ETS operatie - mijn ervaring

Alles over operatieve ingrepen om het overmatig zweten tegen te gaan.

Moderators: Erje, Thijs

Plaats reactie
linnmountain
Druppel
Druppel
Berichten: 2
Lid geworden op: zo sep 02, 2018 8:07 am

ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door linnmountain » zo sep 02, 2018 9:39 am

Het valt mij op dat vooral negatieve verhalen worden gedeeld, wat heel logisch is, maar er zijn ook positieve verhalen. En ik hoop dat mijne er ook één is. Daarom deel ik graag mijn verhaal over de operatie die ik 4 dagen geleden ben ondergaan om voor eens en altijd af te rekenen met hyperhidrosis (aan de handen).

Ik kreeg last van overmatig zweten aan de handen rond mijn tiende. Hoe vervelend ik het de afgelopen jaren heb ervaren zullen velen begrijpen. Voornamelijk in sociaal contact zat dit me erg in de weg. Desondanks is het me gelukt om als gelukkig persoon mijn weg door mijn tienerjaren heen te slaan. Natuurlijk heb ik alles geprobeerd om van die zweethanden af te komen, maar niks mocht baten. Een operatie was de laatste optie, maar deze was toen nog iets minder ver ontwikkeld en ik dacht dat ik maar beter kon accepteren dat het zo zou blijven.

Na alle uitprobeersels 5 jaar lang gewacht in de hoop dat het einde van de pubertijd alles iets minder erg zou maken, maar dit gebeurde niet. Toen het weer zomer, en dus warmer, werd was ik er klaar mee. Ik ging het internet op en zag dat er vernieuwde technieken waren die als oplossing voor mijn probleem zouden kunnen dienen. Na veel peinzen naar de huisarts gegaan en een verwijzing gevraagd naar het Rijnstate in Arnhem, chirurg van Stekenburg. Hij was gespecialiseerd in hyperhidrosis en ik heb een erg fijn en helder gesprek gehad, waarna ik besloot dat ik de operatie wilde ondergaan. 2 maanden later was het zover en werd ik opgenomen in het ziekenhuis. De mogelijke bijwerkingen (compensatoir zweten, CZ) waren uitgebreid besproken en de kans hierop was zeker aanwezig, maar kleiner omdat ik alleen de handen liet doen.

Bij de operatie maken ze 2 sneetjes van een paar milimeter onder de oksels waarbij ze de sympatische zenuw (die het overmatig zweten aanstuurt) deels afsluiten. Hierbij laten ze de longen deels ‘leeglopen’, zodat er voldoende ruimte voor de handeling is. Toen ik wakker werd na een narcose van 2 uur had ik meteen droge en warme handen! Ongelooflijk. Ik ervaarde wel veel pijn rondom de longen en ribben; dit verschilt per persoon, maar hier was ik na 2 dagen van af.

De afgelopen 3 dagen kurkdroge handen gehad. En zelfs de oksels en voeten zijn droger. Ik denk omdat dit altijd een soort van samenwerkte voor mijn gevoel. Vandaag heb ik voor het eerst weer wat vochtige handen, maar hier was ik al op voorbereid. Een soort van kleine ‘terugval’ kon voorkomen en zou slechts een paar dagen duren. Tot zover nog geen last gehad van CZ, maar ik ben er op voorbereid dat dit nog wel zal komen.

Ik hou jullie op de hoogte van de ontwikkelingen en voor iedereen die twijfelt om de operatie de ondergaan en vragen heeft beantwoord ik ze graag! Ook over de andere tijdelijke opties (zoals Botox) kan je bij me terecht!:)

linnmountain
Druppel
Druppel
Berichten: 2
Lid geworden op: zo sep 02, 2018 8:07 am

Re: ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door linnmountain » di sep 04, 2018 8:31 pm

Inmiddels weer 2 dagen verder en droge handen! De kleine terugval was zoals beloofd maar van korte duur. Ik werd vandaag aangesproken door een ‘goede doelen verkoper’ op straat die een high five en een hand gaf. Dit had ik eerder altijd vermeden maar dat hoefde nu niet. En dat terwijl ik veel te warm gekleed (lange zwarte broek) met 27 graden rondliep. Het voelt heerlijk om niet meer bang te zijn voor natte handen in vrijwel elke sociale situatie.
Ik merk dat als ik het erg warm heb ik iets meer zweet op mijn onderrug dan eerder (wat ik nooit deed), maar dat lijkt me eigenlijk best normaal en vind ik helemaal niet erg! Ik had mijn oksels niet laten doen, zweette hier ook niet meer dan anderen, en ben blij dat ik daar gewoon nog hetzelfde zweet, en dus ook hitte kwijt kan.

Ik heb besloten weer in de horeca te gaan solliciteren als baan naast mijn studie. Ik heb al veel ervaring in de horeca en vind het harstikke leuk werk, maar de zweethanden maakte het werk vaak lastiger en ongemakkelijker dan nodig was. Ik heb er nu weer helemaal zin in!

Ten slotte gebruik ik nu geen pijnstillers meer, worden de hechtingen er morgenochtend uitgehaald en ga ik morgenmiddag zelfs alweer tennissen. Het herstel is dus erg vlot gegaan en geen ontstekingen/pijn aan de sneetjes gehad.

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2110
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Re: ETS operatie - mijn ervaring

Bericht door Thijs » wo sep 05, 2018 11:45 am

Hoi Linnmountain,

Fijn dat je je verhaal hier met ons deelt. Positieve berichten zijn ook erg welkom hier. Mensen hebben toch de neiging om sneller te schrijven bij een negatief resultaat dan bij een positief resultaat. Hou ons op de hoogte aub.

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht