernieuwde ETS operatie snijden jullie een zenuw door. Waarom clippen jullie niet zoals andere artsen wel doen? Wat zijn de voor en nadelen van clippen?

Het is een afweging tussen resultaat, voordelen en nadelen. Het resultaat is voor ons leidend. Met doorsnijden is de zenuw 100% zeker onderbroken en kan er geen signaal meer worden doorgeven. Bij clippen kan het onderbreken van de zenuw minder goed zijn waardoor er nog signalen via de zenuw kunnen worden doorgegeven. Dat geeft een minder resultaat. Het clippen is m.n. bedacht om het mogelijke voordeel dat een clip weer is te verwijderen wanneer ernstig compensatoir zweten optreedt. De zenuw zou dan na het wegnemen van de clip kunnen herstellen met als gevolg vermindering van het compensatoir zweten. In theorie goed bedacht maar helaas is er in de praktijk geen wetenschappelijk bewijs.

Wanneer voeren jullie een ETS operatie uit voor hyperhidrosis onder de oksels? (met de komst van de miraDry lijkt dit bijna onnodig geworden)

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen. En eigenlijk alleen in combinatie zweethanden.

Voeren jullie een ETS operatie uit tegen alleen hyperhidrosis aan de voeten? Of neemt het zweten op andere plekken ook af of juist toe?

Nee, wij doen geen ETS voor voetzweten aangezien dat een veel grotere operatie is die op buikniveau wordt uitgevoerd. Opvallend is dat patiënten met hand en voetzweten, de zgn palmoplantaire vorm van hyperhidrosis, en behandeld worden voor de handen ook weleens droge voeten krijgen. Het mechanisme is niet duidelijk maar mogelijk dat een vicieuze cirkel wordt doorbroken bij behandeling van de handen waarna de voeten ook droog worden.

Wij krijgen veel vragen over de ETS operatie tegen blozen. Is dit hetzelfde als een ETS tegen zweethanden en voeten/oksels?

In essentie is het dezelfde operatie alleen op een iets hoger niveau (R2).

Wat is de slagingspercentage van een ETS tegen blozen?

Recent gepubliceerd, 100% succes. Het gaat hier wel om de eerste 16 patiënten! (*)

Kun je compensatiezweet krijgen na een ETS tegen blozen?

Ja, maar door gefaseerd te opereren lijkt de kans op compensatiezweet kleiner te worden.

Wat kan een patient doen als hij toch compensatiezweet krijgt?

Afhankelijk van de ernst. Wanneer het duidelijk van invloed is op de kwaliteit van leven zijn medicijnen eigenlijk de enige behandeloptie. Hersteloperatie alleen overwegen in zeer invaliderende gevallen, Het zijn zeer grote operaties met zenuwtransplantaties en ook nog een wisselend succes.

Wat zijn de risico’s van een ETS operatie en hoe lang duurt het herstel?

Risico’s zijn in onze handen verwaarloosbaar klein. Het enige wat ons nog zorgen baart, en is daarom nog steeds een belangrijk punt van onderzoek, is de bijwerking van het compensatoir zweten. Hoewel ernstig compensatoir zweten in onze patiëntengroep slechts 2-4% voorkomt proberen we wel het mysterie rond het ontstaan te ontrafelen. We beginnen wel steeds meer te begrijpen wat mogelijk het ontstaan van compensatoir zweten bewerkstelligt.

Wat verwacht u in de toekomst qua behandelmethodes tegen hyperhidrose?

Ik verwacht op de korte termijn geen spectaculaire veranderingen. Wel denk ik dat we steeds meer te weten komen over het ontstaan van compensatoir zweten wat mogelijk weer tot aanpassingen van de ETS procedure leidt.

(*)
Staged single-port thoracoscopic R2 sympathicotomy as a reproducible, safe and effective treatment option for debilitating severe facial blushing.
van der Weijde E, Kuijpers M, Bouma W, Mariani MA, Klinkenberg TJ.
Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2022 Oct 10;35(5):ivac257. doi: 10.1093/icvts/ivac257.

Met dank aan dr Theo Klinkenberg van de hyperhidrosis-kliniek.
Anonymouse22
Beekje
Beekje
Berichten: 11
Lid geworden op: do 20 mei 2021, 17:43
Contacteer:

Re: Vragen aan ETS chirurg Dr. Klinkenberg o.a. over blozen

Bericht door Anonymouse22 »

Welke ziekenhuizen bieden wel ETS met clippen operaties? En geldt dit ook voor het blozen? Weet je wat ik zo ontzettend lullig vindt, 100e mensen die zo een bloosoperatie nemen en vervolgens niks van zich laten horen. Hoe is de bloosopertie nu aantal jaar verder? Bloos je nog of nooit meer? Hoe is het zweten etc etc.
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2790
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Vragen aan ETS chirurg Dr. Klinkenberg o.a. over blozen

Bericht door Thijs »

Ik zou niet weten welke ziekenhuizen clippen doen. Je kan het ASZ in Dordrecht kunnen bellen? Zo ver ik weet is clippem achterhaald. Door te clippen beschadig je de zenuwbanen waardoor het nooit meer in oorspronkelijke staat komt. Als je dan toch een bloos ets operatie wilt zou ik serieus de vernieuwde methode van de hyperhidrosiskliniek overwegen.

En ja het is een bekend gegeven dat mensen helaas niets meer van zich laten horen zodra ze een operatie hebben gehad en ze van hun probleem af zijn. Enerzijds logisch want hun leven gaat verder, anderzijds heel jammer want ze kunnen mensen helpen met hun ervaring. Ik heb het nooit echt begrepen. Ik zweet ook niet meer overmatig maar blijf wel doorgaan met dit forum. Waarom? Omdat ik mensen wil helpen.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht