Last van (overmatig) zweten? Met deze tips ga jij fris ruikend de zomer in!

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2817
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Last van (overmatig) zweten? Met deze tips ga jij fris ruikend de zomer in!

Bericht door Thijs »

Last van (overmatig) zweten? Met deze tips ga jij fris ruikend de zomer in!
EVA VAN RIET

3 uur geledenin IN HET NIEUWS

De zinderende zomer laat nog even op zich wachten, maar we gaan er vanuit dat de temperaturen in de aankomende maanden eindelijk weer lekker omhoog gaat. Als we de meteorologen moeten geloven wordt het sowieso een broeierige zomer. Wat betekent dat je sneller kunt gaan zweten. Hoe kan het eigenlijk dat de een daar gevoeliger voor is dan de ander? We vragen het aan dermatoloog Ineke Terra-Janse, aan het Meander Medisch Centrum.

Waarom zweet de ene persoon meer dan de ander?
„Overmatig zweten kan het gevolg zijn van een scala van onderliggende oorzaken”, vertelt Terra-Janse. „Zoals aandoeningen van het zenuwstelsel, obesitas, het gebruik van medicijnen, kanker of een infectie. Daarom kan de ene persoon hier gevoeliger voor zijn dan de ander. Zweten wordt gereguleerd door het sympathische zenuwstelsel en wordt gecoördineerd door de hypothalamus in de hersenen. Onze zweetklieren worden dus aangestuurd vanuit de ‘thermostaat’ in onze hersenen. Wanneer iemand overmatig zweet zonder dat daar een onderliggende oorzaak voor te vinden is, spreken we van primaire hyperhidrosis. Dan is er sprake van een te hoge activiteit van de centrale thermostaat of geleidende zenuwen.”


Is er ook een verschil tussen mannen en vrouwen?

„Er is zeker een verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft het zweten. We hebben namelijk twee soorten zweetklieren: eccriene en apocriene klieren. Eccriene zweetklieren zijn over het hele lichaam verspreid en spelen de hoofdrol in hoe warm we het hebben, dat wil zeggen zij reguleren de lichaamstemperatuur via het zweet. Mannen hebben vaak een hogere eccriene zweetproductie dan vrouwen, dat komt omdat zij over het algemeen een groter lichaamsoppervlak en een hogere spiermassa hebben.

Apocriene klieren zijn voornamelijk gelokaliseerd in gebieden met veel haarzakjes, zoals de oksels en de lies. Ze produceren een dikkere, melkachtige vloeistof die kan reageren met bacteriën op de huid en daardoor geur kan veroorzaken. Bekend is dat mannen meer en actievere apocriene klieren hebben dan vrouwen.”


Is de geur bij iedereen anders? Waar hangt dat vanaf?
„Lichaamsgeur is inderdaad bij iedereen anders. Zweet is meestal geurloos als het wordt uitgescheiden door de zweetklier. Maar bacteriële afbraak van zweet, talg of huidcellen is het belangrijkste mechanisme dat tot een onaangename lichaamsgeur leidt. Dit verschilt per persoon.

Daarnaast kunnen er diverse andere factoren van invloed zijn op de geur, zoals genetische aanleg, inname van medicatie of bepaalde voedingsmiddelen of lever- dan wel nieraandoeningen.”


Wanneer spreek je van overmatig zweten?
„Als je last hebt van een continue productie van zweet, ook bij weinig tot geen inspanning en een lage lichaamstemperatuur, spreken we van overmatig zweten. Denk hierbij aan het steeds hebben van vochtige handen, oksels en/of rug. Of je moet vanwege verschillende zweetaanvallen soms zelfs meerdere malen per dag schone kleren aantrekken.”


Wat kun je daar eventueel tegen doen?
„Gebruik een deodorant met aluminiumzouten. En was de oksels met een desinfecterende zeep en verwijder het haar in de oksels. Wat ook kan helpen is het dragen van ademde kleding dat goed kan absorberen.

En probeer sterk geurende voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en kruidige gerechten te vermijden, want deze kunnen bijdragen aan de lichaamsgeur. Cafeïne en alcohol kunnen ook de hoeveelheid zweet verhogen.

Als de bovenstaande maatregelen niet helpen, kan een dermatoloog gespecialiseerde behandelingen aanbevelen, zoals voorgeschreven lotions, medicatie, botoxinjecties of iontoforese.”


Kan het gebruik van veel deodorant schadelijk zijn voor het lichaam of de huid?
„Het gebruik van een deodorant is over het algemeen veilig. Een deodorant heeft namelijk geen invloed op de zweetproductie. En deodorants die geadviseerd worden tegen overmatig zweten bevatten aluminiumzouten; deze zouten zorgen voor blokkade van de uitvoergangen van de zweetklieren.

Ingrediënten als aluminiumpreparaten kunnen huidirritatie en jeuk veroorzaken, vooral bij het aanbrengen op de natte huid. Tevens kan verkleuring van kleding en metalen optreden.

Maar veel deodorants bevatten deze aluminiumzouten niet, maar wel stoffen tegen bacteriegroei (zoals alcohol of zinkoxide) en parfum om de lichaamsgeur te verbergen. Mensen met een contactallergie voor parfum kunnen wel last krijgen van rood schilferende, jeukende huiduitslag bij de oksels als ze een parfumhoudende deodorant gebruiken.”

Bron: https://www.telegraaf.nl/vrouw/15226744 ... e-zomer-in
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht