10 vragen over de miraDry aan dermatoloog Wim Venema

Alles over de MiraDry behandeling (elektromagnetische ablatie)

Moderators: Erje, Thijs

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2845
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

10 vragen over de miraDry aan dermatoloog Wim Venema

Bericht door Thijs »

10 vragen over de miraDry behandeling


1. Wat kost een miraDry behandeling ?

Eerste sessie 1500, tweede 1000 euro. Er zijn enkele behandelaars die daar 5 euro onder zitten

2. Wordt de miraDry behandeling vergoed door de ziektekostenverzekeraar ?

Zorgverzekeraars Nederland ziet het als een experimentele behandeling. Om die reden zullen ze nooit vergoeden. Ik verwacht gezien de eisen die ze stellen aan registratie dat dit ook niet gaat gebeuren.

3. Wat doet de miraDry precies ?

Je maakt gebruik van magnetron techniek waarbij de magnetron straling op de dieper in de huid gelegen vetlaag reflecteert waardoor de er hitte vrijkomt in het niveau van de huid waar de zweetklieren zich bevinden. De opperhuid wordt tijdens de opwarming door actieve koeling beschermd.

4. Helpt de miradry ook tegen overmatige zweetgeur ?

De laag die wordt verhit bevat zowel de ecriene zweetklieren (waterig zweet) , de apocriene zweetklieren (talghoudend zweet verantwoordelijk voor de geur) en de haarzakjes van het okselhaar. Daarom zal zowel de hoeveelheid zweet, de geur en het okselhaar sterk verminderen.

5. Is de miradry blijvend ?

Ja. Zweetklieren kunnen niet aangroeien. Dus als ze kapot gaan zijn ze kapot. Je zult nooit alle klieren kapotmaken. Het doel is dan ook reductie van het zweten. Ik adviseer mensen om toch echt minimaal 4 maanden te wachten totdat het zweetniveau is gestabiliseerd voordat je besluit tot een tweede behandeling. Een enkele keer krijgen mensen na langere tijd toch weer een toename. Dit is echt heel zelden en wordt door ons niet helemaal begrepen. Wij hebben onderzoek gedaan van stukjes huid bij enkele van deze mensen onder de microscoop en zien dan duidelijke afname van het aantal zweetklieren. Of het dan in de activiteit van de zenuwen die de zweetklieren aanstuurt zou natuurlijk kunnen. Ook is het natuurlijk zo dat als je droog was en weer begint te zweten dan zal je dit zwaarder inschatten vanuit de mentale belasting die dit met zich meebrengt.

6. Hoeveel behandelingen zijn er nodig ?

De behandeling is ten opzichte van het begin geoptimaliseerd daardoor is voor meer dan 90% een behandeling voldoende.

7. Werkt de miraDry behandeling bij iedereen?

Een hele goede vraag en helaas is het antwoord nee. Gelukkig is dit het geval bij slechts een heel klein deel van de mensen. Minder dan 5%.

8. hoeveel procent is de afname van overmatig zweten na een miraDry behandeling?

70 tot 90% gemiddeld.

9. Wat is het alternatief voor een miraDry behandeling?

Botulinetoxine (tijdelijk), sympathectomie (bij oksels behoorlijk effectief maar wel risico op compensatiezweten), curretage en suctie (wisselend succes)

10. Is of komt de miraDry ook voor handen en of voeten en zo ja wanneer ?

Er wordt door het moederbedrijf hard aan deze optie gewerkt. Ik zie wel een paar problemen. Als je handen zwellen door de behandeling kan het zo maar zijn dat je enkele weken uit de roulatie bent om te kunnen herstellen. Bij de oksels zie je wel eens wat dove plekken in de huid die lang kunnen aanhouden. Dat lijkt mij in de handpalmen niet wenselijk. De introductie is al enkele keren uitgesteld dus ik durf hier nu geen harde uitspraken over te doen.

Dermatoloog Wim Venema - Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht