Weer een stukje uit de viva!

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Erje, Thijs

Plaats reactie
tequilla17
Druppel
Druppel
Berichten: 8
Lid geworden op: do 07 feb 2008, 10:27
Locatie: Groningen

Weer een stukje uit de viva!

Bericht door tequilla17 » vr 04 apr 2008, 14:24

Weer een stukje over HH in de viva (van 22 t/m 28 februari 2008)! Omdat ik niet precies weet hoe dat met inscannen zit (thijs?), heb ik 'em voor jullie maar even over getypt! Scheelt het even weer dat ik snel kan typen..:lol:

Dweilen met de kraan open.

Stel je voor dat je zoveel zweet dat je minsten twee keer per dag een schoon shirt aan moet trekken. Of dat je je kleding al na een paar keer dragen weg kunt mikken omdat er gaten in de stof vallen, uitgebeten door het zout. Of stel dat je alleen zwarte of witte kleding in je kast hebt hangen omdat je in roze of groen al na een half uur van die oncharmante kringen ziet verschijnen. Alleen het idee al dat je last zou kunnen hebben van hyperhydrosis, overmatig zweten, bezorgt ons zweetaanvallen.
Overmatig zweten aan de oksels, handen en voeten komt bij zo'n 3% van de bevolking voor. Daarvan heeft 60% last van zweethanden, daarna komen natte oksels en dan de zweetvoeten. Er zijn 5 verschillende behandelingen mogelijk, zegt drs. Michiel Strobos, dermatoloog bij de polikliniek voor dermatologie van de Mauritskliniek in Den Haag (www.mauritsklinieken.nl). "De meest eenvoudige is een behandeling met aliminiumzouten die de zweetkliertjes tijdelijk afsluiten. Die zouten zitten in een creme of vloeistof en je moet je handen, voeten of oksels er dagelijks mee insmeren. Helaas werkt deze behandeling niet bij iedereen. Sommige mensen zweten er doorheen. Voor die pechvogels is er nog een behandeling met iontoforese beschikbaar. Strobos: "Je houdt je handen of voeten of oksels in een badje met water waar zwakstroom doorheen gaat. Dat blokkeert de uitgang van de zweetklier. Nadeel is dat het nogal arbeidsintensief is. Per hand, voet of oksel ben je een kwartier kwijt. Per dag."De derde oplossing is botuline toxine a, ook wel bekend onder de merknaam Botox. Dit medicijn annex anti-rimpelmidel werkt bij uitstek tegen zweten. Vraag maar aan Nicole Kidman. Zij en andere hollywoodsterren hebben hun oksels laten straktrekken, uit angst voor ongewenste zweetkringen in galajurken en op paparzzifoto's. Strobos: "Botox werkt opzenuwniveau. De zweetklier krijgt vier tot negen maanden geen signaal van de hersenen en is dus uitgeschakeld. Met name voor de oksels is dit een goede oplossing. Bij de handen loop je het gevaar dat je de handspieren tijdelijk lamlegt. Bovendien is de werking veel korter dan bij de oksels. Het werkt hooguit een paar weken."
De twee laatste uitwegen zijn een operatieve behandeling of medicijnen. Waarom sommige mensen overmatig zweten is niet bekend. Het kan genetisch zijn; als het in de familie zit is de kans groter dat jij het ook hebt of krijgt. "Mensen met hyperhydrosis voelen zich sociaal geisoleerd," zegt Michiel Strobos. "Ze zien op tegen sollicitatiegesprekken, want dan moeten ze een zweterige hand geven. Of ze zijn bang voor de zweetlucht. Sommige patienten die ik geholpen heb zeggen: nu hoef ik eindelijk niet meer alleen zwarte of witte kleren aan."
Van hyperhydrosis kom je eigenlijk niet meer af als je het eenmaal hebt. Wil je nog niet meteen naar een dermatoloog om van je probleem af te komen, dan kun je eerst naar de drogist voor een deoroller van het merk Deoleen. Daarin zitten ook aluminiumzouten die het zweten tegengaan. Er zijn ook inlegkruisjes voor de oksels, de zogenaamde okselpads(zie ww.dryshield.nl). Niet zo charmant als je van plan bent een one-night-stand te hebben, maar verder is het een prima oplossing voor eenzweetplekvrije avond.

Zo, die staat! :o Ik vond het wel een heel herkenbaar stukje om te lezen en daarom heb ik 'em ook maar even op de site neergezet. Ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2118
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Bericht door Thijs » vr 04 apr 2008, 17:06

Bedankt voor het overtypen. Maar in het vervolg kun je het gewoon inscannen (als je dat kunt) en opsturen naar overmatigzweten@hotmail.com. Dan zorg ik ervoor dat hij op het forum geplaatst wordt.

groetjes Thijs

Plaats reactie