Pagina 1 van 1

Ingescand zweet artikel Veronica Magazine

Geplaatst: do 31 mei 2007, 11:52
door Thijs
Hier dus het ingescande artikel uit het Veronica magazine !

Sla hem op met je rechter muisknop en bekijk hem met je viewer!

Klik hier voor het Veronica zweet artikel - deel 1

Klik hier voor het Veronica zweet artikel - deel 2


Bedankt Angela!

Geplaatst: vr 01 jun 2007, 00:22
door Ach
Erg vreemd dat er een deel over kanker is opgenomen. Het stuk had zelfs een eigen titel boven de paragraaf. En daarin ook stellig zeggen dat er geen relatie is ("Gelukkig is dat niet zo!") over het feit dat er slechts nog geen relatie is gevonden tussen deo en kanker, vind ik een vreemde uitspraak. In zo'n artikeltje mag je je daar eigenlijk niet aan wagen.

Ook vreemd aan het eind daar wel een linkje naar meer informatie wordt gegeven, maar verder over het overmatige zweten niet, waar het toch over gaat...

Geplaatst: za 02 jun 2007, 08:36
door TomH
Jullie zijn me ook steeds voor zeg! :) Ik had het artikel ook ingescand gisteren en wilde het vandaag naar Thijs mailen.

Geplaatst: wo 13 jun 2007, 16:15
door nissiey
ik heb dat ook gelezen.
er staan onder een paar deo`s.
wie gebruikt die?
en werken ze ook echt?
want ik wil ze nl. ook proberen.
maar ik wou eerst wat reacties horen. ;)

Geplaatst: do 14 jun 2007, 19:47
door TomH
Ik zag het onderstaande artikel op het net: (ik kan het originele artikel niet meer vinden maar het stond ergens op http://www.gezondheidsnet.nl/)

Transpiratie en lichaamsgeur

Niemand vindt het prettig om het zweet in straaltjes over de rug te voelen lopen. Transpireren is echter noodzakelijk om de warmtehuishouding van het lichaam in balans te houden. Vervelender wordt het wanneer het transpiratievocht gepaard gaat met een indringende zweetlucht. Gelukkig is daar voldoende aan te doen. Want lichaamsgeur hoeft helemaal niet onprettig te zijn.

Lichaamsgeuren niet altijd hinderlijk

Onze angst voor overdreven lichaamsgeur wordt niet in alle landen gedeeld: de Polynesiërs, de Eskimo's en de Lappen wrijven hun neuzen niet alleen tegen elkaar om te groeten en affectie te tonen maar kunnen elkaar op deze manier ook besnuffelen waardoor ze vriend en vijand van elkaar kunnen onderscheiden. Bij de stammen in Nieuw-Guinea wordt ook op bijzondere wijze gebruik gemaakt van geur in de communicatie. Jane Lyle schrijft in haar boek ‘Body Language’ dat bij het vertrek van een zeer geliefde vriend of familielid afscheid wordt genomen door de handen in de oksels van de reiziger te drukken en de geur daarvan op het eigen lichaam te wrijven. Hiermee behouden de achterblijvers voor lange tijd een zeer persoonlijke herinnering die veel intiemer is dan een foto. De geurstoffen die het lichaam produceert ruiken dus niet voor iedereen vervelend. Pas bij overmatige lichaamsgeur is het belangrijk deze te lijf te gaan. En dat kan met een deodorant of anti-transpirant.

Het Parfum

Nergens wordt het belang van natuurlijke lichaamsgeur duidelijker beschreven dan in het boek Het Parfum van Patrick Süskind. De hoofdrolspeler, die zonder lichaamsgeur geboren is, maakt er zijn levenswerk van om een parfum te ontwikkelen dat iedereen dol van verlangen maakt. Hiervoor gebruikt hij uiteindelijk de natuurlijke geurstoffen van het menselijk lichaam. Een aanrader voor iedereen die het principe geur ècht wil begrijpen.

Waarom we transpireren

Dagelijks scheiden onze twee miljoen zweetkliertjes minstens een halve liter vocht uit. Als we een zwaar karwei onder handen hebben of onder hevige spanning staan, transpireren we zelfs nog veel meer. Dit kan oplopen tot tien liter per dag!

Oorsprong lichaamsgeur

De huid is opgebouwd uit een drietal lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid bestaat onder andere uit een laag verhoornde cellen die bij elkaar gehouden worden door een vetachtige substantie. Door zijn samenstelling is deze laag een beetje zuur. Het verschilt van persoon tot persoon, maar een gezonde huid heeft een pH-waarde tussen de 4,5 en de 6,5. Aangezien de meeste micro-organismen niet tegen zuur bestand zijn, kunnen ongewenste schimmels die zich op de huid bevinden, deze niet aantasten. Het vet in de hoornlaag voorkomt een te grote verdamping en uitdroging van de huid. De hoornlaag wordt dagelijks vernieuwd. De oude cellen die worden afgestoten vormen tezamen met transpiratievocht en stof het laagje op het lichaam dat de persoonlijke lichaamsgeur afgeeft.

Het nut van transpireren

Zoals gezegd is transpiratie noodzakelijk om de warmtehuishouding van het lichaam in balans te houden. Als we niet zouden zweten zou onze lichaamstemperatuur flink oplopen. Het transpiratievocht verdampt namelijk en koelt op deze manier de daaronder liggende bloedvaten af. Transpireren is dus een effectieve maatregel om het lichaam op 37 graden Celsius te houden. Een andere belangrijke rol in het transpiratieproces is de verwijdering van afvalstoffen, zout en vuil uit het lichaam. Het wordt pas vervelend als transpiratievocht onaangenaam gaat ruiken. Het zijn vooral de zweetkliertjes in de okselholte die dan last bezorgen. Vers zweet geeft echter geen onaangename geur: pas als er bacteriën bijkomen ontstaat die vervelende zweetlucht. Goed wassen is de eerste remedie, een goede deodorant of anti-transpirant de tweede.

Eccriene en apocriene klieren

Er zijn twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene. De eccriene klieren zitten verspreid over het hele lichaam met concentratie in de handpalmen, op de voetzolen en op de hoofdhuid. Deze klieren treden in werking tijdens de eerste levensmaanden en worden actief onder invloed van stress, warmte of na het eten van gekruid voedsel. De apocriene klieren bevinden zich in de oksels, bij de genitaliën en rond de tepels. Deze worden pas actief na de hormonale veranderingen in de puberteit. Apocriene klieren staan in directe verbinding met de haarzakjes en produceren transpiratievocht dat onfris kan ruiken. Zweet bestaat voor 98% uit water en verder uit natriumchloride, ureum, ammoniak vetzuren en melkzuur. De onfrisse geur ontstaat omdat dit zweet rijk is aan eiwitten die een verbinding maken met de bacteriën die zich op de huid bevinden.
Zweet-weetjes

· Zowel transpiratiegeur als bacteriën nestelen zich graag in okselhaar. Houdt dit dus zo kort mogelijk. Na het ontharen kan een deodorant zonder alcohol gebruikt worden, deze irriteert de huid niet.
· Draag bij voorkeur luchtige kleding van bijvoorbeeld katoen of linnen bij warm weer. Deze stoffen laten de huid het beste ademen.
· Deodorant is samen met shampoo het meest gebruikte toiletartikel in Nederland. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking gebruikt dagelijks een deodorant.
· Gekruid eten, uien, knoflook, medicijnen, koffie, thee, cola en alcoholhoudende dranken kunnen transpiratielucht veroorzaken. Probeer deze producten dus te mijden of het gebruik ervan zoveel mogelijk te minderen.

De ideale temperatuur

De gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens is 37 graden Celsius. Als de temperatuur buiten oploopt zorgen de zweetklieren in de middelste laag van de huid voor uitscheiding van zweet. En daarmee wordt ook lichaamswarmte afgegeven. Als het koud is zorgt de huid ervoor dat het warmteverlies zoveel mogelijk beperkt blijft door de capillaire bloedvaten te vernauwen. De warmte afgifte vermindert en zo kan het lichaam zich op temperatuur houden. Oververmoeidheid of ziekte kunnen de temperatuursregeling verstoren. Men is dan niet in staat om het lichaam volledig te verwarmen. Een warm bad met badolie kan dan wonderen doen. Wanneer je minstens vijftien minuten in het warme bad blijft zitten, kan de badolie optimaal inwerken.

Deodorant of anti-transpirant?

Er is een ruime keuze uit verschillende soorten deodorants en anti-transpirants. Een deodorant verdrijft vervelende luchtjes en bestrijdt de bacteriën op de huid, terwijl een anti-transpirant het transpireren zelf te lijf gaat.

Geparfurmeerde of ongeparfumeerde deodorant?

De keuze voor een geparfumeerde of een ongeparfumeerde deodorant is persoonlijk. Wanneer je een eau de toilette of een parfum gebruikt, dan is een deodorant uit dezelfde lijn de beste keuze. Is deze niet voorhanden, gebruik dan een deodorant die niet geparfumeerd is.
Ongeparfumeerde deodorants zijn ideaal voor mensen met een gevoelige huid. Ook wanneer je regelmatig eau de toilette gebruikt is een ongeparfumeerde deodorant aan te raden, om te voorkomen dat de geur zich vermengt met de geur van je luchtje. Het is overigens een fabeltje dat deodorants voor de gevoelige huid minder effectief zijn. Deo’s voor de gevoelige huid bevatten doorgaans geen alcohol of ethanol. Alcohol geeft een verfrissend gevoel na het opbrengen. Een deo zonder alcohol is echter niet minder effectief en heeft als voordeel dat hij direct na het ontharen kan worden gebruikt Bovendien kan alcohol een gevoelige huid irriteren.
Verder zijn er deodorants met een mild, maar niet overheersend parfum. Bij een parfum-deo, tegenwoordig ook vaak bodyspray genoemd, is geur doorslaggevend bij de aankoop. Deze zijn zo rijkelijk geparfumeerd dat het gebruik van een eau de toilette niet meer nodig is.

Anti-transpirants

Anti-transpirants remmen het transpiratievocht af zonder het te onderdrukken. De formules maken gebruik van de adstringerende werking van sommige zouten of zorgen voor een gedeeltelijke afsluiting van de poriën van de zweetklieren. Vroeger werd er vaak gezegd dat een anti-transpirant slechts enkele dagen gebruikt mocht worden, omdat het de poriën zou verstoppen. In principe zijn de anti-transpirants van tegenwoordig zo verbeterd dat ze zonder gevaar iedere dag gebruikt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Deoleen of RoC. Er zijn slechts enkele anti-transpirants, zoals bijvoorbeeld de Odorex Dry, die niet dagelijks gebruikt kunnen worden omdat de actieve ingrediënten hierin te geconcentreerd zijn. Daarnaast zijn er enkele antri-transpirants die slechts één keer in de paar dagen moeten worden opgebracht (Syneo5).Bij deze producten staat dat aangegeven op de verpakking. Een goede anti-transpirant bevat verder een ingrediënt dat microben bestrijdt: dit beperkt het ontstaan van de specifieke geur die gevormd wordt door mengeling van zweet en bacteriën.

Anti-zweet tips
· Was jezelf iedere dag met water en zeep
· Trek iedere dag schone kleren en sokken aan
· Draag luchtige, niet synthetische kleding
· Draag alleen lederen schoenen
· Neem, als je last hebt van overmatige transpiratie, een extra shirt mee, zodat je een keertje kunt wisselen
· Draag altijd een katoenen hemd onder je kleding, dit vangt de meeste transpiratie op
· Onthaar je oksels
· Vermijd sterk gekruid voedsel
· Ga geregeld naar de sauna
· Gebruik een goede deodorant/anti-transpirant

Welke applicatievorm?

Stick, verstuiver, crème, spray of roller? De keuze voor een applicatievorm is meestal gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Opvallend is wel dat mannen over het algemeen de voorkeur geven aan een makkelijke spray.

Elk zijn voordeel

Wanneer je een deodorant voor de geur gebruikt kun je het beste een spray gebruiken. Sprays brengen het parfum het beste over, zijn hygiënisch en drogen snel. Hierdoor zijn ze makkelijk in gebruik. Sticks, rollers en crèmes kunnen daarentegen gericht worden opgebracht, waardoor je niets verspilt.

Geplaatst: vr 15 jun 2007, 17:29
door nissiey
belangrijk info :!:

Re: Ingescand zweet artikel Veronica Magazine

Geplaatst: do 18 dec 2014, 09:04
door aaagul45
De opperhuid bestaat onder andere uit een laag verhoornde cellen die bij elkaar gehouden worden door een vetachtige substantie. Door zijn samenstelling is deze laag een beetje zuur. Het verschilt van persoon tot persoon, maar een gezonde huid heeft een pH-waarde tussen de 4,5 en de 6,5. Aangezien de meeste micro-organismen niet tegen zuur bestand zijn, kunnen ongewenste schimmels die zich op de huid bevinden, deze niet aantasten. Het vet in de hoornlaag voorkomt een te grote verdamping en uitdroging van de huid. De hoornlaag wordt dagelijks vernieuwd. De oude cellen die worden afgestoten vormen tezamen met transpiratievocht en stof het laagje op het lichaam dat de persoonlijke lichaamsgeur afgeeft. ???

Re: Ingescand zweet artikel Veronica Magazine

Geplaatst: do 18 dec 2014, 10:20
door Erje
aaagul45 schreef:De opperhuid bestaat onder andere uit een laag verhoornde cellen die bij elkaar gehouden worden door een vetachtige substantie. Door zijn samenstelling is deze laag een beetje zuur. Het verschilt van persoon tot persoon, maar een gezonde huid heeft een pH-waarde tussen de 4,5 en de 6,5. Aangezien de meeste micro-organismen niet tegen zuur bestand zijn, kunnen ongewenste schimmels die zich op de huid bevinden, deze niet aantasten. Het vet in de hoornlaag voorkomt een te grote verdamping en uitdroging van de huid. De hoornlaag wordt dagelijks vernieuwd. De oude cellen die worden afgestoten vormen tezamen met transpiratievocht en stof het laagje op het lichaam dat de persoonlijke lichaamsgeur afgeeft. ???
Tja, vaag......
En tips als " was jezelf iedere dag en trek schone kleren aan ", nou daar waren we zelf nog niet opgekomen haha :roll:
't Is een oud artikel uit 2007. Gelukkig is er nu meer begrip voor ons probleem en wat dat betreft is er in een paar jaar tijd toch wel wat veranderd.
Maar het kan altijd nóg beter.