Nieuwe ontwikkelingen medicijnen/toepassingen tegen HH door de dermatoloog

Waaronder oxybutynine en glycopyrronium tabletten/spray/creme.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2770
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Nieuwe ontwikkelingen medicijnen/toepassingen tegen HH door de dermatoloog

Bericht door Thijs »

Ik post hem hier in een nieuw topic ook even. Ik heb dermatoloog Wim Venema gevraagd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van medicamenten en toepassingen tegen hyperhidrosis. Er zijn namelijk wat nieuwe ontwikkelingen wereldwijd die voornamelijk nog in experimentele fase zitten. Zo is er al qbrexza glycopyrronium doekjes in de VS, ECCLOCK in Japan en Drynovo oxybutinine spray in Nederland maar er zijn zeker al meer ontwikkelingen. Hierbij een algemeen verhaal van de dermatoloog over de nieuwste ontwikkelingen:
Eerst wat meer algemene woorden zodat het beter uit te leggen is wat de verschillende nieuwe in ontwikkeling zijnde medicamenten kunnen betekenen in de toekomst voor de behandeling van hyperhidrosis.

Je moet je voorstellen dat zenuwen die vanuit de hersens worden aangestuurd hun elektrische energie moeten kunnen overbrengen op de zweetklieren.

Hierbij eindigt de zenuw ter hoogte van de zweetklieren zonder dat deze een directe verbinding heeft. Er is als het ware een kloof tussen de zenuw en de zweetklieren.

Om deze kloof te overbruggen is het stofje acetylcholine erg belangrijk. Dit stofje kun je zien als een boodschapper waardoor de elektrische energie vanuit de zenuw wordt overgebracht op de zweetklieren zodat deze zweet gaan produceren.

Om het stofje acetylcholine goed aan de overkant te krijgen wordt er gebruik gemaakt van blaasjes met hierin acetylcholine. Om deze blaasjes goed te begeleiden wordt er gebruik gemaakt in het lichaam van eiwitten die als een soort touwen de blaasjes van de zenuw zijde naar de zweetklier trekken.

Als de acetylcholine eenmaal is aangekomen bij de zweetklieren kan deze binden aan receptoren (vergelijk dit met het koppelmechanisme wat je bij treinen ziet tussen wagons). Hierdoor wordt de zweetklieren aangezet.

Anticholinergica; dit zijn stofjes die het koppelen van de acetylcholine aan de zweetklieren belemmeren. Oxybutynine en Glycopyrronium waarvan in detail verschillende samenstellingen bekend zijn doen dit op efficiënte wijze. Echter bij inname van medicatie die deze stoffen bevatten zijn er vaak ook algehele bijverschijnselen. Er worden dan ook combinatiepreparaten onderzocht waarbij anticholinergica worden gecombineerd met medicamenten die de bijwerkingen tegengaan zonder de werking van het anticholinergicum te verminderen.

Ook is er de laatste jaren veel aandacht voor de ontwikkeling van meer lokale producten in gel, vloeibaar of crème ontwikkeld.

Botuline toxine; dit is een stofje wat vooral de eiwitten die de blaasjes met acetylcholine begeleiden blokkeert. Iedereen kent dit wel van de botox prikjes. De laatste jaren wordt gekeken naar de mogelijkheden van het toepassen van botox in crèmes.

In de loop van de laatste jaren zijn er meerdere botulinetoxines A op de markt gekomen met steeds iets andere moleculaire samenstelling. Mogelijk zijn er lichte verschillen in effectiviteit en duur van de effectiviteit. Deze zijn op dit moment voor de behandeling van hyperhidrosis niet zo groot dat dit enorm gaat uitmaken.

In mijn ogen is botulinetoxines B (in Nederland op dit moment niet verkrijgbaar) een goede optie als grotere gebieden met botulinetoxines moeten worden behandeld. Wat vooral een voordeel is dat het beter werkt op zweetklieren dan op spieren. Dit kan een groot voordeel zijn bij de behandeling van handen of voeten.

Er is dus veel in ontwikkeling dus blijf deze rubriek goed in de gaten houden zodat je vroegtijdig bent geïnformeerd.

Dermatoloog Wim Venema
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht