Psychologisch?

Anti-transpirants, aluminium-chloride, speciale crèmes en meer...

Moderators: Erje, Thijs

Toluta
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: do 24 mei 2007, 17:24

Psychologisch?

Bericht door Toluta » za 27 okt 2007, 09:04

Hoi Iedereen,

Ik heb zelf ook last van zweten(onder mijn oksels vooral) maar ik merk dat ik er eigenlijk alleen last van heb op school... Terwijl ik me toch echt prima op mijn gemak voel op school(haha, behalve als ik echt gigantische zweetplekken heb natuurlijk). Thuis hoef ik eigenlijk geneens een deo te gebruiken om droog te blijven, zelf met echte 'zweetshirtjes' Heeft een van jullie dit ook en weet iemand er misschien een oplossing voor?

TomH
Oceaan
Oceaan
Berichten: 742
Lid geworden op: vr 19 aug 2005, 12:19

Bericht door TomH » za 27 okt 2007, 09:55

Ik denk dat we daar allemaal wel last van hebben, ik wel althans. :) Geen idee wat er aan te doen valt jammer genoeg... Tis denk ik wel zo dat je op school een stuk meer beweegt dan thuis. Tas met boeken meeslepen, elk uur naar een ander lokaal, trap op trap af, verwarmingen die in het ene lokaal uit staan en in de andere staan te branden. Kunnen allemaal ook factoren zijn welke van invloed zijn op het zweten.

Her0cksmys0cks
Druppel
Druppel
Berichten: 7
Lid geworden op: vr 28 sep 2007, 17:47

Bericht door Her0cksmys0cks » za 27 okt 2007, 13:05

je weet nooit echt hoe jij je onbewust voelt. Dus ook al denk jij dat jij je op je gemak voelt, het kan zomaar zijn dat jij onbewust toch zorgen maakt over dingen.
Maar ik heb zelf ook heel erg moeite mee wanneer de temperaturen wisselen. Dat lokaal heeft weer de verwarming aan, de andere heeft weer een raam open gedaan... Helaas zweet ik thuis net zo hard. :(

Iris
Beekje
Beekje
Berichten: 35
Lid geworden op: wo 03 okt 2007, 15:08

Bericht door Iris » za 27 okt 2007, 13:08

Dat heb ik jammer genoeg ook.
Alhoewel ik thuis ook wel zweet, maar dat is wel een stuk minder dan op school.
Misschien is het inderdaad wel iets psychisch.

Zwetertje1977
Zee
Zee
Berichten: 243
Lid geworden op: zo 20 nov 2005, 16:14

Bericht door Zwetertje1977 » zo 28 okt 2007, 22:20

Ik zweet over het algemeen 'thuis' ook minder dan 'in een andere omgeving'. Ik denk ook dat het iets onbewust is. Er zijn ook regelmatig momenten dat ik 'thuis' ook last heb van overmatige transpiratie, maar niet zoveel als dat ik het 'in een andere omgeving' heb.

zweeet0r
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: di 22 jan 2008, 14:37

Bericht door zweeet0r » wo 23 jan 2008, 16:29

ik zweet thuis eigenlijk helemaal niet, heel af en toe maar. maar op school dan weer wel. en soms op het werk ook. heel raar vind ik het. zelfs als het thuis heel erg warm is zweet ik nog niet en als het koud op school is wel. ik denk dat het wel iets psychisch is. omdat thuis de plek is waar (bijna) iedereen zich het meest op zijn gemak voelt, toch?

elke1987
Druppel
Druppel
Berichten: 2
Lid geworden op: do 24 apr 2008, 18:38
Locatie: tilburg

Bericht door elke1987 » wo 28 mei 2008, 18:47

als je emaal weet dat je op school of je werk meer zweet, wordt je daar ook bang voor en gaat denken "als ik maar niet weer zo ga zweten", je wordt zenuwachtig en gaat meer zweten! ik denk dat het dat ook wel vaak is! een visuele cirkel?????
Ik heb daar ook erg last van, ik hou altijd rekening met de kleur kleding die ik koop, maar dan ben ik nog bang dat mijn collega's mij ruiken, waar ik nog nerveuzer door wordt en dus meer ga zweten. wat een ellende he? :(

Wouter84
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: do 12 jun 2008, 14:18

Bericht door Wouter84 » do 12 jun 2008, 15:24

Beste Toluta,

Er kunnen een heleboel oorzaken zijn waardoor je wel op school zweet en niet thuis. Zo kan het bijvoorbeeld dat je school Sick building syndrome heeft (ja ik verzin het niet). Als de atmosfeer in een gebouw verpest is, als de verwarming een groot deel van het jaar te hard staat, slecht geventileerd wordt kunnen er allerlei lichamelijke reacties van de bewoners/gebruikers ontstaan.
Het kan ook zijn dat je daar heel hard werkt, of dat je je erg moet concentreren. Dat je het wel heel goed wil doen en dat je positieve stress ervaart.

Ik weet natuurlijk niet zoveel van je, maar het zijn opties. Het is inderdaad heel vervelend, maar tel uw zegeningen ;) er zijn mensen die het de hele dag hebben...

Succes! ;)

Toluta
Druppel
Druppel
Berichten: 5
Lid geworden op: do 24 mei 2007, 17:24

Re: Psychologisch?

Bericht door Toluta » vr 17 sep 2010, 16:36

Bedankt voor alle reacties nog!

Mack
Druppel
Druppel
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 26 sep 2010, 09:15

Re: Psychologisch?

Bericht door Mack » zo 26 sep 2010, 09:37

Hallo,

Ik ben nieuw op het forum maar volg al sinds lange tijd de topics hier.

Toen las ik over het psychologische effect en wilde ik ook even reageren. Het komt me namelijk maar al te bekend voor!
Wanneer ik op m'n werk zit (gewone bureaujob) zweet ik redelijk veel onder mn armen en dat gewoon door stil te zitten achter een pc-scherm.
Ik snap er geen snars van! Dan kom ik thuis, trek effe iets anders aan en dan zweet ik nog amper! Zelfs wanneer ik allerlei karweitjes loop op te knappen blijft het nog redelijk droog.
Op werk denk ik namelijk constant: zweet ik? is het zichtbaar? Stink ik naar zweet?
Terwijl ik er thuis niet zo aan denk... je bent thuis, op je gemak...

+ Volgens mij heeft het daarbovenop inderdaad ook iets met de verluchting op kantoor te maken. Vroeger kon je al es een raam openzetten, maar tegenwoordig wordt alles geregeld met die idiote airco. Slechtste uitvinding ooit wat mij betreft.
Een mooi voorbeeld is dat het op bureau rond de 23, 24° schommelt (ik heb speciaal een klokje met thermometer aangeschaft), en toch zit de helft van de collega's met lange mouwen aan en klagen ze dat het te koud is! Dat is toch niet normaal?
Plus dat iedereen 's ochtends zit te niezen....

Mooi staaltje van Sick Building Syndrome als je het mij vraagt. En die mannen van de airco zijn al honderd keer langsgeweest met speciale meetinstrumenten maar we krijgen er zelf nooit de resultaten van te horen...

Waar is de tijd dat je in de zomer een raam kon openmaken en genieten van de humdrum van de stad en de zomerse geluiden... grmbl.

Anyway, ik heb vorige week donderdag Odaban besteld op sweat-guide.nl en ben superbenieuwd naar de werking.
Ik gebruikte vroeger Odorex en in het begin werkte dat perfect! Ik zweette letterlijk geen druppel meer. Toen ben ik er even mee gestopt omdat ik minder zweette. Maar voor de zomer begon het weer. Ben een nieuw flesje Odorex gaan halen, maar werkte gewoon niet meer + kreeg erge irritatie (hebben ze de formule aangepast of ligt het aan mij??).
Toen opteerde ik voor Therme Spray en had ik gewoonweg brandplekjes in mijn oksels en kon amper mn armen bewegen van de pijn!! Toppunt: ik zweette gewoon verder. Waste of money! :(

Was dus wanhopig op zoek naar een ander middeltje (omdat ik ook wel eens een andere kleur aan wil dan wit en zwart - ik kijk vooral uit naar grijze shirtjes! :P

In ieder geval bedankt aan iedereen hier op het forum voor de interessante topics en gedeelde ervaringen. Ik laat nog weten wat er gebeurt met mijn oksels na Odaban-gebruik!

Mack

Paul P. Kopinsky
Vijver
Vijver
Berichten: 50
Lid geworden op: ma 02 feb 2009, 11:43

Re: Psychologisch?

Bericht door Paul P. Kopinsky » wo 03 nov 2010, 14:38

Ik heb deze tekst gevonden:

The unknown problem!
Not all dermatologists know about hyperhidrosis (hh) in detail. Albeit hh is an long-known and quite common illness, many doctors - even those specialised in problems of the skin, don't know much about it. The major problem is a balanced rating of the ammount of sweat related to the distress it causes. Sadly, a lot of doctors would simply note that "sweating is healthy and important" when a hh sufferer comes for a first visit. Generally the discomfort and psychological effects caused by this illness need more consideration, although most dermatologists might think this is a topic psychiatrists should deal with.

Of course, hh is an illness, well documented and rated by the WHO (World Health Organization), its classification ICD-10 number is R61. In terms of diagnosis the so-called minor test is an easy way to divide normal from excessive sweating. But what exactly is "normal"? In respect of the psychological impact which hh might have on individuals (especially those with visible palmar or facial sweating) normality is a very subjective thing. It is not something one can measure or rate easily. In view of that fact, it is very important for hh sufferers to find a trustable doctor with whom they can discuss the problem on both the medical and emotional level.


[wiki_answers.com]

en ...

Major Causes of "adolescence hyperhidrosis":

Due to physical maturation, hormonal changes, starting usually at the age of 10 (females) and 12 (males), will increase the production of sweat and body odor. The notably increased production of oestrogen (females) and testosterone (males) effects the activity of the sweat glands (both the eccrine and apocrine glands).

Other common causes are psychological problems while maturing. Teenagers tend to react very sensitive to outer influences, such as stress, emotions or social integrity, much more than children or adults would do. They encouter problems at school, get into struggles with their parents and as they reach their first degrees of emotional and sexual ripeness, feelings of love, hate or lust might also cause a higher activity of the sweat glands (eccrine glands).

A recent German study of teenagers1 shows clearly how much more youngsters will sweat under stressful conditions: the female probands' sweat ammount was 40 times, and male probands' 24 times higher than under calm conditions. The emission of body odour from their armpits started only 15 minutes after the beginning of the experiment. This is seen as a proof for the higher activity of the "smelling glands" (apocrine glands).


[1 Beiersdorf AG, Hamburg, "Effective Prevention of stress-induced sweating and axillary malodor formation in teenagers", International Journal of Cosmetic Science, July 2010]

paulbosman
Druppel
Druppel
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 10 jan 2011, 21:07

Re: Psychologisch?

Bericht door paulbosman » ma 10 jan 2011, 21:40

Beste lezer(s),

Je lichaam begint te transpiren bij o.a.
1-lichaamsbeweging
2-spanning
3-angst
4-als reactie op voedsel (koffie-alcohol-nicotine-kruiden)
5-verhoogde omgevings temparatuur
6-koorts

Zover ik weet transpireren mensen met hyperhydrisis vele malen sneller dan een gemiddeld mens. Een kleine prikkel is al voldoende om het zweten op gang te brengen. Je een beetje ongemakkelijk voelen kan al voldoende zijn...
Ik heb zelf ook hyperhydrosis (30 jaar). Als ik iets spannends/emotioneels op tv zie dan begin ik te zweten~). Van school kan ik me herinneren dat ik ook veel zweette.
Een klein beetje spannnig of angst is voldoende om te zweten.
Wat eraan te doen?
- Met voedsel, roken drinken, kruiden rekening houden.
- Gezond leven, (in brede zin van het woord).
- Odaban of ander middel gebruiken, botox
- Werken aan je eigenwaarde, zoek de situaties op/ doe de dingen waar je gelukkig van wordt in je leven. (in mijn leven is dit het meest belangrijke punt om goed om te gaan met hyperhydrosis hoe gelukkiger hoe minder (erg) het zweten.
Veel succes!

Paul

Stijn1986
Druppel
Druppel
Berichten: 3
Lid geworden op: do 03 feb 2011, 19:20

Re: Psychologisch?

Bericht door Stijn1986 » do 03 feb 2011, 19:27

ik heb hier ook last van... vaak maak ik me er eigenlijk niet zo druk om want het "ruikt" niet zo sterk, maar soms heb ik veel last van stress/angst en dan helpt het zweten alleen maar extra hard mee om me helemaal in een "depressie" te slepen. Heb net Odaban besteld omdat Odorex extra dry niet echt goed meer werkt en ik wil er toch echt graag vanaf omdat ik me zonder het zweten een stuk beter voel. Ik ga ook al een tijd naar de psycholoog en het is bij mij echt een psychologisch probleem... soms ben ik weer een aantal dagen "rustig" en dan zweet ik gewoon helemaal niet, maar 90% van het jaar voel ik me niet goed en dan blijf ik zweten, ik heb ook al redelijk wat overhemden versleten omdat angstzweet niet uit je kleding gaat :(

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2206
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Re: Psychologisch?

Bericht door Thijs » do 03 feb 2011, 21:34

Mischien ben ik heel resoluut maar ik durf te stellen dat overmatig zweten voor 99% een psychologische oorzaak heeft. Ik heb alleen geleerd (en ja ik ben ook bij psychologen/accupunctuur etc geweest) dat het zweten niet stopt als je probeert het psychologische probleem te achterhalen cq op te lossen. Ik ben er van overtuigd dat je meer gebaat bent bij of botox of oxybutinine of een operatie. Maar dit is just my two cents......

Paul P. Kopinsky
Vijver
Vijver
Berichten: 50
Lid geworden op: ma 02 feb 2009, 11:43

Re: Psychologisch?

Bericht door Paul P. Kopinsky » ma 14 feb 2011, 16:38

@Stijn1986: Do je take antidepressant drugs? I'm asking that because several medications for depressions can cause rather heavy sweating (for example Venlafaxin, which is sold under the brandname of Trevilor), mostly at night but also during daytime.

Sorry, for getting a bit personal: What about you, consuming alcohol, narcotics (e.g. weed etc), coffee, tea? Is there something "off-limits"? Anything we should know? Substances like alcohol, nicotine, aphetamine, thc, caffeine and others can trigger sweating, especially if the body or mind get addicted to one of those. Especially during deprivation (which can become a daily issue) the body will react with heavy perspiration. After a while anxiety will take over control. The sweat glands will get activated by the permanent fear of sweating, especially in embrassing situations. A vicious circle: you will sweat just by thinking of sweat ...

Please help to identify possible reasons. Bedankt!

Groetjes PfP :beer

Plaats reactie