'Ga met hyperhidrosis naar de dermatoloog'

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2388
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

'Ga met hyperhidrosis naar de dermatoloog'

Bericht door Thijs »

'Ga met hyperhidrosis naar de dermatoloog'

De oorzaak van hyperhidrosis is niet bekend. Het kan over het hele lichaam voorkomen, maar doet zich meestal voor onder de oksels en op handen en voeten. Volgens Dijkstra heeft naar schatting vijf tot twintig procent er last van. “Dat is een grote groep mensen. Mensen zijn er soms continu mee bezig of er geen natte plekken te zien zijn op hun kleding. Ze nemen bijvoorbeeld altijd extra kleren mee of dragen alleen donkere kleding. En als je voor je werk vaak handen moet schudden, kom je met zweethanden niet zelfverzekerd over. Het kan dus van grote invloed zijn op iemands leven. Het kan ook huidirritaties geven.”

Behandelmogelijkheden

Dijkstra denkt dat mensen er niet snel mee naar de dokter gaan, vanuit schaamte en onwetendheid. Zij zullen zelf middeltjes zoeken of bijvoorbeeld okselpads gebruiken, maar er zijn ook mogelijkheden voor behandeling. Bijvoorbeeld met de vloeistof aluminiumchloride, wat ook in antitranspirants zit en wat de zweetklieren blokkeert. “Maar dit werkt slechts kort en lang niet bij iedereen”, weet Dijkstra. “Een andere mogelijkheid is injecteren met botulinetoxine. Dat zorgt dat de zweetklieren minder zweet produceren. Het wordt met een fijn naaldje met meerdere prikjes ingespoten. Dat kan de oksels helemaal droog maken. Dat houdt gemiddeld zo’n zes maanden aan, waarna de behandeling opnieuw moet gebeuren. Er kan ook geïnjecteerd worden in handen of voeten, maar dat is vrij pijnlijk.”

Permanente oplossing

Toch is botulinetoxine vrij duur en het wordt sinds enige tijd niet meer vergoed. Daarom gaan mensen steeds vaker op zoek naar een permanente oplossing. Vroeger werd er wel eens een operatie gedaan waarbij de zenuwen naar de zweetklieren werden geblokkeerd. Maar er is inmiddels een alternatief dat minder ingrijpend is: een apparaat dat werkt met magnetrongolven om de zweetklieren permanent uit te schakelen. Dijkstra: “Dit kan worden toegepast in de oksel. De klieren worden verhit, terwijl de huid wordt gekoeld. De klieren verschrompelen en verdwijnen uit de huid. Dit is nu de meest gebruikte techniek. Voor handzweten is er nog geen apparaat, maar dat is wel in ontwikkeling.”

Mensen met hyperhidrosis kunnen daar dagelijks last van hebben, maar weten nog niet altijd dat behandeling mogelijk is. Dijkstra heeft daarom als advies: “Ga ermee naar de dermatoloog. Blijf er niet mee rondlopen. Behandeling kan zo veel verandering in je leven brengen, dat dat zeer de moeite waard is.”

Bron: http://www.gezond-leven.nu/huid/ga-met- ... ermatoloog
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht