Wanneer zweet je abnormaal veel? En dit is wat je eraan kan doen

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2817
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Wanneer zweet je abnormaal veel? En dit is wat je eraan kan doen

Bericht door Thijs »

Wanneer zweet je abnormaal veel? En dit is wat je eraan kan doen

Dat je het in dit weer niet droog houdt, is heel normaal. Maar wanneer zweet je meer dan 'normaal'? Experts leggen uit wanneer transpiratie problematisch wordt en vooral welke stappen je kan ondernemen naar een leven zonder okselvijvers.

Door: Ellen Provoost 26-08-16, 20:00
Laatste update: 29-01-17, 19:50
Bron: Oprah, Webmd
Zweet, hoe storend en oncomfortabel het ook kan zijn, is een natuurlijk en gezond proces. Het is een mechanisme van je lichaam om af te koelen. Wanneer het invloed begint te krijgen op je relaties en sociale leven en als het je zelfbeeld treft, wordt overmatig zweten problematisch. Gemiddeld zweet je 1 tot enkele liters per dag, afhankelijk van de buitentemperatuur en de inspanningen die je levert. Artsen spreken van een medisch probleem als je meer zweet dan je lichaam moet zweten. Bijvoorbeeld als je rustig aan een bureau zit, en het vocht parelt op je voorhoofd, dan is er iets aan de hand.

Slechte genen
Er is een vorm van overmatig zweten die genetisch bepaald is: primaire hyperhidrosis. Dit is wanneer je overmatig zweet, maar niet omdat je meer zweetklieren hebt of omdat ze erg groot zijn. Professor in de dermatologie Dee Anna Glaser zegt dat het zenuwsysteem waarschijnlijk aan de basis ligt. Ongeveer drie procent van de bevolking krijgt er mee te maken.

Hoe weet je dat je hiermee kampt? Dit probleem komt al tijdens de jeugd voor en het treft zones als de oksels, handen, voeten, voorhoofd en bovenlip. Met een antitranspirant kan je dit probleem oplossen, maar vaak volstaat het niet om het transpireren onder controle te krijgen. Nog een nadeel van een antitranspirant is de irritatie van de oksels omdat de huid daar dunner is dan aan de voeten of handpalmen. Ook botox kan soelaas bieden. Het effect blijft wel maar een half jaar, waardoor het prijskaartje flink kan oplopen.

Gezondheidsprobleem
Je zweetprobleem wijst op een andere aandoening. Bepaalde ziektes of gezondheidsproblemen hebben overmatig zweten als symptoom. Dit wordt ook wel secundaire hyperhidrosis genoemd. Diabetes is daar een voorbeeld van. Experts zijn er nog niet uit waarom dat zo is. Maar ze weten wel dat je meer zweet wanneer je bloedsuikerspiegel laag is. Ook een overactieve schildklier kan een oorzaak zijn. Je merkt dan ook nog andere symptomen op als plotse gewichtstoename, een verhoogde hartslag, irritaties en slaapmoeilijkheden.

In de meeste gevallen stopt bij de behandeling van het onderliggende gezondheidsprobleem ook het overtollig zweten. Als de aandoening onder controle is, maar je blijft transpireren, vraag dan aan je dokter raad over behandelingen die helpen bij primaire hyperhidrosis.

Bron: https://www.hln.be/fit-en-gezond/wannee ... ~abf8bbb3/
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht