Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Deel uw botox injecties ervaringen hier!

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Botox injecties en vergoeding anno 2017 en 2018

Bericht door Thijs »

Botox injecties en vergoeding anno 2017

Sinds 2015 wordt botox vergoed vanuit het basispakket. Ik heb contact opgenomen met mijn zorgverzekeraar of botox injecties tegen hyperhidrosis vergoed wordt en dit is het geval mits de medisch specialist het noodzakelijk vind. In mijn geval is dit natuurlijk zo want ik word al sinds 1999 met botox geinjecteerd.

Verder werden er geen voorwaarden aan gesteld noch medegedeeld. Nu komt het addertje onder het gras. De medisch specialist moet wel aan verscherpte voorwaarden voldoen wil hij de behandeling vergoed krijgen.

Zo moet de medisch specialist het noodzakelijk vinden dat botox wordt gebruikt en er moet sprake zijn van een kapotte huid, kloven of smetplekken bij de patient. Dit is met hyperhidrosis nooit het geval. Ik ken werkelijk niemand die ooit een kapotte huid heeft gehad door overmatig transpireren. De huid kan ietwat geirriteerd raken, ja dat is waar. Maar een kapotte huid, kloven of smetplekken?

Op deze manier krijgt de medisch specialist de behandeling nimmer vergoed als hij naar waarheid e.e.a. invult. Hij voldoet immers niet aan de gestelde voorwaarden.

Gevolg ? Ziekenhuizen willen niet meer met botox injecteren of ze sturen de factuur rechtstreeks naar de patient ipv de zorgverzekeraar. (ookal zijn ze gecontracteerd) .Zo ook in mijn geval.

De patient zit dus met de rekening opgezadeld terwijl juist die patient van te voren had gebeld of het vergoed werd en het antwoord ja was. Niet dus.

Als de patient de factuur vervolgens toch declareert bij de ziektekosten verzekeraar wordt dit afgewezen omdat het ziekenhuis gecontracteerd is en zij rechtstreeks moeten declarerern. Het ziekenhuis wil dit niet omdat ze niet aan de voorwaarden zoals hierboven beschreven kunnen voldoen.

Einde van het verhaal ? Ziekenhuis wil niet betalen, zorgverzekeraar wil niet betalen en de patient kan de rekening ophoesten.

Naar mijn mening een schandalige smerige methode om maar niet te hoeven betalen. Mijn ziektekosten verzekeraar is overigens IZZ. Maar dit geld (uiteraard) voor alle ziektekostenverzekeraars. (voor zover ik weet!)

De enige manier om botox vergoed te krijgen is of te liegen of wellicht dat prive klinieken andere afspraken met de verzekeraar hebben gemaakt, Individueel en per kliniek verschillend.
Dit betekend dat er geen sprake is van een eenduidige vergoeding voor alle hyperhidrose patienten. Iets waar ik wel naar streef.

Ben je hyperhidrose patient en overweeg je botox injecties denk dan 2 keer na. Een flesje dysport (botox) kost al iets van 300+ euro.

Uiteraard ga ik namens de hyperhidrosis patientenvereniging hier verder mee aan de slag. Ik lok graag een bindend advies uit bij de Stichting Klachten en Geschillen Commissie (SKGZ) en zal derhalve in bezwaar gaan mocht er niet vergoed worden.

Ik roep een ieder op die dit leest en in 2016 of 2017 botox vergoed heeft gekregen of juist niet om dat hier te plaatsen. Ook wil ik dan graag weten bij wie je verzekerd bent/was.

Ik hou jullie zoals altijd op de hoogte,

Gr Thijs
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Niet onbelangrijk om te vermelden. Vandaag weer gebeld met IZZ. Waar staan toch de voorwaarden voor het toedienen van botox door een medisch specialist bij hyperhidrosis aan de oksels? In de polisvoorwaarden kon ik niets vinden. De meneer aan de telefoon las een stuk text op en samenvattend wordt botox vergoed mits door medisch specialist en deze moet het noodzakelijk vinden. Botox tegen overmatig zweten aan de voeten wordt NIET vergoed. Aan de handen wel. Let wel, dit geld voor IZZ maar waarschijnlijk ook voor alle andere verzekeringsmaatschappijen. Goed om te weten!

Waar de text nou precies stond kon de meneer mij niet vertellen. Ik moet na 2000 uur een email sturen en dan krijg ik een linkje. Zal mij benieuwen allemaal.

Ik blijf strijden! Want als botox echt niet meer vergoed wordt dan blijft er bijzonder weinig over aan behandelingen tegen hyperhidrosis die wel vergoed worden. Ik kan er eerlijk gezegd geen een verzinnen. Ja ETS. Maar das ook de ene keer wel en de andere keer niet.

Tot zover.......
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Zoals beloofd een update. Ik krijg de voorwaarden voor toedienen van botox tegen overmatig oksel zweten maar niet duidelijk en compleet via mijn zorgverzekeraar. Ik heb gezocht bij de nederlandse zorgautoriteit maar daar staat alleen dat de behandeling van hyperhidrosis met botox moet voldoen aan de richtlijnen van plastische chirurgie. WTF ? is botox voor hyperhidrosis nu ineens weer gelijkgesteld met een cosmetische behandeling ? Ik kan via nza.nl niet vinden wat dan de richtlijnen zijn voor plastische chirurgie dus ik heb NZA een mail gestuurd.

Ik hou jullie zoals altijd op de hoogte..........
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

In mijn zoektocht voor meer info kwam ik ook tegen dat ETS operaties tegen hyperhidrosis volgens het CVZ (college voor zorgverzekeraars) moeten voldoen aan de criteria voor plastische chirurgie!!!!!!!!! Dit is nogal wat.......
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Ik zoek me rot op internet naar de voorwaarden van plastische chirurgie anno 2017. Ik kan het niet vinden. Heeft iemand hier misschien een linkje ? Waarom moet het altijd zo moeilijk? Waarom kan de Nederlandse zorgautoriteit dit niet op hun website plaatsen? Of in ieder geval zo maken dat het te vinden is. Ik heb nog geen antwoord van IZZ noch NZA. Ik wil bij deze wel een dringende oproep doen aan een ieder die sinds 2015 botox injecties tegen overmatig okselzweten heeft gehad en het wel of niet vergoed heeft gekregen. Ook wil ik graag weten waar je verzekerd was. Kom op mensen, dit is voor ons allen belangrijk. Reageer even. Als dit leidt naar waar ik denk dat het gaat dan wordt botox niet meer vergoed en wordt er dus geen enkele behandeling tegen hyperhidrosis vergoed. Dit kan en mag niet zo zijn. Onacceptabel.
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Vandaag antwoord van de Nederlandse Zorgautoriteit op mijn vraag waar de voorwaarden toch staan voor het toedienen van botox door een medisch specialist in het ziekenhuis tegen overmatig okselzweten. Leest u mee:

"Ik kan u geen antwoord geven op uw vragen. De NZa bepaalt niet welke zorg onder welke voorwaarden vergoed wordt.
Het Zorginstituut Nederland bepaalt welke zorg voor vergoeding in aanmerking komt vanuit het basispakket. Een zorgverzekeraar kan aanvullende voorwaarden stellen, bijvoorbeeld over de manier of door wie de zorg geleverd wordt. Daarnaast kan een zorgverzekeraar ook specifieke zaken afspreken met een ziekenhuis, zoals bepalingen over het gebruik van specifieke medicijnen.
Mijn advies is in uw geval om bij uw medisch specialist door te vragen naar de verscherpte voorwaarden. Wie stelt deze voorwaarden? Is dat het ziekenhuis zelf, een beroepsvereniging, een verzekeraar? "

Dus ik heb nu een mail gestuurd naar Zorginstituut Nederland en mijn behandelend dermatoloog in het ziekenhuis.

Wordt vervolgd...... (krijg wel een beetje het kastje naar de muur gevoel)

PS: Jammer dat niemand reageert op dit topic en mijn oproep. :(
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Vandaag antwoord op mijn email aan het zorginstuut nederland. (voorheen CVZ)

Waar ik al bang voor was is waarheid geworden. Hyperhidrosis wordt als een cosmetisch probleem gezien. (WTF?) Ook moet er sprake zijn van kloven of kapotte huid cq verminking. Kloven? Kapotte huid? Verminking ??????? WTF ? Ik ken werkelijk waar helemaal niet met hyperhidrosis die deze dingen heeft door hyperhidrosis. Ik zweette dusdanig ernstig dat ik de hele dag door natte plekken onder mijn oksel had zo groot als een pizza bord. Ja aan beide kanten. Heb ik kloven of een kapotte huid gehad ? Nimmer!! Geirriteerde huid ? Ja dat kan misschien door het schuren van een nat tshirt tegen de oksel maar das dan ook alles. Door deze voorwaarden zal botox NOOIT en te nimmer nog vergoed worden bij hyperhidrosis als de medisch specialist naar waarheid e.e.a. invult. Mijn dermatoloog zei dit ook. Schandalig. Grof schandalig en ik ben er nog lang niet klaar mee. Het wachten is op de factuur van het ziekenhuis en deze ga ik mooi indienen bij IZZ en dan kan het circus beginnen. Ik ga verliezen, reken daar maar op maar ik accepteer dit pertinent NIET.

Lees hieronder het antwoord van Zorginstituut Nederland:

De betreffende zorgactiviteit heeft betrekking op behandelingen van plastisch chirurgische aard. Behandeling met botox valt onder behandelingen van plastisch chirurgische aard en hiervoor geldt dat vergoeding alleen mogelijk is als er sprake is van lichamelijke functiestoornis of verminking (en de behandeling voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk). Het toenmalige CVZ oordeelde in 2006 dat overmatig zweten veelal hoofdzakelijk een cosmetisch probleem is. Het betreft ten dele een subjectieve ervaring/oordeel en er zijn vele cosmetica voor in de handel; ook geneesmiddelen zoals parasympathicolytica zijn voor mildere vormen effectief en iontoforese is een effectieve behandeling voor niet-ernstige vormen. Medische behandelingen van de milde vormen zijn in principe uitgesloten van de aanspraak op basis van de beperkingen die gelden voor behandelingen van plastisch- chirurgische aard.

Hyperhidrosis wordt als ernstig gekenmerkt indien er sprake is van een objectiveerbare overmatige zweetrespons, welke dusdanig ernstig is dat deze leidt tot medische complicaties (maceratie van de huid met eventueel secundaire kloofvorming en infecties of sociaal-medische beperkingen in het normale maatschappelijke verkeer). Voor ernstige vormen kan de behandeling bestaan uit botulinetoxine- toediening. Dit betekent dat aanspraak op de behandeling van hyperhidrosis (zweetoksels en zweethanden) alleen bestaat indien is voldaan aan de bovenstaande indicatie en de behandeling in het individuele geval door de zorgverzekeraar als doelmatig wordt beoordeeld.

Hyperhidrose (overmatig zweten) geven wij in geschillen altijd aan dat er wel voorwaarden zijn (verzekeraars vinden toetsing van vooral beperkingen in maatschappelijk verkeer overigens wel moeilijk, daarom staat er ook iets bij over meetmogelijkheden):

Het effect van hyperhidrosis op de kwaliteit van leven kan worden gemeten met meetinstrumenten als de Hyperhidrosis Impact Questionnaire (HHIQ), Dermatology Life Quality Index (DLQI) en de Hyperhidrosis Disease Severity Scale (HDSS).[1] De HDSS is een 4-delige vragenlijst die een maat geeft voor de ernst van de aandoening en de gevolgen op het dagelijks leven.[2] Een score van 3-4 wordt ernstig beoordeeld.


[1] Hamm H, Naumann MK, Kowalski JW, et al. Primary focal hyperhidrosis: disease characteristics and functional impairment. Dermatology 2006; 212: 343?353

[2] How would you rate the severity of your hyperhidrosis?'
? My sweating is never noticeable and never interferes with my daily activities:
? My sweating is tolerable but sometimes interferes with my daily activities:
? My sweating is barely tolerable and frequently interferes with my daily activities:
? My sweating is intolerable and always interferes with my daily activities:
Score of 1: mild; Score of 2: moderate; Score of 3?4: severe.
Erje
Moderator
Moderator
Berichten: 561
Lid geworden op: di 29 nov 2005, 13:40
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Erje »

Triest..
We hebben nog een lange weg te gaan. Het probleem ligt dus eigenlijk bij het vaststellen van de grens, wanneer is iets cosmetisch en wanneer zo ernstig dat het iemands dagelijks leven beïnvloed.
Lijkt me dat dat ook niet aan de hand van een vragenlijst vast te stellen is.
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Zo'n vragenlijst wordt binnen de dermatologie vaker gebruikt. Het is bedoeld om objectief vast te stellen hoe ernstig het zweten is. Blijft natuurlijk een grijs gebied. Maarrrrrr ik zie wel hoop. Er staat in een van de voorwaarden:

"of sociaal-medische beperkingen in het normale maatschappelijke verkeer"

en dit is natuurlijk van toepassing. Want we weten allemaal in wat voor sociale isolement we terecht kunnen komen. Niet naar feestjes durven gaan, uitgaan, schaamte, werk, sollicitatiegesprekken etc...... Dit is ook een grijs gebied. Laat hun maar aantonen dat dit NIET het geval is. In mijn geval is dit zeer zeker aan de orde.
TiGeR79
Plas
Plas
Berichten: 44
Lid geworden op: di 24 mei 2005, 19:29
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door TiGeR79 »

Ten eerste vindt ik het super dat je je zo inzet om helderheid te krijgen ! Het is jammer dat de resultaten en de informatievoorziening zo tegenvallen :(
Ikzelf maak nog steeds gebruik van een tweetal ziekenhuizen die via een "interne potje" eenmaal per jaar een patiënt kunnen behandelen. Met tweemaal per jaar kom ik er niet, dus dat houdt in dat ik een derde keer prive doe in Antwerpen waar het nog enigszins betaalbaar is. Ik ben wel erg benieuwd naar Ulthera-behandeling maar ik kan er op dit forum niets over vinden, dat terwijl het lijkt te werken (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3990536/) en via groupon nu best aantrekkelijk geprijsd is (mits het werkt)...

Trouwens het cosmetische is erg herkenbaar voor bijv mensen die heel veel zijn afgevallen en met overmatige huid zitten. Dit krijgen pas een buikcorrectie indien er smetplekken en inderdaad beschadigingen ontstaan. Want anders is het alleen cosmetisch. Het feit dat die mensen nauwelijks hun lichaam durven te tonen door de hangende huid heeft zeker geen enkel effect op de psyche van de persoon.... Laten we dan vooral naar de psycholoog gaan en anti-depressiva van de huisarts krijgen....
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Hoi Tiger79. Bedankt voor de link en info over de Ultherapy. Ik had hier nog niet van gehoord. Gelijk maar even een nieuw topic hierover aangemaakt. Dit kan in de toekomst nog wat beloven.

Voor wat betreft de botox perikelen: ik wacht nog steeds op de factuur van het ziekenhuis. Wat Tiger79 beschrijft over een interne potje; zo werkte het voorheen. Botox moest uit het ziekenhuis budget komen. Maar nu het in de basisverzekering is opgenomen hoeft dat niet meer. Maar let op mensen. Aan de telefoon zeggen de zorgverzekeraars dat botox gewoon vergoed wordt, in de praktijk is dit echter heel anders.
NoSweat
Druppel
Druppel
Berichten: 7
Lid geworden op: zo 15 dec 2013, 00:46
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door NoSweat »

Hayhay,

Ik krijg 3 keer per jaar botox vergoedt, ik zit bij
Zilveren Kruis. Enige voorwaarde is dat het maar 1
gebied mag zijn, dus of de oksels of de handen. Ik
krijg deze behandeling bij de Jan Goyenkliniek in
Amsterdam. Ik werd door mijn huisarts doorverwezen
naar het OLVG, de dermatoloog daar keek naar mn handen
en verwees me meteen door naar dokter Jensema.

Groetjes!
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Bedankt voor je reactie NoSweat. (Ben blij dat er nog iemand reageert ;))

Ik vind het bijzonder om te horen dat jij het 3 x per jaar vergoed krijgt. Weet je of het vanuit de basisverzekering komt? Als het goed is is dat nu wel het geval. Ik heb tot nu toe nog steeds geen rekening binnen gekregen van het ziekenhuis maar het is ook nog steeds niet vergoed vanuit de ziektekostenverzekeraar. Ze hebben 2 jaar de tijd om een rekening te sturen, dus ik ben erg benieuwd.

gr Thijs
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Nou let the fun begin..... Ik heb zojuist de rekening gekregen van mijn botoxbehandeling die ik 19-4-2017 heb gehad onder mijn oksels. In totaal 335 (!) euro voor 2 oksels. Geen probleem, ik betaal netjes maar uiteraard heb ik de rekening ook gedeclareerd bij mijn ziektekostenverzekeraar IZZ. Nu is het wachten en wachten...... Iets zegt mij dat ze het gaan afwijzen want het ziekenhuis hoort het rechtstreeks te declareren. Maakt allemaal niet uit; dit gaat desnoods naar de stichting klachten en geschillen zorgverzekeringen (SKGZ). Voor mij is dit een principe kwestie. Als botox niet meer wordt vergoed tegen hyperhidrosis dan wordt niks meer vergoed. En dat zullen we nog wel eens zien....

Strijdlustig als altijd..... gr Thijs
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2781
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs »

Toch maar even naar IZZ gebeld. Nee als ik de nota zelf indien zal het afgewezen worden was het antwoord. Maar ik kon wel een klacht indienen wat ik zojuist gedaan heb. Leest u mee:

Geachte heer/mevrouw,

Bij deze wil ik een klacht indienen. Het gaat om het volgende.

Sinds mijn 15e levensjaar heb ik last van ernstige hyperhidrosis onder de oksels. Ik ben hiervoor toendertijd meerdere malen naar de huisarts geweest. In 1999 kwam er een oplossing in de vorm van botox injecties. Ik ben in 1999 voor het eerst behandeld in een ziekenhuis in Woerden door een dermatoloog met botox injecties in mijn oksels. Daarna werd ik ieder jaar behandeld met botox en alles werd altijd netjes vergoed.

Nu werd het in april 2017 weer nodig tijd dat ik behandeld werd en heb ik op 11 april 2017 met IZZ klantenservice gebeld of botox tegen hyperhidrosis onder de oksels vergoed werd. Er werd mij verteld dat het vergoed werd. Ik had geen machtiging nodig vooraf.

19 april 2017 heb ik wederom gebeld met IZZ en ook toen werd mij verteld dat het vergoed werd.
19 april in de middag werd ik door de dermatoloog in het ziekenhuis behandeld met botox injecties tegen hyperhidrosis onder mijn oksels. De dermatoloog vertelde mij dat het niet meer vergoed werd omdat hij niet aan de voorwaarden kon voldoen die zorgverzekeraar Achmea (de geldschieter van het ziekenhuis) aan de behandeling stelde. Daarom kon hij de rekening ook niet rechtstreeks declareren bij IZZ omdat het niet vergoed zou worden. Dus NIET omdat hij niet vind dat ik aan de voorwaarden voldoe om in aanmerking te komen voor een botox behandeling. Ik zou dus zelf de nota krijgen. Volgens de dermatoloog moest je kloven of een kapotte huid hebben en beperkingen in het maatschappelijk verkeer hebben. Door deze voorwaarden komt niemand meer in aanmerking voor een botoxbehandeling.

Op 20 april 2017 heb ik wederom met IZZ gebeld en toen werd mij verteld dat het vergoed zou worden als ik aan de (polis) voorwaarden zou voldoen. Wat deze voorwaarden dan precies waren kon mij niet verteld worden en ik moest ‘s avonds maar via de izz website een email sturen. Dit heb ik gedaan maar het werd mij alsnog niet duidelijk.

Ik heb vervolgens zelf contact opgenomen met Zorginstituut Nederland om de voorwaarden helder te krijgen. Ik kreeg als antwoord:

De betreffende zorgactiviteit heeft betrekking op behandelingen van plastisch chirurgische aard. Behandeling met botox valt onder behandelingen van plastisch chirurgische aard en hiervoor geldt dat vergoeding alleen mogelijk is als er sprake is van lichamelijke functiestoornis of verminking (en de behandeling voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk). Het toenmalige CVZ oordeelde in 2006 dat overmatig zweten veelal hoofdzakelijk een cosmetisch probleem is. Het betreft ten dele een subjectieve ervaring/oordeel en er zijn vele cosmetica voor in de handel; ook geneesmiddelen zoals parasympathicolytica zijn voor mildere vormen effectief en iontoforese is een effectieve behandeling voor niet-ernstige vormen. Medische behandelingen van de milde vormen zijn in principe uitgesloten van de aanspraak op basis van de beperkingen die gelden voor behandelingen van plastisch- chirurgische aard.

Hyperhidrosis wordt als ernstig gekenmerkt indien er sprake is van een objectiveerbare overmatige zweetrespons, welke dusdanig ernstig is dat deze leidt tot medische complicaties (maceratie van de huid met eventueel secundaire kloofvorming en infecties of sociaal-medische beperkingen in het normale maatschappelijke verkeer). Voor ernstige vormen kan de behandeling bestaan uit botulinetoxine- toediening. Dit betekent dat aanspraak op de behandeling van hyperhidrosis (zweetoksels en zweethanden) alleen bestaat indien is voldaan aan de bovenstaande indicatie en de behandeling in het individuele geval door de zorgverzekeraar als doelmatig wordt beoordeeld.

Hyperhidrose (overmatig zweten) geven wij in geschillen altijd aan dat er wel voorwaarden zijn (verzekeraars vinden toetsing van vooral beperkingen in maatschappelijk verkeer overigens wel moeilijk, daarom staat er ook iets bij over meetmogelijkheden):

Het effect van hyperhidrosis op de kwaliteit van leven kan worden gemeten met meetinstrumenten als de Hyperhidrosis Impact Questionnaire (HHIQ), Dermatology Life Quality Index (DLQI) en de Hyperhidrosis Disease Severity Scale (HDSS).[1] De HDSS is een 4-delige vragenlijst die een maat geeft voor de ernst van de aandoening en de gevolgen op het dagelijks leven.[2] Een score van 3-4 wordt ernstig beoordeeld.


[1] Hamm H, Naumann MK, Kowalski JW, et al. Primary focal hyperhidrosis: disease characteristics and functional impairment. Dermatology 2006; 212: 343?353

[2] How would you rate the severity of your hyperhidrosis?'
? My sweating is never noticeable and never interferes with my daily activities:
? My sweating is tolerable but sometimes interferes with my daily activities:
? My sweating is barely tolerable and frequently interferes with my daily activities:
? My sweating is intolerable and always interferes with my daily activities:
Score of 1: mild; Score of 2: moderate; Score of 3?4: severe.


Hierin is duidelijk te lezen dat het gaat om medische complicaties (kloven etc) OF sociaal medische beperkingen in het normaal maatschappelijke verkeer. Dus niet EN zoals mijn dermatoloog vertelde en kennelijk de voorwaarde is van Achmea; ik heb hier natuurlijk geen invloed op als patient maar krom is het natuurlijk wel.

Ik meen in aanmerking te komen voor vergoeding omdat ik wel degelijk een beperking in het normaal maatschappelijke verkeer ervaar. Ik durf niet uit te gaan, ik durf niet naar feestjes en ik schaam me kapot voor mijn aandoening. Ik heb zweetplekken in mijn shirts zo groot als een pannenkoek als ik niet behandeld word met botox. Geirriteerde huid onder mijn oksels heb ik soms ook door het vele zweten maar een kapotte huid of kloven heb ik nog nooit van gehoord of gehad.

Ook vind ik het niet duidelijk hoe er gecommuniceerd is met mij over de vergoeding van botox. Er werd mij meerdere malen verteld dat het vergoed werd en een machtiging vooraf niet nodig was. Toen ik al behandeld was kwam men bij IZZ pas op de proppen met de voorwaarden. Voorwaarden die volgens het Zorginstituut Nederland toch vrij duidelijk zijn. Ik meen dus ook aanspraak te maken op vergoeding.

Wellicht ten overvloede wil ik u wijzen op een uitspraak van de stichting klachten en geschillen zorgverzekeringen met zaaknummer 2008.02598.

In antwoord op uw schrijven verblijf ik,

Met vriendelijke groet,
Thijs

Nu krijg ik binnen 20 werkdagen antwoord. Ik hou jullie op de hoogte. En ja ik zet alles expres online hier neer. Ik wil open zijn en eerlijke en duidelijke informatie geven aan een ieder die botox gebruikt tegen hyperhidrosis. Het is bezopen dat het anno 2017 kennelijk niet meer vergoed word.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht