ETS operatie succesverhaal

Alles over operatieve ingrepen om het overmatig zweten tegen te gaan.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
anoukg
Druppel
Druppel
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 02 mar 2022, 12:27
Contacteer:

ETS operatie succesverhaal

Bericht door anoukg »

Hi allemaal,

Na het lezen van vele nare ervaringen over de ETS operatie wil ik graag mijn positieve verhaal delen, daar de vele negatieve berichten op dit forum ook al wat ouder zijn en de technieken inmiddels veranderd.
Sinds ik mij kan herinneren heb ik altijd al klamme handen en behoorlijk zwetende oksels gehad. Zo'n 1,5 jaar geleden werd dit onhoudbaar, en stonden de druppels zweet letterlijk op mijn vingers en kwamen de zweetplekken al door mijn shirt heen als ik achter mijn laptop zat te werken. Na het afzoeken van dit forum ben ik toen aan de glycopyrronium begonnen, wat redelijk goed werkte. De bijwerkingen hiervan zoals de extreem droge mond woog voor mij alleen niet op als veelvuldig concertbezoeker tegen de voordelen van de droge handen, en heb ik in overleg met het Meander in Amersfoort besloten voor de operatie te kiezen.
Een week geleden ben ik de operatie ondergaan voor mijn zweethanden en oksels, en wat een uitkomst is dit geweest. Sinds de operatie zijn mijn handen en oksels droog en heb ik geen last van verdere bijwerken zoals compensatoir zweten! De operatie is erg goed en snel verlopen, na een half uur was ik al terug op de uitslaapkamer. De eerste twee dagen zijn qua pijn absoluut niet prettig, maar dit neemt al snel af. Inmiddels ben ik een week verder en kan ik al veel weer helemaal zelf - en heb ik alleen nog last van de plekken waar de zenuw is doorgenomen.

Mocht iemand ooit vragen hebben over mijn ervaring of de operatie zelf, kunnen die natuurlijk altijd gesteld worden. Ik zal dit forum van tijd tot tijd nog in de gaten houden, en wens jullie allemaal een droge toekomst :).
matcauthon
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: di 11 apr 2023, 09:56
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door matcauthon »

Bedankt voor het delen van je ervaring Anouk! Dankzij deze berichten en advies van mijn huisarts ben ik ook eindelijk voor de ETS operatie gegaan. Bij mij is het ook een echt succesverhaal! Hieronder ook even mijn verhaal, hopelijk kan het anderen ook helpen.

Ik ben 29j, woon in Belgie en heb ook al heel mijn leven last van hyperhydrosis. Vooral handen, voeten en oksels. Ik heb vanalles geprobeerd (zoals de meesten onder jullie). Oksels kreeg ik min of meer onder controle met Odaban. Handen en voeten bleek weinig aan te doen met zalfjes of deo. Uiteindelijk via de dokter medicatie geprobeerd. Oxybutinine hielp wel wat, maar ik had nog steeds enorme zweethanden en -voeten. Dan me er maar bij neergelegd en er proberen mee te leven.
Maar het was mijn leven echt enorm aan het beinvloeden. In sociale en profesionele kringen voelde ik constant schaamte bij het handenschudden of ander contact. DIt zal jullie allemaal wel bekend in de oren klinken...

Uiteindelijk dankzij dit forum en via mijn huisarts doorverwezen naar UZA in Antwerpen, waar er een dokter gespecialiseerd is in de ETS operatie. Ik had uiteraard wel wat bedenkingen, omdat er hier op het forum best veel negatieve ervaringen staan. De dokter in het UZA heeft me echter gerustgesteld dat de operatie de laatste jaren er enorm op vooruit gegaan is. Doordat ze nu met een robot werken kunnen ze veel nauwkeuriger te werk gaan. In 95% van de gevallen is de operatie een succes. Compensatoir zweten komt daardoor zelden nog voor volgens hem. Dus heb ik de knoop doorgehakt en ben ervoor gegaan.
De operatie ging in 2 keer door (eerst rechts, dan links), en vorige week was de 2e keer.
Opereren is natuurlijk nooit een pretje, maar als ik het resultaat bekijk ben ik echt super tevreden en heb ik enkel spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb! Wat een verschil! Volledig droge handen (en ik merk zelfs dat ik minder zweet uit mijn oksels ook). :respect
Ik heb nu wel nog wat pijn aan beide kanten. De wondjes zelf zijn nog niet helemaal genezen maar ook rond de plaats van de ingreep zelf, merk ik wat pijn aan borst/schouder/rug. Volgens de dokter is dit normaal en zou dit vanzelf moeten weggaan na 1 a 2 maanden. Dus als dat het enige is, zou ik dit echt aan iedereen aanraden die dit aan het overwegen is. Praat erover met je huisarts (mijn huisarts had eigenlijk nog nooit van de aandoening gehoord, maar was wel onmiddellijk super begripvol en behulpzaam) en laat je doorverwijzen naar de specialisten.

Moesten er nog vragen zijn, ik zal deze pagina ook nog wat in het oog houden de komende weken.

Veel succes!
Bibi031
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 19 jun 2023, 07:29
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door Bibi031 »

Hallo,

Ik overweeg ook een operatie en heb al een intake in Groningen gehad maar zou ook graag in contact komen met de arts in Antwerpen. Welke arts heeft jou geholpen?

Liefs,
Bibi
toby
Beekje
Beekje
Berichten: 23
Lid geworden op: do 16 jun 2016, 00:52
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door toby »

Bibi031 schreef: ma 19 jun 2023, 07:32 Hallo,

Ik overweeg ook een operatie en heb al een intake in Groningen gehad maar zou ook graag in contact komen met de arts in Antwerpen. Welke arts heeft jou geholpen?

Liefs,
Bibi
Alsjeblieft bibi lees vooral de niet succes verhalen!!! Mijn leven is echt een hel geworden na mijn operatie en ik zou het zo graag terug willen draaien. Onderzoek alsjeblieft andere opties ook al kosten die geld maar geloof me dit is echt geen leven meer en dat is het echt niet waard. Gebruik je overigens medicijnen of iets? Misschien is je overmatig zweten een bijwerking van dat medicijn. Dat was namelijk bij mij wel het geval en dat had niemand mij verteld.
Bianca75
Druppel
Druppel
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 23 jul 2023, 22:47
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door Bianca75 »

Ik ben jaloers op jullie succesverhalen, ik heb helaas na de operatie last gekregen van compensatoir zweten, en dat is heftiger dan de natte oksels die ik voorheen had.. Ik hoop hier lotgenoten te vinden. Heb echt alles geprobeerd, maar de medicijnen die ik slikte gaven zo’n heftige bijwerkingen dat ook dat geen optie was. Is er een topic hierover (ben nieuw hier)
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2750
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door Thijs »

Hoi Bianca

Super vervelend voor je. Mag ik vragen welke medicijnen je had genomen?
Bianca75
Druppel
Druppel
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 23 jul 2023, 22:47
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door Bianca75 »

Hi Thijs,

Ik weet de naam niet meer maar het waren plas tabletten. Daar kreeg ik een mega droge mond van, hartkloppingen en ik moest ´s nachts om de haverklap eruit, geen succes.
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2750
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door Thijs »

Ja je hebt glycopyrronium en oxybutinine (dat zijn de plastabletten waarschijnlijk). Wellicht kan je glycopyrronium nog proberen het werkt sowieso beter.
matcauthon
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: di 11 apr 2023, 09:56
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door matcauthon »

UPDATE: 4 maanden later...
Ik hoop dat niemand mijn vorige bericht ter harte heeft genomen en met de operatie is doorgegaan. Ik ben nu 4 maanden verder en na een geluk-periode gedurende de eerste maand na de operatie, heb ik nu helaas, net zoals de meesten hier op het forum, ook de VERSCHRIKKELIJKE neveneffecten van de operatie ontdekt...
Het compensatoir zweten (waar ze me op voorhand over verzekerden dat het met de nieuwe methode slechts zelden voorkomt en veel minder ernstig zou zijn), is echt verschrikkelijk. Ik had dit eerst niet door omdat het niet zo warm was, maar zodra de temperatuur buiten boven de 25 graden stijgt, is mijn rug en buik binnen enkele minuten KLETSNAT. Dit is echt verschrikkelijk en ik durf met goed weer amper nog buiten komen...
Oxybutinine helpt gelukkig wel wat, maar ook niet volledig en je hebt hier inderdaad de gekende vervelende bijwerkingen zoals een droge mond. Ook werkt dit pas na een uurtje dus als je ineens naar buiten moet kan je hier niet snel op anticiperen...
Echt geen pretje! Waar ik vroeger echt hield van de zomer, reizen en festivals, lijken deze dingen nu een hel voor mij geworden te zijn :nee
Dan ten tweede: mijn maximale hartslag is enorm verminderd. Ik ben een amateur-wielrenner, maar deed vroeger mee aan wedstrijden zoals triathlons, tijdrit, klimwedstrijden,... Maar sinds de operatie kan ik dit allemaal vergeten. Mijn hartslag stijgt niet meer boven de 165, terwijl ik vroeger gemakkelijk 200 kon halen bij extreem zware inspanningen. Dit heeft als gevolg dat ik totaal niet meer zo diep kan gaan als vroeger, en ik dus geen wedstrijden of uitdagingen meer kan doen.
Van dit neveneffect is mij ook nooit iets gezegd geweest voor de operatie, en ik vind er heel weinig informatie over terug. Wel lees ik ergens dat dit zichzelf zou kunnen herstellen na een langere periode, dus ik heb hier nog een klein beetje hoop. Maar na 4 maanden is dit nog niet verbeterd, dus de hoop is klein :nee (ter info: mijn hartslag in rust is nog perfect normaal, en ik kan nog wel fietsen en sporten, maar ik kan niet meer "diep" gaan)

Als ik dit allemaal op voorhand had geweten, had ik de operatie NOOIT laten doen. Zweethanden waren ook verschrikkelijk, akkoord, maar nu heb ik 2 grote problemen in de plaats gekregen, dus ik ben er echt niet op vooruit gegaan.
Ik hoop echt dat het compensatoir zweten en de verlaagde harstlag nog gaan beteren in de toekomst, maar als ik de andere berichten op dit forum lees acht ik de kans niet groot en ga ik met deze miserie moeten leren leven...

Dus nogmaals: denk heel goed na voor je aan deze operatie begint. Mijn leven is er in ieder geval niet op vooruit gegaan.....
Succes en sterkte aan de lotgenoten hier!
Merel1905
Druppel
Druppel
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 25 sep 2023, 14:39
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door Merel1905 »

Hi!

Wat een heftig verhaal. Heb jij alleen je handen laten doen?
Kan je mij wat meer vertellen over hoe erg je zweethanden hiervoor waren? Altijd echt extreem nat?
En heb je daarvoor wel eens botox injecties gehad? Zo ja, had je toen ook last van compensatie zweet?
Bibi031
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 19 jun 2023, 07:29
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door Bibi031 »

matcauthon schreef: vr 04 aug 2023, 20:49 UPDATE: 4 maanden later...
Ik hoop dat niemand mijn vorige bericht ter harte heeft genomen en met de operatie is doorgegaan. Ik ben nu 4 maanden verder en na een geluk-periode gedurende de eerste maand na de operatie, heb ik nu helaas, net zoals de meesten hier op het forum, ook de VERSCHRIKKELIJKE neveneffecten van de operatie ontdekt...
Het compensatoir zweten (waar ze me op voorhand over verzekerden dat het met de nieuwe methode slechts zelden voorkomt en veel minder ernstig zou zijn), is echt verschrikkelijk. Ik had dit eerst niet door omdat het niet zo warm was, maar zodra de temperatuur buiten boven de 25 graden stijgt, is mijn rug en buik binnen enkele minuten KLETSNAT. Dit is echt verschrikkelijk en ik durf met goed weer amper nog buiten komen...
Oxybutinine helpt gelukkig wel wat, maar ook niet volledig en je hebt hier inderdaad de gekende vervelende bijwerkingen zoals een droge mond. Ook werkt dit pas na een uurtje dus als je ineens naar buiten moet kan je hier niet snel op anticiperen...
Echt geen pretje! Waar ik vroeger echt hield van de zomer, reizen en festivals, lijken deze dingen nu een hel voor mij geworden te zijn :nee
Dan ten tweede: mijn maximale hartslag is enorm verminderd. Ik ben een amateur-wielrenner, maar deed vroeger mee aan wedstrijden zoals triathlons, tijdrit, klimwedstrijden,... Maar sinds de operatie kan ik dit allemaal vergeten. Mijn hartslag stijgt niet meer boven de 165, terwijl ik vroeger gemakkelijk 200 kon halen bij extreem zware inspanningen. Dit heeft als gevolg dat ik totaal niet meer zo diep kan gaan als vroeger, en ik dus geen wedstrijden of uitdagingen meer kan doen.
Van dit neveneffect is mij ook nooit iets gezegd geweest voor de operatie, en ik vind er heel weinig informatie over terug. Wel lees ik ergens dat dit zichzelf zou kunnen herstellen na een langere periode, dus ik heb hier nog een klein beetje hoop. Maar na 4 maanden is dit nog niet verbeterd, dus de hoop is klein :nee (ter info: mijn hartslag in rust is nog perfect normaal, en ik kan nog wel fietsen en sporten, maar ik kan niet meer "diep" gaan)

Als ik dit allemaal op voorhand had geweten, had ik de operatie NOOIT laten doen. Zweethanden waren ook verschrikkelijk, akkoord, maar nu heb ik 2 grote problemen in de plaats gekregen, dus ik ben er echt niet op vooruit gegaan.
Ik hoop echt dat het compensatoir zweten en de verlaagde harstlag nog gaan beteren in de toekomst, maar als ik de andere berichten op dit forum lees acht ik de kans niet groot en ga ik met deze miserie moeten leren leven...

Dus nogmaals: denk heel goed na voor je aan deze operatie begint. Mijn leven is er in ieder geval niet op vooruit gegaan.....
Succes en sterkte aan de lotgenoten hier!
Wat een vreselijk om te lezen! Zelf ben ik ook een actief en sportief persoon en bang dat is straks te pas en onpas begin te zweten overal. Ik sta gepland voor 14 oktober maar de twijfel is enorm groot. Bij mij gaat het voornamelijk om het blozen en het zou dan gebeuren op R2 niveau. Ik heb gelezen dat op dit niveau het CS vaak heftiger is. Ook heb ik een onderzoek gelezen over een eventuele behandeling maar ik weet niet of ze in NL bekend zijn hiermee. Heb dit gevraagd maar geen reactie op gekregen. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31358338/
Bibi031
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 19 jun 2023, 07:29
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door Bibi031 »

toby schreef: zo 16 jul 2023, 23:01
Bibi031 schreef: ma 19 jun 2023, 07:32 Hallo,

Ik overweeg ook een operatie en heb al een intake in Groningen gehad maar zou ook graag in contact komen met de arts in Antwerpen. Welke arts heeft jou geholpen?

Liefs,
Bibi
Alsjeblieft bibi lees vooral de niet succes verhalen!!! Mijn leven is echt een hel geworden na mijn operatie en ik zou het zo graag terug willen draaien. Onderzoek alsjeblieft andere opties ook al kosten die geld maar geloof me dit is echt geen leven meer en dat is het echt niet waard. Gebruik je overigens medicijnen of iets? Misschien is je overmatig zweten een bijwerking van dat medicijn. Dat was namelijk bij mij wel het geval en dat had niemand mij verteld.
Hoi Toby,

Bij mij gaat het niet om het zweten maar om het blozen.. Maar daar zou ik dan zweten voor terug in de plaats krijgen. Je zou ook eigenlijk ergens moeten kunnen terug vinden hoeveel operaties slagen zonder CS en hoeveel met CS eindigen. Ik hoop voor je dat er iets gevonden gaat worden wat kan helpen om de bijwerkingen te minderen of nog beter helemaal weg te krijgen.
anoukg
Druppel
Druppel
Berichten: 4
Lid geworden op: wo 02 mar 2022, 12:27
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door anoukg »

Ik ben inmiddels 11 maanden verder en de operatie is nog steeds de beste keuze uit mijn leven geweest. Het zweten is nooit teruggekomen onder mijn oksels of aan mijn handen en ik heb ook geen last gekregen van compensatoir zweten. Dacht geef toch nog even een update, daar het forum opeens weer door mijn hoofd schoot.
erwinw
Druppel
Druppel
Berichten: 1
Lid geworden op: za 14 okt 2023, 15:37
Contacteer:

Re: ETS operatie succesverhaal

Bericht door erwinw »

Bibi031 schreef: do 05 okt 2023, 12:36
toby schreef: zo 16 jul 2023, 23:01
Bibi031 schreef: ma 19 jun 2023, 07:32 Hallo,

Ik overweeg ook een operatie en heb al een intake in Groningen gehad maar zou ook graag in contact komen met de arts in Antwerpen. Welke arts heeft jou geholpen?

Liefs,
Bibi
Alsjeblieft bibi lees vooral de niet succes verhalen!!! Mijn leven is echt een hel geworden na mijn operatie en ik zou het zo graag terug willen draaien. Onderzoek alsjeblieft andere opties ook al kosten die geld maar geloof me dit is echt geen leven meer en dat is het echt niet waard. Gebruik je overigens medicijnen of iets? Misschien is je overmatig zweten een bijwerking van dat medicijn. Dat was namelijk bij mij wel het geval en dat had niemand mij verteld.
Hoi Toby,

Bij mij gaat het niet om het zweten maar om het blozen.. Maar daar zou ik dan zweten voor terug in de plaats krijgen. Je zou ook eigenlijk ergens moeten kunnen terug vinden hoeveel operaties slagen zonder CS en hoeveel met CS eindigen. Ik hoop voor je dat er iets gevonden gaat worden wat kan helpen om de bijwerkingen te minderen of nog beter helemaal weg te krijgen.
Hoi bibi,

Ben je 14 oktober geweest. Ik was er gisteren en al met al viel het mee.

Gr
Erwin
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht