Marja Boedart had last van overmatig zweten: 'Mijn handen waren altijd kletsnat'

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2388
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Marja Boedart had last van overmatig zweten: 'Mijn handen waren altijd kletsnat'

Bericht door Thijs »

Marja Boedart had last van overmatig zweten: 'Mijn handen waren altijd kletsnat'

Extreem zweten. Marja Boedart weet er alles van. 45 jaar lang liep het zweet in straaltjes van haar handpalmen. Ze spreekt er over tijdens de officiële opening van het Hyperhidrosis Expertisecentrum van het Meander MC.

Esther de Kloe 16-01-18, 20:59

,,Iemand die aan mij vroeg of hij of zij mee mocht rijden? Ik had standaard een smoesje klaar. Een bijrijder die mij met natte handen achter het stuur zou zien zitten, zou denken ‘wat is dat voor een neuroot?’”

Als ik naar een feestje ging, was ik bezig met alle handen die ik moest gaan schudden
-Marja Boedart, ex-patiënt

Marja Boedart uit Portugaal vertelt haar verhaal graag nog eens. In 2014 verscheen haar boek waarin ze lotgenoten sprak die ook kampen met hyperhidrosis. ,,Ik heb er destijds goed over nagedacht en wil het taboe doorbreken. Nog steeds bellen jonge mensen mij op die me om advies vragen. Ik voel me ambassadeur voor mensen met deze handicap. Ik zeg trouwens bewust handicap en geen aandoening, je bent ermee belast.”


De ex-patiënte spreekt dan ook graag over haar ervaringen nu het Meander MC de kennis van specialisten samenbrengt in een expertisecentrum. Dermatologen werken daarin samen met andere specialisten om hyperhidrosispatiënten de beste behandeling te kunnen bieden.


Kletsnatte handen


Vanaf haar 10e kreeg Marja last van enorm zwetende handen. ,,Ze waren altijd en overal kletsnat, zonder dat ik me inspande. Als klein meisje viel ik tijdens gymles uit de ringen, dansles was een drama, en als ik naar een feestje ging, was ik bezig met alle handen die ik moest gaan schudden.”


Ze probeerde van alles om van de natte handen af te komen. Een operatie was toen nog lang niet aan de orde. ,,Je gaat eerst met allerlei middeltjes aan de slag. Ik smeerde ze in met aluminiumchloride vloeistof, maar daar gingen mijn handen kapot van. Ze werden kurkdroog.”


Vijftien jaar geleden ging ik trouwen. Ik was vooral bezig met hoe ik al die mensen een hand ging geven. Hoe ga ik het verbergen? Ik had altijd stapels katoenen zakdoeken bij me om mijn handen aan te drogen, maar in een trouwjurk kan je moeilijk een zakdoek bijsteken. Ik loste het uiteindelijk op met Botox. 36 prikken kreeg ik per hand en die waren erg pijnlijk. Maar op onze trouwdag stond ik te stralen. Helaas was het een tijdelijke oplossing. Het werkte een halfjaar.”


Beroep


Behalve dat het een hoop ongemak oplevert, zorgt het overmatige zweten ook voor de nodige beperkingen, denk aan een beroepskeuze. ,,Ik kon bijvoorbeeld niet achter een kassa gaan zitten. Schoonheidsspecialiste worden, was ook niet aan de orde. Één van de 26 lotgenoten die ik sprak voor mijn boek was kapster, maar is er mee gestopt toen er druppels op een klant vielen. In mijn werk als journaliste en communicatieadviseur ontmoet ik ook veel mensen. Ik dacht vaak ‘hoe ga ik het drooghouden? ”


Mensen die extreem zweten kunnen in een sociaal isolement terecht komen. Maar daar is Marja niet het type naar. ,,Ik ben een extravert persoon. Ik probeerde er het beste van te maken, dat zit ook in mijn karakter. Ik hou van dansen, maar ik kon geen tango dansen. Ik kon niet op een teamsport, dus ik ging fitnessen. Ik wist er mee om te gaan en ging vooral dingen doen die ik wel kon.”


In 2013 onderging Marja uiteindelijk de operatie waarbij de zenuwen die verantwoordelijk waren voor haar zweethanden werden uitgeschakeld. ,,Sindsdien heb ik droge handen. Het maakt me zo gelukkig. Het is nu vier jaar geleden, maar ik vind het nog steeds helemaal geweldig.”

Bron: https://www.ad.nl/amersfoort/marja-boed ... ~ae79b121/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht