Overmatig zweten te lijf met magnetrontechniek MiraDry

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Erje, Thijs

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2077
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Overmatig zweten te lijf met magnetrontechniek MiraDry

Bericht door Thijs » wo aug 12, 2015 1:49 pm

Overmatig zweten te lijf met magnetrontechniek MiraDry

9 oktober 2014 8:08:23 door Redactie 1 Reactie


Dermatoloog Wim Venema in Assen behandelt overmatig zweten op een nieuwe manier, en hij trekt ermee door het halve land.

Afbeelding

Deodorant helpt niets, de druppels stromen je langs de armen en ook een aluminiumoplossing van de huisarts biedt geen soelaas. Tot voor kort was er niet veel te doen tegen overmatig okselzweten. Dermatoloog Wim Venema van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen heeft een Amerikaans apparaat aangeschaft, de MiraDry. Hij behandelt er patiënten mee van heinde en verre en trekt ook zelf in een bestelbus door het land.

Overmatig zweten

Overmatig zweten is geen echte ziekte en een behandeling wordt dan ook niet vergoed door de zorgverzekering. ,,Maar het is voor één op de honderd mensen wel degelijk ernstig belastend’’, vindt Venema. Mensen schamen zich en proberen maar liever niet te veel onder de mensen te komen. ,,Soms zien mensen af van een promotie omdat ze anders te veel in de belangstelling komen te staan. Soms durven mensen geen relatie aan te gaan. Ze kunnen in een ernstig isolement raken.’’

MiraDry

Venema kreeg al regelmatig patiënten doorgestuurd die hij behandelde door de zweetklieren weg te schrapen. Maar in Amerika vond hij de MiraDry, een apparaat dat in de VS sinds 2011 is goedgekeurd door de autoriteit FDA. Het apparaat ziet er uit als een groot soort nietpistool. De patiënt wordt plaatselijk verdoofd met injecties. De arts brengt met een plaktatoeage een patroon aan in de oksel. Vervolgens houdt hij de MiraDry telkens op kleine stukjes van de okselhuid waarbij hij het patroon van de tatoeage volgt.

Het is best een langdurige behandeling, tot anderhalf uur. De MiraDry brandt de zweetklieren weg met een soort magnetrontechniek. De klieren groeien niet meer terug. De patiënt houdt wel een week of zes last van zijn oksels, maar het zweten is definitief voorbij.

Hoe duur is behandeling?

De behandeling is niet goedkoop, het kost 2500 euro voor twee keer, 1500 als het in een keer kan, en geen enkele verzekering vergoedt het. ,,Maar vrij veel mensen hebben het er blijkbaar voor over’’, merkt Venema.

Last van zweetplekken

Hij krijgt de meest bijzondere patiënten. Van beroepsgokkers tot stewardessen, die in hun werk ernstig last hebben van te grote zweetplekken. Maar ook mensen met gewone banen, die gewoon het zware zweten helemaal zat zijn. ,,Het mooiste zou natuurlijk zijn dat de maatschappij zweten zou accepteren, want het kan verder geen kwaad. Maar ja, dat is niet zo, die acceptatie wordt zelfs alleen maar minder. Tegenwoordig mag iemand ook al helemaal niet meer naar zweet ruiken’’, zegt de dermatoloog hoofdschuddend.

Pionier

Venema is in Nederland de pionier met deze behandeling. Inmiddels zijn er zes zorgverleners in het land die de MiraDry gebruiken. Er zijn ook huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten bij. ,,Omdat er een verdoving nodig is, moet er alleen per se een arts bij’’, zegt Venema. ,,Het is geen zware operatie, maar voor een goed en veilig resultaat is een goede uitvoering van groot belang. Dat stelt wel eisen aan de behandelaar.’’

De behandeling met de MiraDry wordt ook in het Dermatologisch Cosmetisch Centrum Leeuwarden, in het MCL, gegeven.

Botox en snijden

In veel ziekenhuizen en klinieken wordt botox ingezet tegen overmatig zweten. De botox blokkeert tijdelijk de verbinding tussen de zenuwen en de zweetklieren. De behandeling wordt meestal niet meer vergoed. Thoraxchirurg Theo Klinkenberg van het UMCG behandelt zweten door het operatief doorsnijden van de zenuwen naar de zweetklieren met een soort kijkoperatie. De chirurg maakt een sneetje in de oksel, gaat met een kijkertje naar binnen en snijdt de sympathische zenuw door. Dat is de beste behandeling bij overmatig zwetende handen.

Informatie: www.dry-nederland.nl

Bron: http://www.gezondheidenco.nl/150591/ove ... /#comments

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht