Zo voorkom je dat je met zweetoksels op kantoor aankomt

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2808
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Zo voorkom je dat je met zweetoksels op kantoor aankomt

Bericht door Thijs »

Zo voorkom je dat je met zweetoksels op kantoor aankomt
Door Sarah Sitanala
2 jun 2024 om 18:11

Een druppel zweet over je rug, klamme handen of natte oksels? Veel mensen vinden zweten gênant en willen dat het liefst zoveel mogelijk voorkomen. Nu het weer warmer wordt, vraagt NU.nl experts: wat kun je doen tegen zweten?
Je zweet omdat je lichaam moet afkoelen, zegt Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie aan het Radboudumc. "In de juiste omstandigheden hoort je lichaam rond de 37 graden te zijn. Maar stel, het is heel warm of je gaat bewegen of sporten, dan kan die temperatuur oplopen."
Als je het zo warm krijgt dat je gaat zweten, dan is daarvoor een signaal naar je hypothalamus (je interne thermostaat) gestuurd met de boodschap dat je moet afkoelen. Via de zweetklieren in de huid verlies je dan vocht. De een transpireert meer dan de ander, maar in principe kan het gebeuren over je hele lichaam.
"Handen, voeten en oksels zijn vervelende plekken om te transpireren. Maar ook je hoofd, armen en benen kunnen er last van hebben", zegt Hopman. Ze vertelt dat mannen over het algemeen meer zweten dan vrouwen, omdat zij vaak een groter lichaamsoppervlak hebben en dus meer zweetklieren hebben.
Sporten in een warme omgeving kan helpen
Niet iedereen zweet dus evenveel. Daarbij gaat de een ook sneller zweten dan de ander, weet Lisa Klous, onderzoeker bij onderzoeksinstituut TNO. In het algemeen is het zo dat hoe fitter je bent, hoe meer je transpireert, stelt zij. Dit geldt wel alleen ten opzichte van je eigen lichaam. Het is dus niet zo dat fitte mensen altijd meer zweten dan minder fitte mensen.
Maar zweten is trainbaar, zegt Hopman. "Als jij je regelmatig blootstelt aan warmte (bijvoorbeeld door veel naar de sauna te gaan) of regelmatig sport (zeker in een warme omgeving), dan ben je continu je thermoregulatie aan het trainen. En daarmee ook hoe snel of makkelijk je zou kunnen zweten."
Want als je lichaam beter weet hoe het warmte kwijtraakt, dan weet het ook beter hoe het moet transpireren. "En dat is broodnodig", zegt Wouter van Marken Lichtenbelt, thermofysioloog en auteur van het boek Van rillen tot zweten. Transpireer je niet, dan raak je oververhit. "De 'natuur' heeft heel slim een manier bedacht om dat te voorkomen", zegt Van Marken Lichtenbelt.
'Al het zweet dat van je afdruipt is zinloos'
In principe zou je niet vochtig hoeven worden van je eigen transpireren. Dat wil zeggen: je zweet waarschijnlijk vaker dan je doorhebt, maar dat gebeurt op zo'n efficiënte manier dat het meteen van je huid verdampt. Die verdamping is cruciaal voor je lichaam om af te koelen. "Al het zweet dat van je afdruipt is zinloos", zegt Van Marken Lichtenbelt.
Maar dit lichaamseigen proces is niet zo vlekkeloos dat je dat zinloze gezweet kunt tegengaan. Het kan ongemakkelijk zijn om op je werk te komen met zweetplekken onder je oksels. Toch moet je het niet willen tegenhouden, zegt Hopman.
Wel kun je schone kleding meenemen en flink veel deodorant spuiten, tipt ze. "En vergeet niet dat je het vochttekort door transpiratie ook weer moet aanvullen. Niet alleen met koffie, maar juist ook met water."
Zweetoksels zijn heel normaal
Luchtige kleding kan ook helpen, weet Klous. "Of zet een ventilator neer op kantoor." Behalve dat zweet plekken in je kleding kan geven, associëren veel mensen zweet ook met een nare geur. "Maar zweet stinkt niet. De geur wordt veroorzaakt doordat het vocht in aanraking komt met de micro-organismen in je huid", zegt Klous.
"Onder je armen leven andere micro-organismen dan ergens anders op je lichaam. Bovendien bevindt zich in de oksels een ander type zweetklieren dat een vettigere substantie uitscheidt."
Wil je het zweten daar tegengaan, dan raadt Van Marken Lichtenbelt een deodorant met aluminiumzout aan. Dat stofje gaat het zweten onder oksels goed tegen. Een variant met alcohol noemt hij ook, want die doodt bacteriën. Net als een deodorant met een geurtje om de zweetlucht te maskeren.
Maar welke deodorant je ook gebruikt, het zal het zweten nooit helemaal tegengaan. En vergeet niet dat het heel normaal is zweetoksels te hebben, want zweten doet iedereen.

Bron: https://www.nu.nl/slimmer-leven/6314861 ... nkomt.html
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht