Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Alles over operatieve ingrepen om het overmatig zweten tegen te gaan.

Moderators: Erje, Thijs

Lire
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: zo mei 26, 2013 1:57 pm

Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Lire » ma mei 27, 2013 8:31 pm

Hallo allemaal,

Toen ik 2 jaar geleden een artikel las over een vernieuwde en verbeterde HH behandeling in het UMCG in Groningen, heb ik me vrijwel direct op de wachtlijst laten plaatsen. Nu, 23 maanden later, ben ik geopereerd en wil ik graag mijn positieve ervaring met jullie delen.

Vorige week zaterdag mocht ik me om 9.00 uur melden in het ziekenhuis in Delfzijl. Bij binnenkomst stond er al iemand op me te wachten en werd ik netjes naar boven begeleid. De verpleegster heeft daar kort een aantal zaken met me doorgenomen en mijn bloeddruk en temperatuur gemeten. Vervolgens mocht ik me klaarmaken voor de operatie en werd ik rond 10.30 uur naar de "uitslaapkamer" gebracht. Daar lagen nog twee patienten die de operatie er al op hadden zitten. Zij hadden allebei een klein slangetje in hun neus en daar schrok ik een beetje van (dit was mijn allereerste operatie en ik ben absoluut geen held als het om naalden, slangetjes en andere toeters en bellen gaat). Ik had meteen allerlei vragen, maar werd gelukkig direct gerustgesteld. Over alle medewerkers in het ziekenhuis alleen maar lof, wat een lieve mensen!
Uiteindelijk werd het infuus aangebracht, werden mijn gegevens nog een keer gecontroleerd en werd ik naar de OK gebracht. Ook daar weer hele lieve mensen die zich nog aan me voor hebben gesteld alvorens ik onder narcose werd gebracht. Om 12.15 uur werd ik met droge handen "wakker", wat een fijn gevoel! Ik voelde met ontzettend suf en moe, maar had weinig pijn en was gelukkig ook niet misselijk. :)

Toen ik echt goed wakker was, ben ik om 13.00 uur weer naar mijn kamer gebracht. Gedurende de dag kreeg ik wat druk op mijn borst, maar de pijn was goed te houden. Het viel me echt 100% mee. Wat ik op de dag van de operatie wél als vervelend heb ervaren is het zoeken naar een manier waarop ik prettig kon ademhalen. 's Avonds ben ik van mijn bed naar de gang gelopen en werd ik door mijn lichaam direct terug gefloten: niet zitten en al helemaal niet proberen te lopen! Ik moest zonder te overdrijven 15 minuten bijkomen en weer op zoek naar een prettige ademhaling. Niet fijn, maar een extra pijnstiller deed wonderen.

Inmiddels ben ik ruim een week verder en ben ik iedere dag nog blij dat ik voor deze operatie heb gekozen. Het resultaat is echt geweldig! Ik ben vandaag weer wezen werken en heb sinds zaterdag ook geen pijnstillers meer nodig gehad. Mijn armen kan ik nog niet optimaal gebruiken (strekken of armen omhoog doen gaat moeizaam) omdat de wondjes onder mijn oksels nog “trekken”. Het aan- en uittrekken van een shirt is daardoor erg lastig. Verder heb ik absoluut niets te klagen, de operatie door de HyperHidrosisKliniek is het lange wachten echt meer dan waard geweest! :)

Mijn ervaring kort samengevat in plus- en minpunten:
- Locatie (Delfzijl is voor mij niet bepaald om de hoek);
- Lange wachtlijst;
- Moeizame ademhaling op dag van behandeling;
- Klein beetje “lucht” achter mijn longen (verdwijnt weer een paar dagen en niet iedereen heeft hier last van);
- “Trekkende” wondjes waardoor douchen, aan- / uitkleden en het strekken van armen zeker de eerste week moeizaam is;
- Vrijwel onmogelijk om jezelf in de eerste week zonder hulp te vervoeren met auto of fiets.

+ Behandeling door specialisten (= hoog slagingspercentage en weinig kans op risico’s);
+ Vriendelijk en geruststellend personeel;
+ Niet ziek geworden van narcose;
+ Door goede pijnstilling circa 16 uur per dag geslapen (zo t/m do) en vrijwel geen pijn;
+ Ontzettend kleine wondjes / littekens;
+ Direct na de operatie al geweldig resultaat!!

Ik ben heel erg benieuwd naar de ervaringen van anderen die in de HH Kliniek behandeld zijn. Mijn ervaring is in ieder geval dusdanig positief dat ik deze operatie alleen maar aan kan raden!

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Groetjes Lieke

ijda
Beekje
Beekje
Berichten: 19
Lid geworden op: do aug 17, 2006 2:46 pm
Contacteer:

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door ijda » zo jun 09, 2013 8:43 pm

Beste Lieke,
wat fijn voor je dat het zo goed is gegaan! Het lijkt me heerlijk om van het zweten af te zijn. Ik wil ook naar deze kliniek, wist alleen niet dat er zo'n wachtlijst was! Ik kan zelf moeilijk andere klinieken vinden. Heb jij je daar in verdiept? Weet je bijv. of er ook in de regio Utrecht plekken zijn waar dit gedaan wordt? Verder ben ik nog benieuwd of het ook effect op je voeten heeft gehad.
Jij moest dus ook een stuk reizen. Behalve het eerste bezoek en de operatie: hoe vaak moet je dan nog terug? Het is ook voor mij een heel eind reizen.
Maar prettig dat je jouw ervaringen deelt. Het trekt mij over de streep. Ik heb zelf in het verleden last gehad van compensatoir zweten dus daar ligt/ lag ook veel zorg bij deze operatie.

Ik hoor graag je reactie.
groet IJda

Lire
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: zo mei 26, 2013 1:57 pm

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Lire » ma jun 10, 2013 7:49 pm

Hoi IJda,

Inderdaad ontzettend fijn, ik ben er nog iedere dag super blij mee! :)

Voor zover ik op de hoogte ben wordt de operatie die ik heb ondergaan alleen in Delfzijl uitgevoerd. In andere ziekenhuizen wordt volgens mij een andere methode toegepast waardoor de kans op complicaties en compensatoir zweten groter is.
Ik ben het met je eens dat de reisafstand niet ideaal is, maar gelukkig ben je na twee ritten (een intakegesprek in Groningen en een aantal weken later de operatie in Delfzijl) voorgoed van je klachten af. Wat mij betreft is het resultaat de reisafstand meer dan waard. Als je dit echt heel vervelend vindt zou je eens kunnen kijken welke ziekenhuizen in jouw omgeving een soortgelijke behandeling aanbieden. Even een paar belletjes, voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en doen waar jij je goed bij voelt...

Twee weken na de operatie word je gebeld door de HyperhidrosisKliniek (HHK) voor een afsluitend consult. Dat betekent dat je na je operatie niet meer terug hoeft naar Groningen of Delfzijl. Ook krijg je direct na de operatie een telefoonnummer mee naar huis zodat je altijd kunt bellen als je vragen hebt. Je mag op ieder moment van de dag bellen, ook 's nachts. Na anderhalf jaar krijg je nog een brief / vragenlijst toegestuurd, zodat de HHK ook zicht krijgt op de situatie na een langere periode.

Van compensatoir zweten heb ik vrijwel geen last. Mijn buik wordt wat sneller plakkerig als ik in de zon zit, maar dat stelt gelukkig weinig voor. Mijn voeten zweten nu minder dan voor de operatie, hoe dat kan is niet duidelijk. In de HHK is mij verteld dat meer mensen aangeven minder last te hebben van zweetvoeten na de operatie voor handen en/of oksels, het is echter een raadsel hoe dat mogelijk is. Bij een "zweetvoeten-operatie" wordt namelijk een andere zenuw doorgenomen en gaan ze via de lies naar binnen i.p.v. de oksel. Voor sommige mensen dus een mooie bijkomstigheid.

Mochten jij of anderen nog vragen hebben, hoor ik het graag!

Groet,
Lieke

ijda
Beekje
Beekje
Berichten: 19
Lid geworden op: do aug 17, 2006 2:46 pm
Contacteer:

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door ijda » di jun 11, 2013 12:05 am

Hoi Lieke,

Dat klinkt goed. Ik wil naar een plek waar de beste behandeling wordt gegeven. Ik loop er al 35 jaar mee rond, vanaf mijn vijfde, en wil het liever goed, dan overhaast doen. Eigenlijk had ik de operatie al een tijd geleden uit mijn hoofd gezet, omdat ik al zoveel teleurstellingen heb gehad (toen ik jonger was had het niet eens een naam...). Maar nu ik er toch weer voor open sta, liever vandaag dan morgen. Maar goed, dan nog maar even wachten. Twee keer reizen is zeker te overzien. Ik ga morgen maar eens bellen. Ik ben wel benieuwd hoe ze het bijv. doen met nazorg in geval van complicaties (bijv. met longklachten), maar dat kan ik ook van hen horen.
Erg fijn om deze info van je gehad te hebben. En ik hoop dat je deze zomer eens een leuk schoentje aan kan nu het zweten bij de voeten minder is :)

Gewoon nog uit nieuwsgierigheid: bij mij weet slechts een select groepje mensen waar ik last van heb. Ik ben een meester geworden in verhullen en ben er ook 'klaar mee' om mensen het hele verhaal te moeten doen voordat ze het echt begrijpen. Alleen mijn echte naasten weten het. Had jij dat ook? Heb je jouw omgeving ingelicht over je operatie? Voelt nl voor mij als een soort 'coming out'.

groet IJda

Lire
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: zo mei 26, 2013 1:57 pm

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Lire » di jun 11, 2013 9:48 pm

Hoi IJda,

Op de middelbare school heb ik het overmatig zweten aan handen en oksels altijd zo goed mogelijk verborgen gehouden. Gedurende de puberteit speelt schaamte natuurlijk een grote rol en wil je niet dat anderen zien dat je zoveel zweet. Ik gebruikte Odorex, Syneo 5 etc., maar niets hielp. Uiteindelijk ben ik pas naar de huisarts gegaan toen ik mijn vervolgopleiding had afgerond en ik ging solliciteren. Ik wilde niet dat mensen door mijn zweethanden zouden denken dat ik zenuwachtig zou zijn voor de sollicitatie. Mijn huisarts had echter niet direct een oplossing. Hij vertelde mij dat hij in de 35 jaar dat hij huisarts was nog nooit zulke zweethanden had gezien. Het was eind oktober en dus koud buiten, desondanks heb ik in de 10 seconden dat de huisarts naar mijn handen heeft gekeken heel zijn bureau onder gedrupt. De plasjes lagen letterlijk op zijn bureau.

Sinds het bezoek aan de huisarts ben ik op zoek gegaan naar definitieve oplossingen. De HH aan mijn handen was niet te verbergen, ik besloot daarom om zoveel mogelijk mensen over mijn klachten te vertellen. Over mijn handen ben ik sinds die tijd heel erg open geweest. En eerlijk waar, ik heb echt alleen maar positieve reacties gehad. Mensen leven met je mee, vinden het oprecht vervelend voor je en houden rekening met situaties die voor jou vervelend zijn (handen schudden, schrijven, etc.). Vrienden, familie, collega's.... iedereen wist van mijn zweethanden en achteraf heb ik me ontzettend vaak afgevraagd waarom ik het al die tijd verborgen heb gehouden. Het lucht zo ontzettend op om er over te praten. Ik heb gemerkt dat je respect afdwingt door er over te praten en te vertellen dat je geopereerd wordt. Een operatie tegen overmatig zweten klinkt voor mensen zonder HH immers behoorlijk heftig. Ze kunnen zich op zulke momenten pas een beetje in jouw situatie inleven, zonder dat je er iets over vertelt gaat dat niet omdat mensen gewoonweg niet van het bestaan van HH weten. Zoals je begrijpt heb ik van mijn operatie dus absoluut geen geheim gemaakt, ik heb het echt met iedereen gedeeld en heb rondom de operatie ook heel veel lieve kaartjes en berichtjes gehad! Echt een fijn gevoel dat zoveel mensen met me mee hebben geleefd.

Mijn buurman in het ziekenhuis vertelde dat alleen zijn ouders en vriendin van zijn operatie wisten. Ik ben daar echt ontzettend van geschrokken, ik vond dat zó erg om te horen. Hij werd geholpen aan zijn oksels en schaamde zich er zo erg voor dat hij er niemand over durfde te vertellen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook vrijwel niemand over mijn oksels heb verteld. Op de een of andere manier schaam(de) ik me daar meer voor en kon ik dat door jasjes of een vestje nog wel verbergen. Bij mijn handen ging dat niet. De druppels lagen op mijn toetsenbord, de telefoon op het werk was zeiknat na het bellen, het papier werd nat als ik begon te schrijven, etc.

IJda, ik hoop dat jij op een punt komt waarop je de knop om kunt zetten en anderen durft te vertellen over "jouw geheim". HH is zo onbekend dat mensen niet weten wat voor impact deze aandoening heeft (en dat kunnen ze ook niet weten). Ik hoop in ieder geval dat je de schaamte van je af kunt zetten en hoop daarnaast dat anderen op het forum aan willen geven welke positieve effecten een "coming out" heeft. Heel veel succes!

Groet,
Lieke

ijda
Beekje
Beekje
Berichten: 19
Lid geworden op: do aug 17, 2006 2:46 pm
Contacteer:

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door ijda » wo jun 12, 2013 12:01 am

Beste Lieke,

dank je wel voor dit verhaal. Het suffe is dat ik verder een vrij open iemand ben en me mentaal ook best sterk voel, ook in het omgaan met de hh. Alleen heb ik niet altijd ervaren dat mensen zo begripvol waren, ze leken het niet altijd serieus te nemen. Ook vanuit artsen in het verleden weinig sympathieke reacties. Het delen met anderen is inderdaad een horde geworden om te nemen. Maar misschien ligt dat ook aan mijn eigen houding. Ik zal jouw ervaringen meenemen hierin, fijn dat je dit zo vertelt. Gelukkig heb ik wel familie die het goed begrijpt. Overigens: Zaterdag heb ik een afspraak bij de hh kliniek en binnen 6 weken wellicht de operatie. De wachtlijst is weg! Spannend, maar ook erg fijn.
groet IJda

Thomas85
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: do jun 13, 2013 4:53 pm

Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Thomas85 » do jun 13, 2013 10:57 pm

Hallo allemaal,

Na jaren lang te hebben gezocht kwam er dan eindelijk een definitieve oplossing!
22/23 maanden geleden zag ik DE oplossing via het UMCG.
Geen poeder, zalfjes, watjes, dieet, thorax apparaat of botox...
Net als Lire zal ik ook geopereerd worden in delfzijl in de HH Kliniek.

Ik ben erg blij met de reacties die ik lees. De ingreep is heftig maar zeer goed te doen, naar het schijnt.

Ik lees van andere gebruikers op dit forum dat veel mensen lezen, maar niets zelf neerzetten.
Zelf betrapte ik me hier ook op, dus vandaar dat ik jullie graag mijn ervaringen vertel.

Zaterdag 15 juni zal ik worden geopereerd, om 09.30 melden in delfzijl..
Ik laat jullie weten hoe het is gegaan.

Gr.

ijda
Beekje
Beekje
Berichten: 19
Lid geworden op: do aug 17, 2006 2:46 pm
Contacteer:

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door ijda » do jun 13, 2013 11:07 pm

Beste Thomas

Spannend! Ik moet om 14.45 uur in de kliniek zijn voor een eerste gesprek; jij hebt het dan achter de rug. Ik wens je veel succes en hoor graag je ervaringen.

gr IJda

Lire
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: zo mei 26, 2013 1:57 pm

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Lire » vr jun 14, 2013 2:13 pm

Je bent bij de HHK in goede handen Thomas! Het is echt zo fijn om direct na de operatie van je klachten af te zijn....
Rustig aan en succes zaterdag!

Thomas85
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: do jun 13, 2013 4:53 pm

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Thomas85 » zo jun 16, 2013 12:51 pm

Beste allemaal,

Ik ben weer thuis! Helemaal blij en volledig "genezen"!

Het is echt alsof er een wonder heeft plaatsgevonden, helemaal droge handen!

Ik zal een korte beschrijving geven van mijn ervaringen.
We zijn vrijdagmiddag al naar delftzijl gereden, wonen zelf in leiden, dus dat is niet om de hoek.
Een prima hotel geboekt "hotel de singel", echt een aanrader!
We hebben ons dochtertje van 7 maanden ook meegenomen en alles werd keurig verzorgt in het hotel, bedje alles stond klaar. 's avonds nog lekker gegeten in het aangrenzende restaurant, 'het lokaal' . (spare-ribs, echt een aanrader)

Maargoed. Nu de dag van de operatie.
Half 10 moest ik mij melden, froukje van de HHK stond al te wachten.
We werden naar de afdeling gebracht en konden onze kamer betrekken. Ik lag samen met nog een jongen op de kamer, erg gezellig. Na een kort gesprekje over hoe en wat werd ik om half 12 opgehaald.
In de uitslaapkamer werd het infuus aangebracht. Ik ben geen fan van naalden, dus dat was voor mij het ergste stukje.
Eenmaal het infuus in m'n arm, op naar de OK.
Daar werd het narocsevloeistof in het infuus gespoten, 2x goed ademhalen en ik was weg!

Voor mijn gevoel werd ik na een korte slaap weer wakker.
Een slangetje in m'n neus voor extra zuurstof, maar die ging er al direct uit.
Ik vroeg meteen of iemand mijn vriendin kon bellen, ze was zenuwachtiger dan ikzelf.
Ik kreeg zelf de telefoon aan m'n oor, klonk nog wat dronken, maar was blij dat ik kon bellen dat alles goed was.

Na een half uur lag ik weer op de normale afdeling.
De pijn op de borst met ademhalen was goed te doen. Een paar pilletjes doen wonderen.
We wilden eigenlijk samen met m'n kamergenoot pizza bestellen maar dat vonden de verpleegkundigen niet zo'n goed idee.
Het eten in het ziekenhuis was best prima, en het personeel erg behulpzaam.

Toen ik ging slapen wilde ik op m'n zij liggen, dat ging niet echt. Toen ik wakker werd lag ik wel op m'n zij en ging het prima. Ik ben erg enthousiast en voel me nu ook super. Het is echt bizar dat ik nu droge handen heb!

Als er iemand vragen heeft over specifieke onderdelen of wat dan ook, laat het horen.

Ik kan het iedereen aanraden! Niet twijfelen maar doen!

Gr. Thomas

Lire
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: zo mei 26, 2013 1:57 pm

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Lire » zo jun 16, 2013 12:58 pm

Hoi Thomas,

Wat fijn om te horen dat je er zo blij mee bent! Ik had na mijn operatie precies hetzelfde gevoel en kan deze operatie ook echt alleen maar aanraden.
Rustig aan deze week en geniet van je droge handen!

Lieke

ijda
Beekje
Beekje
Berichten: 19
Lid geworden op: do aug 17, 2006 2:46 pm
Contacteer:

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door ijda » zo jun 16, 2013 11:11 pm

Hoi Thomas,

Superfijn voor je! Ik denk dat ik je gezien heb, zaterdag rond 15.00 uur. Je werd naar de afdeling gereden. Froukje noemde je Tom maar de andere jongen van die dag heette heel anders. Je keek toen al opgewekt. Ik hoopte al dat je nog wat zou schrijven; fijn dat je zo snel laat weten hoe het is gegaan.
Ik ga zelf voor de operatie op 20 juli. Ben niet zo van de narcose dus jouw verhaal helpt. Ik hoor graag nog eens van je of je nog last hebt van compensatoir zweten en of je nog iets merkt bij je voeten. Heb je handen en oksels laten doen?
Rust lekker uit en geniet ervan, zeker nu het deze week 30 graden wordt!

groet IJda

Thomas85
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: do jun 13, 2013 4:53 pm

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Thomas85 » ma jun 17, 2013 11:15 am

Hoi ijda,

Thomas = Tom dat klopt, wordt door elkaar gebruikt.
Ik heb je dan idd gezien, froukje zei het al.

Vanmorgen wakker geworden en voel me fit, echt top! Nog een beetje stijfjes maar echt beter dan ik me had kunnen voorstellen.
Heb alleen m'n handen laten doen, m'n oksels zijn redelijk onder controle te houden met odorex. Ze vertelde me dat als je beide doet, de kans op compensatoir zweten iets groter kan zijn. Maar ik zal het de komende tijd wel merken. Tot nu toe nog een zweet druppel gezien. Niet op m'n handen, oksels en ook niet op m'n voeten!

Net even voorzichtig gedoucht, ging ook prima.
Succes de 20e! Je zal er geen spijt van krijgen.

Gr.

ijda
Beekje
Beekje
Berichten: 19
Lid geworden op: do aug 17, 2006 2:46 pm
Contacteer:

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door ijda » ma jun 17, 2013 10:54 pm

Ik kijk er inmiddels ook echt naar uit, ondanks dat ik geen held ben in dit soort zaken.
Zo fijn dat er een oplossing komt. Ook nog moeilijk voor te stellen. Ik vertel het inmiddels tegen meer mensen, een operatie vind ik toch lastig om te verzwijgen. Ik ben kennelijk zo goed in het verstoppen van mijn handen, niet aangaan van lichamelijk contact en uitzoeken van kleding en schoenen etc. dat geen kip het door had. Dat maakt de erkenning wat lastig, maar ach, het gaat om het effect voor jezelf en zoals jij het beschrijft: lijkt me super.

En dan nu een hittegolf: wat zal jij je happy voelen met droge handen! :)
groet IJda

Lire
Beekje
Beekje
Berichten: 10
Lid geworden op: zo mei 26, 2013 1:57 pm

Re: Mijn operatie in de HyperhidrosisKliniek

Bericht door Lire » wo jul 10, 2013 12:01 pm

Hallo allemaal,

Na 6,5 week even een update.
Ik voel me nog steeds heel erg goed. Ook op dagen met mooi weer en hoge temperaturen geen enkele zweetdruppel. Mijn handen worden niet eens meer klam, echt geweldig! Als ik in de zon zit merk ik wel dat mijn buik snel klam/plakkerig wordt, maar zolang dat het enige is hoor je mij absoluut niet klagen. Ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik voor deze operatie gekozen heb!

Aan de linkerkant zijn mijn hechtingen inmiddels niet meer zichtbaar. Rechts is er een knoopje in gelegd waar een soort lusje uitsteekt, ik vraag me af hoe lang dat nog zo blijft zitten. Het knoopje/lusje zit er namelijk al 6,5 week en er lijkt niet heel veel te veranderen. Heeft een van jullie daar toevallig ervaring mee? Zou ik dat knoopje voorzichtig los kunnen knippen? Ik heb het idee dat de hechting nu niet op kan lossen, omdat er een knoop in is gelegd.

De littekens zien er trouwens keurig uit. Ze blijven wel vrij rood. Is dat bij jullie ook zo?

Groetjes Lieke

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht