Vragen over iontoforese: alles wat je moet weten!

Alles over iontoforese apparatuur en ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2789
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Vragen over iontoforese: alles wat je moet weten!

Bericht door Thijs »

Wat is een iontoforese apparaat en hoe werkt het ?

Iontoforese is een behandelingsmethode die al vele jaren wetenschappelijk wordt erkend en ingezet bij patiënten die lijden aan Hyperhidrose (overmatige transpiratie). Het is een therapie die in heel veel gevallen - zonder medicijnen of operatieve ingrepen - resulteert in een normale droge huid. Hierbij worden met behulp van elektroden en een galvanische stroom, ionen het lichaam ingevoerd waardoor de zweetkanaaltjes tijdelijk worden gede-activeerd. Deze therapie is absoluut ongevaarlijk en bij een juiste uitvoering pijnloos en zonder bijwerkingen.

Ik wil een iontoforese apparaat gaan gebruiken, moet ik deze kopen of kan ik deze ook huren bij een ziekenhuis of fysiotherapeut ?

Een beperkt aantal zorginstanties, zoals ziekenhuizen en/of fysio- en huidtherapeuten, behandelt patiënten met hyperhidrosis door middel van Iontoforese apparatuur, of leent deze tijdelijk uit voor thuisgebruik. Vaak weet de leverancier van Iontoforese apparaten welke instanties dit in Nederland aanbieden. Anders kunt u het beste zelf informeren of er bij u in de buurt dergelijke behandelingen worden uitgevoerd.

Zit er verschil in behandeling voor handen, voeten en oksels?

Voor het behandelen van handen, voeten, oksels of gezicht worden verschillende instellingen en toebehoren gehanteerd. De meer gevoelige lichaamsdelen zoals oksels en gezicht worden op een lager voltage (4V tot 8V) behandeld met behulp van een okselset of gezichtsmasker terwijl er voor de handen en voeten een dosering van resp. 20V en 30V wordt toegepast door middel van met water gevulde bakken en grote elektroden. Verder is het voor oksels en gezicht aan te raden om te kiezen voor een apparaat dat is voorzien van een pulsstroom (ook wel wisselstroom) functie.

Wat is het verschil tussen pulsstroom (wisselstroom) of gelijkstroom?


Bij het activeren van de pulsfunctie wordt de stroom op een fysiologisch gunstige frequentie door het lichaam geleid. Hierdoor wordt het (door sommigen als onaangenaam ervaren) tintelende gevoel tot een minimum gereduceerd. Voor mensen met een gevoelige huid, voor behandeling van de oksels of het gezicht en voor kinderen is deze vorm van behandelen dan ook aan te raden. Aangezien pulsstroom beter te verdragen is kan de intensiteit ook gemakkelijker verhoogd worden. Met pulsstroom zijn gemiddeld 5 behandelingen meer nodig dan met gelijkstroom, maar uiteindelijk wordt met beide methodes hetzelfde resultaat bereikt.

Hoe moet ik een iontoforese apparaat gebruiken? (hoe lang moeten de handen en/of voeten in het water ?)

De behandeling met een iontoforese apparaat kan in principe thuis worden uitgevoerd. Voor de handen en voeten maak je gebruik van behandelingsbakken en (met doekjes afgedekte) elektroden terwijl voor een behandeling van de oksels, het gezicht, of de nek/rug gebruik wordt gemaakt van speciale spons-applicators. Ná gemiddeld 15 behandelingen (van ongeveer 15 minuten) moet de zweetafscheiding tot een normaal niveau zijn teruggebracht. Deze therapie is echter niet genezend en zal daarom blijvend moeten worden voortgezet. Om het succesvolle resultaat van de therapie te behouden, wordt afhankelijk van de ernst van de aandoening enkele keren per week een sessie van 10-15 minuten geadviseerd. 


Hoeveel uur moet ik wachten voordat ik een 2e sessie van iontoforese mag uitvoeren?

Geadviseerd wordt om dagelijks (1 x per dag) te behandelen totdat het gewenste resultaat is bereikt. Hierna mag de frequentie van behandelen worden afgebouwd naar 1 tot 3 sessies per week. Dit kan per patiënt verschillen.

Wordt de aanschaf van een Iontoforese apparaat vergoed?

Helaas wordt de aanschaf van een Iontoforese apparaat doorgaans niet door zorgverzekeraars vergoed. Toch raden wij aan om voor de zekerheid uw polis te raadplegen of contact op te nemen met uw eigen ziektekostenverzekering. Nooit geschoten is altijd mis! Ook loont het de moeite om bij uw werkgever te informeren of hij/zij bereid is de kosten geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Voor een bedrijf is een bijdrage aan een apparaat namelijk veel goedkoper dan wanneer er enkele keren per week moet worden verzuimd in verband met behandelingen bij een zorginstelling of fysiotherapeut. De kosten voor de aanschaf van een medisch hulpmiddel zijn voor bedrijven vaak ook aftrekbaar.

Hoe lang houdt een behandeling aan na gebruik te hebben gemaakt van iontoforese?

Na gemiddeld 15 behandelingen (van ongeveer 15 minuten) moet de zweetafscheiding tot een normaal niveau zijn teruggebracht. Deze therapie is echter niet genezend en zal daarom blijvend moeten worden voortgezet. Om het succesvolle resultaat van de therapie te behouden, wordt afhankelijk van de ernst van de aandoening 1 tot 3 maal per week een sessie van 10-15 minuten geadviseerd. 

Ik zie door de bomen het bos niet meer, welk apparaat of merk kan ik het best kopen?

Er zijn verschillende apparaten op de markt verkrijgbaar met veelal hetzelfde basisprincipe nl.: de vermindering van overmatige transpiratie d.m.v. iontoforese. In de uitvoering, de kwaliteit en duurzaamheid zitten wel degelijk verschillen. Het merk Hidrex (verkrijgbaar bij: Van der Bend bv) is één van de meest betrouwbare en degelijke apparaten. Dit merk is er in verschillende uitvoeringen afhankelijk van uw wensen en de te behandelen lichaamsdelen. Deze organisatie werkt nauw samen met dermatologen, heeft zeer veel ervaring om een goed en verantwoord advies te geven en biedt een “niet tevreden, geld terug garantie”.

Wat is het verschil tussen duurdere en goedkopere apparaten?

De prijs van een iontoforese apparaat is afhankelijk van een aantal factoren:

• Apparaten welke werken op batterijen zijn doorgaans goedkoper. Bedenk hierbij wel dat batterijen zeer frequent vervangen dienen te worden. Wanneer hiervoor speciale batterijen vereist zijn, kunnen de kosten na verloop van tijd alsnog flink oplopen. Soms kan de aanschaf van een apparaat dat werkt via het lichtnet, in verhouding op de langere termijn minder kostbaar blijken. De apparaten die werken via netstroom zijn vaak ook geavanceerder met meer functies.

• De prijs van een iontoforese toestel is ook vaak afhankelijk van de extra opties. Zo is een apparaat, uitgevoerd met een pulsstroom optie, duurder dan een model dat uitsluitend werkt op gelijkstroom.

• Daarnaast zijn er verschillen in kwaliteit en grootte van de toebehoren welke de effectiviteit van de behandeling kunnen beïnvloeden.

Wat zou u willen zeggen tegen mensen die overwegen een iontoforese apparaat aan te schaffen en waar moet men vooral op letten bij het kopen van een apparaat?

• Schaf nooit zomaar klakkeloos een apparaat aan maar overleg eerst met een specialist (dermatoloog) over de klachten. In een aantal gevallen kan er bij overmatige transpiratie sprake zijn van een onderliggend probleem zoals overgewicht, menopauze, tuberculose, diabetes of een overmatige werking van de schildklier. Het is daarom aan te raden om een arts te raadplegen om deze oorzaken uit te sluiten, alvorens te starten met de iontoforese- behandeling. Dit is echter geen vereiste om te kunnen starten met deze behandelingen .

• Ga niet af op termen als: “100% tevredenheidsgarantie”, “gepatenteerde formule”, “vele tevreden klanten gingen u voor”, ”nu met hoge korting etc. etc.” Dit zijn loze reclame kreten welke niets zeggen over de effectiviteit en de werking van het product of professionaliteit van de organisatie.

• Wanneer u twijfelt of deze behandeling voor u geschikt is, wacht dan met bestellen tot u contact hebt gehad met uw specialist of contact hebt gezocht met de leverancier om u goed te laten informeren over voor- of mogelijke nadelen. Een goede en betrouwbare leverancier heeft voldoende kennis in huis om u optimaal te adviseren.

• Schaf een apparaat altijd aan bij een organisatie welke in Nederland is gevestigd en voldoende kennis van zaken heeft. Check ook vooraf of de leverancier telefonisch goed bereikbaar is. Tegenwoordig zijn er veel dropshippers (organisaties die andermans producten aanbieden op het internet) die dit soort apparaten verkopen, maar geen enkele medische achtergrond of kennis hebben. Bovendien zijn deze internetbedrijven vaak slecht telefonisch bereikbaar voor extra informatie wanneer u dit nodig heeft. Dit kan u duur komen te staan wanneer u specifieke vragen heeft, de behandeling niet aanslaat óf wanneer u goed advies of begeleiding wenst tijdens het gebruik. Ook hiervoor geldt weer: goedkoop is vaak duurkoop.

• Let vooraf goed op de contra-indicaties! Niet iedereen kan gebruik maken van deze behandelingsmethode. Zo mag het apparaat niet worden gebruikt door mensen met:
• een ernstige beschadiging/wond aan de huid
• een pacemaker of ICD
• epilepsie
• hartritmestoornissen
• metalen implantaten
• metaalhoudend spiraaltje
• polyneuropathie (een sterke teruggang in gevoel van handen/voeten
• kinderen beneden 5 jaar
• zwangerschap*
* Ofschoon nooit is aangetoond dat de behandeling schadelijk zou zijn voor de ongeboren vrucht wordt de behandeling voorzichtigheidshalve meestal afgeraden. Echter, hierover zijn de meningen verdeeld. Bespreek met de specialist of het apparaat in uw geval mag worden gebruikt.

Deze vragen zijn beantwoord door Annemarie van der Bend van Van der Bend medical supplies. Mijn hartelijke dank hiervoor.

gr Thijs
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2789
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Vragen over iontoforese: alles wat je moet weten!

Bericht door Thijs »

Klik hier voor een brochure met de nieuwste (Hidrex) iontoforese modellen. (2019 en 2020 varianten)
Uiteraard zijn er ook andere merken elders beschikbaar. Google is your best friend :)

hidrex.pdf
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht