Last van zweethanden of zweetvoeten? Dit zijn de oorzaken en oplossingen

Bekijk hier (semi) wetenschappelijke artikelen over overmatig zweten.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2770
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Last van zweethanden of zweetvoeten? Dit zijn de oorzaken en oplossingen

Bericht door Thijs »

Last van zweethanden of zweetvoeten? Dit zijn de oorzaken en oplossingen
Publicatiedatum: 7 september 2021

Zweethanden en zweetvoeten, niet gek als u daar last van heeft bij warm weer of wanneer u gespannen bent. Maar heeft u geregeld last van klamme handjes en zweterige voeten? Dat is niet prettig, daarom zetten wij mogelijke oorzaken én oplossingen voor u op een rij.

Zweetoorzaken
Zweten is een volkomen normale lichamelijke reactie. Het wordt vaak veroorzaakt door zaken als intensieve lichaamsbeweging, warmte, spanning, angst, pittig eten of het drinken van alcohol. Niet iedereen zweet overigens evenveel, waar sommige mensen nauwelijks zweet produceren hebben anderen last van overmatig zweten. Dit kan bijvoorbeeld met erfelijke aanleg te maken hebben. Daarnaast kan ook uw leeftijd invloed hebben op de hoeveelheid die u zweet. Een verandering in de hormoonspiegel, zoals de overgang, kan ervoor zorgen dat u meer gaat zweten. Daarnaast kunnen ook overgewicht, diabetes en een overmatig werkende schildklier voor meer zweet en dus ook voor zweethanden en -voeten, zorgen.

Talkpoeder en antitranspiratie-crème
Om zweet op plekken zoals uw oksels tegen te gaan kunt u natuurlijk deodorant gebruiken, maar dat is geen oplossing voor zweethanden en zweetvoeten. Gelukkig bestaan er ook andere producten die wel bruikbaar zijn op deze lichaamsdelen en ook tegen zweet werken. Wat dacht u bijvoorbeeld van talkpoeder? Wanneer u een beetje van dit poeder op uw handen strooit, wordt het overtollige vocht geabsorbeerd en wordt het zweten tijdelijk tegengehouden. Geen talkpoeder in huis? Dan biedt droogshampoo dezelfde oplossing. Ook bestaat er speciale antitranspiratie-crème. Dit werkt als het ware hetzelfde als deodorant, maar dan in crème vorm, waardoor u het ook op uw handen en voeten kunt gebruiken. Wel is het goed om te weten dat deze crèmes op basis van aluminiumchloride werken, dit kan bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken.

Lange termijn oplossingen
Bent u meer op zoek naar een lange termijnoplossing voor zweethanden en/of -voeten? Dan kunt u kiezen voor een iontoforese behandeling. Tijdens deze behandeling plaatst u uw handen of voeten in bakjes water die aan een apparaat zijn gekoppeld dat gelijkstroom en wisselstroom door het water voert. Dit doet overigens geen pijn, u voelt enkel tintelingen of lichte prikkels. De behandeling zorgt ervoor dat ionen, elektrisch geladen deeltjes, de actieve zweetklieren blokkeren. Eén zo’n behandeling is maar enkele dagen effectief, maar ondergaat u vaker een iontoforese behandeling, dan kan uw transpiratie tot wel 80 procent afnemen. De behandeling wordt over het algemeen door een dermatoloog uitgevoerd, maar het is ook mogelijk om de behandeling thuis uit te voeren met een speciaal apparaat. Het is wel aan te raden om altijd zorgvuldig met een dermatoloog te overleggen voor u hieraan begint.

deodorant
Lees ook: Deodorant: dit moet u erover weten
Botox tegen zweet
Dan is er ook nog botox. Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook dit kan de zenuwuiteinden naar de zweetklieren (tijdelijk) blokkeren, waardoor u minder zweet zult produceren. Het voordeel van zo’n behandeling is dat het 6 tot 9 maanden blijft werken, maar er kleven ook nadelen aan. Botox zorgt er namelijk voor dat spieren ontspannen, wanneer u dit in uw handen gebruikt kunt u kracht verliezen. Overleg met een expert is voor u deze behandeling ondergaat dan ook altijd belangrijk.

Tips tegen zweetvoeten
Bovenstaande tips werken voor zowel zweethanden, als zweetvoeten. Toch zijn zweetvoeten een apart verhaal, omdat voeten vaak in sokken en schoenen zitten. Wat ook tegen zweetvoeten kan helpen is letten op uw schoeisel. Zo is het belangrijk om de juiste sokken te dragen, idealiter gemaakt van katoen of wol. Deze materialen nemen vocht namelijk beter op dan synthetische stoffen. Daarnaast is het belangrijk om goed ventilerende schoenen te dragen en uw schoenen de tijd te geven om weer goed op te drogen voor u ze opnieuw aantrekt. Als laatste is het zinvol om uw schoenen zo vaak mogelijk uit te trekken wanneer dit mogelijk is. Op die manier geeft u uw voeten de ruimte en zult u mogelijk minder snel last krijgen van zweetvoeten.

(Bron: Margriet.nl, Mediderma, RTL Nieuws, VanArendonk.nl, archief)

https://www.maxvandaag.nl/sessies/thema ... lossingen/

Geen woord over medicijnen.... slecht artikel. :duimol
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht