“Ja ik zweet. Nee ik ben niet vies.” – leven met hyperhidrosis

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2765
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

“Ja ik zweet. Nee ik ben niet vies.” – leven met hyperhidrosis

Bericht door Thijs »

“Ja ik zweet. Nee ik ben niet vies.” – leven met hyperhidrosis

EDekker
1 jaar ago

Altijd sokjes aan om geen blote voeten te hebben, want je glijdt weg of zelfs uit? Altijd een handdoek mee om je kletsnatte handen mee te kunnen drogen? Altijd een extra shirt mee voor als je natte vlekken in je kleding krijgt? Dan heb je wellicht de aandoening hyperhidrosis. Huh? Wat? Hyperhidrosis? Ja, het bestaat.


“Meester, zij schrijft met potlood. Dat mag helemaal niet!” Terwijl dat geroepen werd, rende ik de klas uit. Want ja, kinderen kunnen echt gemeen zijn. Ze wisten dondersgoed dat ik niet met een vulpen kon schrijven. Dat ik überhaupt op papier moest schrijven, is achteraf gezien belachelijk. Maar je wilt gelijk behandeld worden. Als kind zijnde wil je niet anders zijn dan de rest.

Ik was een jaar of zeven. Net als alle andere kindjes wilde ook ik meedoen met de gymles. Op deze dag moesten we in de ringen hangen en ze hingen dit keer vrij hoog. “Juffrouw, ik kan dat niet doen.” Waarna je de reactie “Schei uit kind” naar je hoofd geslingerd krijgt. Dus wat doe je als kind? Juist, je gaat in de ringen hangen. Daar ging ik. Keihard kletterde ik naar beneden. Au.

Het was mijn achtste verjaardag. Handjes schudden deed ik liever niet aan. Verjaardagen vond ik hierdoor al een stuk minder leuk. Samen met mijn moeder hing ik dan posters op met: “Ik schud geen handen.” Maar gelukkig hadden deze mensen daar begrip voor.

Jaren later, jaren ouder. Nog steeds last van deze rotziekte. Wat een ellende brengt dit met zich mee. Meer dan menigeen zich kan inbeelden. Hoeveel nare opmerkingen je in je leven naar je hoofd gebonjourd krijgt. Hoe je als meisje in de puberteit een negatief zelfbeeld ontwikkeld. En nieuwe contacten? Die ga je liever uit de weg.

Herken jij jezelf hierin? Of je kind? Maar weet je hier eigenlijk helemaal niets over? Dan zal ik – een echte ervaringsdeskundige – je alles vertellen wat je moet weten en waar je naar op zoek bent. In dit stuk behandel ik alle vragen die ik zelf in mijn zoektocht had en die jij nu hebt.

Het kan fijn zijn om verhalen van lotgenoten te lezen of om met elkaar te praten (wellicht tips uitwisselen). Ik raad je dan aan om een kijkje te nemen op het forum voor mensen met hyperhidrosis, overmatigzweten.nl.

2. Eerste vragen

2.1 Wat is hyperhidrosis?

Als eerst vraag jezelf af waarom transpireer ik zo veel? Waarna je op de term ‘hyperhidrosis’ stuit. Dan vraag je je af, wat is dat?
Hyperhidrosis betekent ook wel overmatig zweten. We transpireren allemaal en dat is met een reden. Het regelt onze lichaamstemperatuur, het zorgt ervoor dat het lichaam afkoelt. Dus dat we dat allemaal doen is heel normaal. Nu zweet de een meer dan de ander, maar sommigen transpireren wel in zeer hevige mate. En dat is niet normaal. Als dat zo is, is er een grote kans dat je hyperhidrosis hebt. Je zweet dan veel meer dan eigenlijk nodig is om je lichaamstemperatuur te regelen. Bij hyperhidrosis zweet je voornamelijk veel op de handen en onder de oksels, maar ook op het gezicht, hoofdhuid, borst, rug, liezen en voetzolen.

Hyperhidrosis kent twee vormen: gelokaliseerde hyperhidrosis en gegeneraliseerde hyperhidrosis.

Gelokaliseerde hyperhidrosis komt het meest voor. Ongeveer dertig tot veertig procent van de mensen met deze vorm, heeft voornamelijk last onder de oksels. Verder hebben veel mensen last op de handpalmen en de voetzolen. Het kan voorkomen op het gezicht, maar dit komt minder vaak voor. Als je gelokaliseerde hyperhidrosis hebt, kun je ook nog last hebben van Gustatoire hyperhidrosis. Bij deze vorm begint het gezicht, en dan voornamelijk het voorhoofd, te zweten na het eten van warm of pittig voedsel.

Afbeelding 1 feiten en cijfers

De tweede vorm is gegeneraliseerde hyperhidrosis. Dit houdt in dat je over je gehele lichaam transpireert. Deze vorm komt minder vaak voor dan gelokaliseerde hyperhidrosis. Gegeneraliseerde hyperhidrosis wordt vaak veroorzaakt door een andere ziekte.

2.2 Heb ik hyperhidrosis?

Je weet al iets meer over deze aandoening, maar hoe weet je nou of je hyperhidrosis hebt? Je kunt deze test doen om daarachter te komen. De symptomen van hyperhidrosis zijn onder andere: overmatig zweten op bepaalde lichaamsdelen, of het gehele lichaam. Dit moet al langere tijd aanhouden. Daarnaast is het belangrijk om te weten of het symmetrisch is, dus aan beide kanten van het lichaam en of je veel hinder ervaart tijdens dagelijkse activiteiten. Daarnaast kan het overmatig zweten toenemen bij:
•Lichamelijke inspanning;
•Emoties;
•Angst;
•Stress;
•Sterk gekruid eten;
•Het drinken van koffie, thee of alcohol;
•Roken;
•Warme of drukke ruimtes;
•Tijdens de menstruatie;
•In de overgang;
•Het hebben van een hoge bloeddruk.

2.3 Wat is de oorzaak?

Helaas is er weinig bekend over de oorzaak van hyperhidrosis of waarom de ene persoon hier wel last van heeft en een ander niet. Wel is bekend dat er bij ongeveer dertig tot vijftig procent van de mensen met hyperhidrosis, een familielid is die ook last heeft van overmatig zweten. Het kan erfelijk zijn.

Als de oorzaak niet is vast te stellen, spreken we van idiopathische hyperhidrosis. Er ontstaat hoogst waarschijnlijk een prikkel om te gaan zweten. Deze stuurt een verkeerd signaal naar de hersenen. Dit gebeurt bij gelokaliseerde hyperhidrosis.

Bij gegeneraliseerde hyperhidrosis is mogelijk een achterliggende oorzaak te vinden. Hier is sprake van wanneer alle zweetklieren, over het gehele lichaam, actief zijn. Hyperhidrosis kan dan worden veroorzaakt door: overgewicht, menopauze, hormonale ziektes, een snelwerkende schildklier, (chronische) infecties, geneesmiddelen of kanker.

Ook kan hyperhidrosis beïnvloed worden door psychische factoren; bijvoorbeeld door een angststoornis, veel stress of hevige emoties.

3. Diagnose

3.2 Hoe wordt de diagnose gesteld?

Misschien denk je na het lezen, of wellicht weet je het nu al zeker, dat je hyperhidrosis hebt. Om dit te bevestigen, kun je het beste een afspraak maken bij je huisarts. De huisarts zal je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar een dermatoloog. Zij zijn gespecialiseerd in alles wat met de huid te maken heeft.

Een dermatoloog zal eerst luisteren naar jouw persoonlijke verhaal en daaruit concluderen dat je wel of geen hyperhidrosis hebt. Soms wordt er een jodiumzetmeel proef gedaan. Met deze proef is het mogelijk om een indicatie te krijgen van de hoeveelheid zweetuitscheiding en op welke plekken deze het meest aanwezig is. Dit gaat als volgt: als de huid droog is, word je ingesmeerd met een jodiumoplossing. Dan wordt het zetmeel over de huid gestrooid. Waarom zetmeel? Zetmeel in combinatie met jodium geeft een reactie op zweet. Als er een reactie ontstaat zal er een donkere verkleuring ontstaan.
Naast de jodium en zetmeeltest wordt er soms ook een bloedonderzoek gedaan. Dit is om te kijken of er een andere oorzaak is, bijvoorbeeld of de schildklier goed werkt.

Op deze website wordt een voorbeeld gegeven van hoe een ‘zweettest’ met jodium en zetmeel eruitziet, op de handen van iemand met hyperhidrosis.

4. Gevolgen

Oké, je hebt nu een beter beeld van hyperhidrosis en wellicht kun je eindelijk je vinger leggen op het probleem waar je al jaren mee rondloopt. Maar een probleem komt met een gevolg. Zo heeft ook hyperhidrosis gevolgen.

Neem bijvoorbeeld de zomer, dit is niet meer je favoriete seizoen, want als je dacht dat mensen met hyperhidrosis veel zweten in de winter, dan verbaas je je over de zomer. In de zomer stijgen te temperaturen, waardoor je lichaam afkoelt door zweet. Alleen dit gebeurt vaak met extreme zweetaanvallen. Daarom is het nog belangrijker om je zo luchtig mogelijk te kleden, je omgeving koel te houden en genoeg water te drinken.

Je zult zweetplekken hebben in je kleding, hier ontkom je eigenlijk niet aan. Voor jezelf is het fijn om altijd een extra shirtje bij je te hebben, zodat je deze kunt verwisselen. Zo blijf je je fris voelen en daarnaast voel je jezelf een stuk zelfverzekerder als je je niet druk hoeft te maken.

Het zweet is in principe gewoon water wat het lichaam verlaat, niet per definitie vies dus. Het stinkt dan ook niet meteen. Toch is een gevolg dat je op een bepaald moment begint te ruiken. Draag daarom je kleding maximaal één dag, gooi het lekker in de was, dan voorkom je vervelende geurtjes.

Er is ook een pijnlijk gevolg. Als je hyperhidrosis googelt zal je dit gevolg niet snel tegenkomen, maar uit persoonlijke ervaring weet ik dat dit iets is wat voorkomt. Mensen die overmatig transpireren hebben namelijk een grotere kans op nierstenen. Belangrijk is hier op tijd bij te zijn als dit gebeurt. Voorkomen is beter dan genezen, dus drink nogmaals voldoende water.

Een gevolg (wat veel kinderen zullen ervaren) is dat schrijven niet te doen is voor mensen met hyperhidrosis. Het blad zal drijfnat worden en de inkt zal vervagen. Je kunt eventueel schrijven met een handdoek om je hand gewikkeld, maar ideaal is het niet. Omdat de pen uit de hand glijdt zal er ook sneller kramp ontstaan in je hand.

Nog een lichamelijk gevolg is dat je sneller last hebt van schimmelinfecties, zoals eczeem. Dit komt voornamelijk voor bij de mensen die hyperhidrosis op de voeten hebben, omdat het vrijwel onmogelijk is de voeten droog te houden.

Hyperhidrosis kan ook psychische gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat je een sociale angststoornis ontwikkeld. Als je hyperhidrosis hebt zal je merken dat je sociaal contact liever uit de weg gaat, liever niet op verjaardagen gaat en de sportschool sla je misschien ook over. Hierdoor ga je (sociale) dingen niet meer doen en ontwikkel je een angststoornis. Nog een gevolg is dat je een negatief zelfbeeld ontwikkeld; je hebt geen zelfvertrouwen meer. Hyperhidrosis kan zelfs leiden tot een depressie.

5. De behandeling

Als je hyperhidrosis hebt, wil je maar al te graag geholpen worden. Gelukkig kan dat anno 2018 gemakkelijker. Dit wil niet zeggen dat de behandelingen bij iedereen aanslaan. Bespreek de behandelingen met je arts en kijk wat voor jou de meest effectieve behandeling is. Als je bijna alles hebt geprobeerd, is er als “laatste” redmiddel een operatie mogelijk. Je kunt de volgende behandelingen proberen:

Crèmes/deodorants:
Hier beginnen mensen met hyperhidrosis vaak mee. Vaak helpen crèmes en deodoranten alleen bij een lichte vorm van hyperhidrosis. Zweetikveel.nl heeft de beste producten geselecteerd.

Aluminiumchloride:
Dit is een stofje die voorkomt in de antitranspirant deodoranten en crèmes. Deze stof vermindert het zweten aan oksels, handen en voeten. Om hyperhidrosis te behandelen wordt de stof in sterke concentraties gebruikt.

Je brengt dit middel aan voor het slapen gaan. Was je van tevoren met water en zeep. Bij het aanbrengen moet de huid droog zijn. De volgende dag was je de aluminiumchloride van de huid af. Met deze behandeling heb je wel kans dat de huid gaat irriteren.

Orale middelen:

Anticholinergica
Dit is een geneesmiddel die via de zenuwen van het lichaam werkt. Dit gaat via de zenuwen die het zweten regelen en dus kunnen verminderen. Het geneesmiddel wordt Oxybutynine genoemd. Het is in tabletvorm. Officieel is dit een middel voor een overactieve blaas, maar het wordt dus ook gebruikt om hyperhidrosis te onderdrukken, omdat een bijwerking afname van de zweetproductie is. Uit onderzoek is gebleken dat tachtig procent verbetering ervaart bij de zweetproductie onder de oksel. Een ander onderzoek liet zien dat bij zeventig procent de zweetproductie afnam bij handen en voeten. Er zitten wel een aantal bijwerkingen aan dit middel vast, overleg daarom goed met je arts.

Bètablokkers
Ook dit zijn medicijnen die via het zenuwstelsel werken. Deze helpen als je veel transpireert als je veel stress of angst ervaart. Dit middel is niet voor iedereen geschikt.

Verder is het mogelijk dat je arts een kalmeringsmiddel voorschrijft. Dit wordt gebruikt indien je angstgevoelens hebt. Het gebruik wordt wel afgeraden.

Injecties:
Deze behandeling wordt Botuline-toxine genoemd, ook wel botox. Dit is een tijdelijke oplossing. Door middel van injecties wordt deze botuline ingespoten op de plaatsen waar je veel last ervaart. Het effect is vaak positief, maar de klachten komen na een aantal maanden weer terug. Daarnaast is deze behandeling zeer pijnlijk.

Iontoforese:
Hier worden de handen en voeten bestreden. Je plaatst ze in een bak met water met vochtige sponzen. Er gaat een zwakke elektrische stroom door deze sponzen heen. Wat deze behandeling precies doet is niet bekend. Wel denken ze dat het de productie remt door een verstoring van het transport van ionen in de zweetklieren. De behandeling duurt ongeveer twintig minuten en moet drie keer per weer worden uitgevoerd. Als de overmatige zweetproductie stopt, kun je dit afbouwen. Je begint deze behandeling onder begeleiding van een fysiotherapeut en kan na verloop van tijd thuis worden uitgevoerd. Dan moet je een apparaat aanschaffen.

MiraDry techniek:
Deze behandeling is nu een aantal jaar bekend en werkt met gebruik van radiofrequente golven. MiraDry wordt gebruikt om de zweetproductie onder de oksel te verminderen. De behandeling wordt uitgevoerd door een arts. Hoe werkt het precies? Dit systeem zorgt voor een gecontroleerde hoeveelheid elektromagnetische energie in het gebied van de zweetklieren. Deze straling verwijdert definitief de zweetklieren met thermolyse.

Operatie:

Sympathectomie
Dit is een operatieve manier om hyperhidrosis tegen te gaan. Hier worden enkele delen van zenuwen geblokkeerd of weggesneden.
Hoe gaat de operatie? Je gaat geheel onder narcose en je krijgt nog een ruggenprik of morfinepomp. Tijdens de operatie zullen een voor een de longen leeglopen (een klaplong), zodat de chirurg de zenuwen kan bereiken. Er worden drie sneetjes gemaakt van ongeveer een centimeter onder de arm. Via deze sneetjes zal de chirurg een kleine endoscoop (een camera) in de borstkas plaatsen en vervolgens de zenuwen van de zweetproductie doorsnijden of verwijderen.
Indien je de zenuwen laat blokkeren, zal dit een tijdelijk effect hebben. Het doorsnijden is definitief en geeft een blijvend effect. Het zweten op de handen en onder de oksels zal in grote percentages afnemen, bij de voeten is er vaak geen effect te merken. De operatie heeft wel het risico dat het zweten zich verplaatst (compensatiezweten), bijvoorbeeld naar de romp of benen. Belangrijk is om de eventuele gevolgen met je arts te bespreken.

Wegsnijden
Hierbij halen ze een stuk huid inclusief de zweetklieren weg. Deze behandeling is pijnlijk en daarnaast houd je er (lelijke) littekens aan over.

Liposuctie
De zweetklieren onder de oksels worden weggehaald door een zuigtechniek, ook wel liposuctie. Tot nu toe is hier niet heel veel over bekend. Wel zijn de effecten positief. Het effect op lang termijn is onduidelijk.

Therapie
In het begin werd er al verteld over eventuele psychische gevolgen van hyperhidrosis. Daarom kan het voor jou helpen om in behandeling te gaan bij een psycholoog. Dit kan voor verschillende redenen, zoals een sociale angststoornis, een negatief zelfbeeld, een depressie of om te leren hoe je omgaat met stressvolle situaties of angsten.

Acupuntuur
Dit is niet bewezen, maar sommige mensen ervaren hier positieve effecten door.

6. Leer er mee omgaan

Begin de dag altijd met een deodorant. Je kunt kiezen voor een deo met een geurtje, maar je hebt ook deodoranten die het overmatig transpireren tegen gaan. Kies altijd voor een antitranspirant deo, hier zitten aluminiumzirkoniumzouten in. Dit soort zout remt de zweetproductie.

Draag zo veel mogelijk luchtige en ademende kleding. Kies bijvoorbeeld voor katoen. Katoen is van natuurlijke stoffen gemaakt en absorbeert het vocht daardoor goed. Daarnaast laat het veel lucht door. Andere stoffen waar je voor kunt kiezen zijn: linnen, zijde en wol. Linnen is te vergelijken met katoen.

Polyester is een stof die je beter kunt overslaan. Een kledingstuk van honderd procent polyester neemt geen vocht op, hierdoor voelt kleding zweterig aan. Hetzelfde geldt voor Nylon.

Een vrij onbekende stof is bamboe. Dit is een katoenvervanger. Doordat de stof microgaatjes bevat absorbeert het drie keer meer vocht dan katoen.

Als je schoenen koopt, zorg ervoor dat deze van echt leer zijn gemaakt. Het is misschien een dure investering, maar voor mensen met hyperhidrosis de beste keuze. Belangrijk is om zo veel mogelijk met blote voeten te lopen.

Zweet je veel onder de oksels of op de romp? Dan is het fijn om een extra shirt mee te nemen, zodat je deze om kunt wisselen. Zo blijf je je de gehele dag fris voelen. Maak je je druk dat anderen dan zien dat je van kleding verwisseld? Als je veel basics draagt, kun je hier meerdere van kopen.

Nog een kledingtip: draag – naast donkere kleding – veel printjes. Doordat er een print in de stof zit, zie je de zweetplekken niet/minder.

Je vermijdt liever geen dingen, maar als je niet wilt transpireren is het verstandig om niet naar zeer warme ruimtes te gaan. Het is belangrijk dat je omgeving geventileerd is. Een sauna kan daarentegen wel een goed idee zijn.

Drink zo min mogelijk koffie, thee, alcohol, cola en energiedranken. Deze dranken bevatten onder andere cafeïne, wat de zweetproductie alleen maar zal stimuleren. Eet zo min mogelijk grote porties verzadigde vetten en koolhydraten. Probeer zo min mogelijk suiker en zout binnen te krijgen. Laat scherpe kruiden staan.

Praat met een psycholoog. Hyperhidrosis brengt ook psychische gevolgen met zich mee. Het kan nooit kwaad om met een psycholoog te praten. Hij of zij kan je helpen een manier te vinden om er mee om te gaan. Het is ook fijn om er met iemand over te kunnen praten.

Doe aan ontspanningsoefeningen. Stress heeft een grote invloed op je transpiratiegehalte. Door bijvoorbeeld aan mindfullness te doen, leer je hoe te reageren in stressvolle situaties. Dit kan helpen een zweetaanval te verminderen of zelfs voorkomen. Of volg af en toe een yogaklas.

YouTuber Jackie Aina geeft haar tips. Ze focust zich op hyperhidrosis onder de oksels. De video is in het Engels.

7. Lees tip!

“Hyperhidrosis – een positief boek over overmatig zweten.”

Dit boek is geschreven door Marja Boedart. Zij schreef hoe klotsende oksels en kletsnatte handen het leven een ware beproeving kunnen maken. Ze schreef het boek omdat zij er zelf in haar jeugd aan onderdoor ging. Volgens Marja is het is tijd om het taboe te doorbreken.
In dit boek interviewt zij 26 lotgenoten. Ieder heeft zijn eigen verhaal. En dat is best wel fijn, om te weten dat je niet de enige bent.

Heb je hyperhidrosis, dan is dit echt een aanrader. Je maakt kennis met anderen die precies begrijpen wat bijna niemand uit je omgeving begrijpt. Het kan fijn zijn om het verhaal van een ander te lezen en wat zij eraan hebben gedaan of hoe zij er mee omgaan.

8. Mijn verhaal gaat verder…

Ondertussen ben ik 21 jaar oud. Nog steeds word ik achtervolgd door deze rotaandoening. Vanaf een jaar of twaalf, misschien zelfs jonger, zat ik al aan de deodoranten, de crèmetjes en de medicijnen. Niets hielp. De dokters? Die wisten nog minder dan ik ondertussen had kunnen uitvogelen via het internet.

Het is eind september, ik ben zeventien jaar oud. Buiten is het bloedheet. Ik zit in de klas en voel de zweetplekken al door mijn kleding komen. Shit, daar gaan we weer. Ik pak mijn tas, sta op en loop de klas uit. Tranen rollen over mijn wangen, ik ben dit zo zat. Thuisgekomen, loop ik naar boven, naar mijn moeder. “Mam, ik wil dit niet meer. Ik wil een operatie.” Zogezegd zo gedaan.
Na een aantal belletjes en bezoekjes aan de huisarts werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Persoonlijk wilde ik in een gespecialiseerde kliniek (dit raad ik ook iedereen aan), maar dit zouden zij niet vergoeden. Dus daar gingen we naar het ziekenhuis. Binnen twee weken kon ik geopereerd worden. Tijdens het gesprek zei de dokter: “Let wel op, bij twee procent gaat het toch niet helemaal zoals we hopen.” Ik grapte naar mijn moeder: “Dat zal ik wel weer zijn.”

Twee weken later. Het is dé dag, de dag van de operatie. Dolgelukkig was ik. Na deze dag zal ik eindelijk mezelf weer kunnen zijn. Een paar uur later lag ik in de kamer waar alle voorbereidingen werden getroffen. Er kwam een man naar mij toegelopen, hij zei: “Zou je dit nou wel doen, je bent nog maar zeventien.” Een vlaag van woede vloog me aan. “Pardon!? Tuurlijk wil ik dit. Jij begrijpt niet hoe het is om zo te moeten leven.”

Het is nu vier jaar geleden dat ik geopereerd werd. De operatie zelf kunnen we op zijn zachts gezegd wel een hel noemen. Alles wat fout kon gaan, is daadwerkelijk fout gegaan. Maar ondanks alles, en ondanks dat ik nog steeds niet volledig van deze aandoening ben genezen, ben ik blij dat ik het heb gedaan. Helaas is mijn zoektocht naar een oplossing nog niet over. Maar ik ben al dankbaar voor het feit dat voor zo een groot deel is verminderd.

Nu je mijn verhaal hebt gehoord, hoop ik dat je geïnspireerd bent. Het is de moeite waard om je te laten behandelen. Je voelt je weer vrij, weer jezelf en dat is zoveel waard. Dat mijn operatie niet helemaal soepeltjes is verlopen, betekent niet dat dit bij jou ook gebeurt. Daar wil ik heel duidelijk in zijn. Mijn enige tip, praat erover met je artsen, vraag alles wat je wil weten. Laat het doen door mensen die hier echt gespecialiseerd in zijn, die dit meerdere keren per dag doen. Niet door een arts van het ziekenhuis, die deze operatie misschien twee keer per halfjaar uitvoert.

Schaam je niet om wie je bent. De mensen die er een mening over hebben zijn het niet waard. Je bent niet vies, je bent mooi zoals je bent. Hou je vast aan het feit dat iedereen wat mankeert.

Benieuwd naar nog meer verhalen? Bekijk dan ook het verhaal van Sander in deze aflevering van ‘Je zal het maar hebben’. Deze uitzending komt uit 2010 maar geeft een duidelijk beeld weer over hoe het is om met hyperhidrosis te moeten leven.

Bronnen

Bron: De Hyperhidrosis-Kliniek
Bron: Huidarts
Bron: Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie
Bron: Gezondheidsweb
Bron: Huidinfo
Bron: Maurits Klinieken
Bron: Mens en Gezondheid
Bron: Gezonde tips
Bron: Gezondheidsplein
Bron: AD
Bron: Bol.com
Bron: Boekscout

Bron: https://hvaschrijft-wordpress-com.cdn.a ... FwAQ%3D%3D
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht