Mijn verhaal

Diverse onderwerpen met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2282
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Mijn verhaal

Bericht door Thijs »

Hoi Jongens hier nog even een bericht van het oude forum af. Ik vond het te interessant om te laten liggen. Hoop dat jullie het niet erg vinden! Thijs

Code: Selecteer alles

Van: __-Plien-__ (Oorspronkelijk bericht) Verzonden: 9-4-2005 17:28 
Heey mensen!!
 
Eerst even kort: ik ben Pauline, ik ben 18 jaar (4 juli), woon in Nijkerk en studeer Sociaal-Juridische Dienstverlening in Utrecht. 
 
Het is allemaal zoooo herkenbaar wat iedereen schrijft. Toch fijn! Hier is mijn verhaal:
Het begon denk ik zo'n beetje toen ik een jaar of 13/14 was. In het begin vraag je je af waar het door komt, idd misschien de pubertijd. Maar het werd steeds erger. Ik heb het heel lang tegen niemand gezegd, ik schaamde me er voor. Toen ben ik eens op internet gaan kijken, of er daar wat over op stond, en toen kwam ik dus uit bij hyperhidrosis. In het begin zweette ik echt altijd. En dan vooral onder m'n oksels. Sinds een jaar of 2 zweet ik eigenlijk bijna alleen nog als ik de deur uit ga, en dan vooral onder m'n oksels, en m'n handen en voeten ook, maar wel minder (op school is het trouwens het ergst). Als ik gewoon thuis ben (of bijvoorbeeld aan het oppassen in m'n eentje) nog maar heel af en toe. Het is volgens mij niet zo dat ik heel nerveus of zenuwachtig ben ofzo, dat ik daarvan ga zweten als ik de deur uit ga. Daar merk ik verder namelijk helemaal niets van. Ik voel(de) me wel op m'n gemak overal (door het zweten nu wel veel minder, maar dat terzijde).
Ik ben er al heel vaak voor bij de dokter geweest. Allerlei smeersels en sprays geprobeerd, maar niets hielp (zoals jullie allemaal wel weten). Toen ben ik, 2 jaar geleden) doorgestuurd naar een dermatoloog die er een beetje in gespecialiseerd was (dr Tupker, in het Mesos ziekenhuis Oudenrijn, in Utrecht) Daar hebben we het over de mogelijkheden gehad, en toen kwamen we ook bij botox. Dat heb ik dus ook gekregen; de eerste keer werd door het ziekehuis betaald en als het dan hielp moest ik het daarna zelf betalen. En ik hoor hier iedereen steeds dat botox de enige echt oplossing is, maar bij mij heeft het hooguit 2 weekjes geholpen, meer echt niet. (Ik kan me 1 dag nog heel goed herinneren, ik moest naar school en had een heel leuk gewoon katoenen licht groen vestje aan, die had ik nog nooit zo aan kunnen hebben. En die dag kon het, ik bleef helemaal droog! ) Dat gevoel was alleen zo weer over, helaad, die botos is voor mij dus ook niet voor herhaling vatbaar. 
Toen ben ik ruim een jaar terug bij een homeopaat geweest. Allerlei verschillende middeltjes gehad, maar er gebeurde niets en na een jaar ben ik daar ook maar mee gestopt. Toen ben ik weer naar die dermatoloog in Utrecht geweest (dat is ongeveer een maandje terug) en nu ben ik bezig met die iontofrese. Nu 3 weken. Het helpt nog niet. Alleen aan m'n handen geloof ik wel een beetje, maar dat ik het grootste probleem niet. We gaan even kijken of het nog wel gaat helpen. Zoja; kan ik zelf zo'n apparaat aanschaffen, zonee; gaan we weer verder kijken. Mijn dermatoloog had het ook over medicijnen, maar daar zaten wel veel (zware) bijwerkingen aan en dat gaf ie me nog liever niet. Dus we wachten nu nog even af.
 
Ik vind het echt heel erg zwaar om er mee te leven zeg maar. Ik wordt er heel onzeker van en zit er door niet lekker in m'n vel. Je hele leven wordt erdoor beheerst. Ik denk dat mensen die het niet hebben, zich dat maar moeilijk voor kunnen stellen. Ik zit er ook heel erg mee, kan er niet goed over praten (schrijven is een stuk makkelijker ). Pas toen ik die botox had gedaan heb ik het aan vriendinnen verteld, daarvoor wisten alleen m'n ouders het. En dat ik het die vriendinnen vertelde kwam eigenlijk alleen doordat we iets zouden afspreken en toen moest ik dus naar het ziekenhuis daarvoor. Ik begin het nu langzaam een beetje echt de mensen om me heen te vertellen en duidelijk te maken hoe het is. Maar het blijft heel erg moeilijk. Ik ben zo bang voor hun reacties..
Laatst heb ik het weer een goede vriendin van me verteld (via de mail) en ze reageerde echt zooo lief. Ik wil toch ook wel graag dat de mensen om me heen het weten. Want ik ben regelmatig echt niet vrolijk, en dat komt zeker voor een heel groot deel door dat zweten.
Mensen die iets verder van me af staan, bijvoorbeeld uit m'n klas, hoeven het niet allemaal te weten. Maar het is wel lastig. Nu moet ik bijvoorbeeld 3x per week naar het ziekenhuis voor die iontofrese, na school soms. En als ze dan vragen waar ik heen ga, moet ik of iets anders verzinnen, of zeggen dat ik naar het ziekenhuis moet, en dan maar hopen dat ze niet doorvragen. Laatst heb ik dat gezegd, ff heel vlug tussendoor, en die jongen vroeg gelukkig niet door. Maar zo wil ik eigenlijk helemaal niet leven. Aan de ene kant zou ik wel willen dat iedereen het weet, ben ik van al het gezeik af, maarja...toch ook weer niet. Ik zou het ook niet kunnen, maar ik denk ook niet dat iederen het meteen zal begrijpen. Het heeft heel lang geduurd om bijvoorbeeld m'n moeder of een vriendin duidelijk te maken dat ik de meeste kleding echt niet aankan. Dan kwamen ze met winkelen weer met iets leuks, of zegt m'n moeder: goh, dat shirtje heb je ook nooit meer aan... Daar kan ik dus echt niet tegen! Als er zoiets gebeurd kan m'n hele dag verpest zijn. Soms heb ik het gevoel dat helemaal niemand het begrijpt!
 
En elke dag vraag ik me weer af: wat moet ik nou weer aan?? Er zijn maar heel weinig dingen die je aankan waarin je geen zweetpekken zit, vooral nu als het wat warmer wordt. Ik vind het wel fijn om hier te lezen dat er wel mensen zijn die het begrijpen. Het zijn wel mensen die het zelf ook hebben en dat is natuurlijk wel jammer (want dit wens ik helemaal niemand toe).
 
Ik heb trouwens geen vriend nu, heb ook niemand op het oog. Maar als het zover is, wordt dat waarschijnlijk ook wel weer een probleem. Ik moet en wil het hem dan natuurlijk wel vertellen (hij zal er ook gauw genoeg wel iets van merken denk ik) maar daar kijk ik nu al tegenop bijna...Ik heb namelijk nog nooit mijn hele verhaal in het echt (persoonlijk, pratend) tegen iemand verteld... Ik denk niet dat ik dat kan eigenlijk. Maarja, ik probeer me nu daar maar geen zorgen om te maken nog...
 
Goed, dit was zo'n beetje mijn verhaal. Ik zou nog wel uren door kunnen ouwehoeren, maar dat doe ik maar niet, want het is nu volgens mij al een beetje een warrig verhaal. Maar goed, ik hoop dat jullie nog wel begrijpen wat ik bedoel..
 
In ieder geval heel veel strekte allemaal met alles, en ik hoor (lees) wel weer van jullie!
Liefs Pauline
 
 
Van: Ettina1 Verzonden: 9-4-2005 20:22 

Lieve Pauline,
Wat knap om je verhaal zo te "vertellen" hier. Ik heb hetzelfde met schrijven, dat gaat mij ,vooral dit onderwerp, het beste af. Daarbij kan het anoniem dat is toch het begin, vooral als je het nooit eerder aan andere mensen verteld hebt. Ik hou het zelfs helemaal voor mezelf, ook in mij relatie. Tis niet goed en ik moet het nog gaan vertellen. Maar goed eerst mezelf, en hoe ik mij hier bij voel dan verder kijken.
 
Ik gebruik nu zoals je hebt gelezen syneo5, goed middel, alleen denk ik niet voor iedereen. Ik ben superblij dat ik twee dagen zweetvrij ben.
Maar goed even over jouw.
Dit is de eerste keer dat ik lees dat botox niet helpt, ongelooflijk. Dit moet een fout zijn of zo, heb je je al eens goed laten onderzoeken in het ziekenhuis? heb je geen snel werkende schildklier of zoiets? Waarschijnlijk zul je deze tests al hebben gehad. Ik hoop dat je snel een oplossing zult vinden want het leven wordt er echt niet aantrekkelijker op met de contstante oplettendheid of iemand het ziet of ruikt. En dan geen afspraken kunnen maken na werk of iets dergelijks, is ook zo rot. Ik moet dan altijd eerst naar huis rennen , verschonen, en dan uiteindelijk bedenken of ik nog wel zal gaan. Want thuis heb je toch de meeste rust en kan het ergste zweten in toom worden gehouden.
 
Goed ik ga voor nu gewoon door met syneo5 en laat je nog horen of dit blijft werken. Hou ons op de hoogte van jouw situatie. Als je je verhaal kwijt wilt kan dat hier heel goed omdat er veel herkenning is en daardoor begrip.
Sterkte
Groetjes
Ettina
 
 
Van: __-Plien-__ Verzonden: 10-4-2005 12:07 
Heey Ettina!
 
Ze hebben mij eigenlijk nooit echt onderzocht ofzo, waar het vandaan komt. Ik had al wel eens gelezen dat het een paar verschillende oorzaken kan hebben, maar dat dat meestal niet te achterghalen is zeg maar. Ik zal het eens aan die dermatoloog vragen. Ik heb namelijk over 3 weken weer een afspraak om te kijken of die iontofrese heeft gewerkt en dat wat voor me is. Ik vind het eigenlijk wel raar. Ze geven me nu allemaal middeltjes terwijl ze verder niets van mij weten zeg maar daarover, geen onderzoek ofzo. Ze hebben bij mij trouwens ook niet eerst met van dat blauwe spul gekeken hoe erg ik zweette ofzo. Weet niet precies wat daarvan de bedoeling is, maar dat hebben ze bij mij in ieder geval niet gedaan..
 
Ik las ook al eens op internet dat er in Twente een soort ziekehuis is die erin is gespecialiseerd, 'sudor' heet dat. En daar doen ze wel eerst een consult bij waar je onderzocht wordt (lichamelijk/lab staat er). Dat alleen kost al € 198,- (vind ik niet weinig). Maar misschien is dat wel wat als die dermatoloog van mij verder niets weet of kan. We zien nog wel ff.
 
Ik denk dat je het je man wel moet vertellen. Vooral met je man zou je alles moeten kunnen delen zeg maar, en dat kan ook zeker wel denk ik, maar je moet er voor jezelf nog even de moed voor sparen. Dat begrijp ik heel goed ja. Maar als je het verteld is het denk ik wel heel fijn. Dan weet hij eindelijk wat er nou echt in je omgaat. Dat heb ik ook met mijn beste vriendin een beetje. Ze weet dat ik zo zweet (had ik toen verteld toen ik die botox kreeg) maar verder heb ik het er eigenlijk nooit over, niemand weet echt hoe erg ik het vind. Ze heeft dus ook geen flauw idee wat er in mij omgaat eigenlijk, want ik zit hier heel veel en vaak mee in m'n hoofd. En ze kan het ook niet weten, want ik vertel het niet. Maar eigenlijk is het wel vreemd. Ik zit nog altijd te denken of ik haar het hele verhaal nog een keer zou vertellen (of schrijven dan misschien..), alles wat ik hier ook heb verteld, zodat ze weet hoe ik me voel. Want het is me beste vriendin (al bijna 7 jaar), die zou je ook alles moeten kunnen vertellen, maar toch ben ik heel bang dat ze het niet zal begrijpen, dat ze denk dat ik me aanstel, dat een beetje zweten toch niet zo erg is zoiets..
Maar ik ga het toch nog een keer doen. En ik denk dat jij dat ook moet doen met je man! Gewoon de tijd ervoor nemen en doen als jij er klaar voor bent! 
 
Ik hoor wel hoe het verder gaat enzo! (ga nu weer even leren, heb tentamens..)
Kus Pauline 
 
 
Van: kimmy30472 Verzonden: 11-4-2005 10:33 
Hoi, 
Ik zal ook mijn verhaal doen, ik ben dus Kim 32 jaar getrouwd met Tom en we hebben 2 kids, Wesley 11 jaar en Amber 9 jaar.
Het zweten is bij mij begonnen op mijn 15e / 16e.
Toen nog niet zoveel aandacht aan geschonken, hoort erbij toch?
Wel veel deo's gehad.
Maar na de geboorte van mijn kinderen is het veel erger geworden.
Nu zweet ik over mijn hele lichaam!
Ik word er werkelijk gek van.Ik ben ermee naar de huisarts gegaan en die heeft me ook van alles voorgeschreven, lotions cremes deo's je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het gebruikt.
Totdat hij me naar de dermatoloog heeft doorgestuurd, daar weer van alles gehad strooipoeders en zo nou zou allemaal fantastisch moeten zijn maar helaas.
Op zijn beurt heeft hij me doorverwezen naar Sudor, een privekliniek voor een botoxbehandeling.
Maar ik heb eerst eens de verzekering gebeld of daar een vergoeding voor was ja hoor zei die bozo aan de lijn als je een kopie van de verwijzing opstuurt komt dat helemaal goed.
Nou mooi niet, werd zelfs niet meer te woord gestaan om uitleg en de telefonistes wilden me niet doorverbinden!
Puinhoop dus er lag een stapel papier van klachten daar van mij dat de arts zelf gebeld heeft (van het ziekenfonds) ik moest me maar laten opereren dan werd het wel vergoed.
Zo gezegd zo gedaan, maar de operaties zijn mislukt, ik heb zelfs een klaplong op de koop toe gekregen!
Weer ziekenfonds gebeld of we kunnen praten over een oplossing :NEE was het antwoord hadden hun geen boodschap aan.
Ik heb een aantal weken teug naar Papaul gemaild of hij er eens aandacht aan wilde besteden , zodoende was ik een week of 3/4 geleden in zijn uitzending.
Mijn arts is nu in overleg met een neuroloog in het ziekenhuis voor een botoxbehandeling maar ik heb nog niks gehoord, ik ga ervan uit dat dat niks word.
Dus ik ga naar Belgie ik heb al info opgevraagd.
In mijn omgeveing weet iedereen ervan ik praat daar ook heel open en makkelijk over hoe meer mensen het weten hoe makkelijker het voor mij is!
Mijn man en kids staan volledig achter mij en houden ook rekening met me wat dat betreft.
 
Ik hoop dat jullie wat aan mijn verhaal hebben en vragen staat vrij!!!
 
Groetjes Kim 
 

Bianca Van pollaert
Druppel
Druppel
Berichten: 2
Lid geworden op: vr 13 mei 2005, 16:16
Locatie: Belgie
Contacteer:

Bericht door Bianca Van pollaert »

Hallo,

zelf heb ik ook last van overmatig zweten, de zweetdruppeltjes lopen er soms af bij mij. Ik heb dit al sinds mijn geboorte. Ik zweet vooral onder de oksels op de handen en de voeten. Jullie verhalen zijn mij allemaal zo bekend. Ik heb al vanalles geprobeerd. Zalfjes, poedertjes, lotions, thee, kruiden, accupentuur, kraker, en zelfs botox. Ik heb enkele jaren geleden botox laten inspuiten in het UZ Gent ivm een studie naar hyperhidrosis. Ik heb het twee keer laten doen aan de handen, helaas zonder resultaat. In het begin hielp het wel een beetje (of was het mijn verbeelding maar). Maar mijn bloesjes waren nog steeds nat. Ook ik kan alleen nog maar witte of zwarte bloesjes aan (en dan nog). Onder de oksels hadden ze wel resultaten maar ook geen 100%. Ik weet dat er nog een oplossing bestaat en dat is een operatie. Wie kan mij hier meer over vertellen? Wie heeft het al laten doen? Wat zijn de voordelen en vooral de nadelen???? Ik heb net iets gelezen over een kliniek in Nederland nl. Sudor in Hengelo wie weet hier iets meer over?

Grz Bianca

kimmy
Oceaan
Oceaan
Berichten: 847
Lid geworden op: wo 27 apr 2005, 08:46
Locatie: Eibergen
Contacteer:

Bericht door kimmy »

Hoi,
Ik heb inmiddels 2 operaties gehad!
Bij mij hebben ze niet geholpen, alleen vvor 1 hand die is kurkdroog.
Er is nog een operatie die het zweten in de oksels doet stoppen maar daar zijn de artsen in het ziekenhuis niet kapot van omdat het hoge risico's met zich meebrengt.
Hierbij word als het ware de zweetklieren weggeschraapt en dat is erg pijnlijk en het geneest erg slecht met als gevolg ontstekingen!!
Dus pas op met de operaties.
Ik heb beide keren een thoracale sympathectomie gehad.
Hierbij zijn zwenuwknopen weggehaald!!
Voor droge handen zou dit het meest geschilt zijn maar niet voor de oksels.

KIJK uit met operaties.
Gr Kim

kimmy
Oceaan
Oceaan
Berichten: 847
Lid geworden op: wo 27 apr 2005, 08:46
Locatie: Eibergen
Contacteer:

Bericht door kimmy »

Kom op mensen laat eens wat meer van jullie horen reageer eens wat vaker daar moet deze site op bouwen dus klim in je pen en schrijf !!!

WIE SCHRIJFT DIE BLIJFT!!!!!

Carina
Waterval
Waterval
Berichten: 165
Lid geworden op: zo 01 mei 2005, 16:16
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Bericht door Carina »

Hoi mensen

Als je nieuw op deze site bent en aangemeld bent,laat dan even je verhaal lezen, waarom je op deze site bent. :?
Dat zou ik leuk vinden en zo lezen we veel ervaringen.
Dus klim in de 'pen' en laat ons iets weten!!!!! :lol: :lol:

Groetjes Carina :D :D :D :D

sander81
Druppel
Druppel
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 20 mei 2005, 14:07
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Bericht door sander81 »

Al googlend ben ik hier terecht gekomen.
Heb zelf ook te maken met het probleem. Als ik rustig thuis ben niet maar zodra ik de deur uit ben dan is er geen houden aan.
Ik heb al van alles geprobeert om het te verminderen maar niets lijkt te helpen. Hopelijk is er via een clubje meer te bereiken dan als individu.

sweety
Druppel
Druppel
Berichten: 8
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 21:30
Contacteer:

Bericht door sweety »

hallo allemaal,

ik herken me in al deze verhalen op deze site. ik zweet al sinds mijn 13e.(ongeluksgetal he). maar ik merk dat het de laatste tijd wat erger wordt. ik heb echt alle deo, anti-transpirants en noem maar op gebruikt. heeft me een kapitaal gekost. ben ook bij de huisarts geweest (maar die deed alsof ik me aanstelde) kreeg een flesje met spul in wat ik onder me oksels moest deppen. Dat werkte dus voor geen meter. Ik denk ook niet dat er iets is wat echt voor altijd helpt.

Ik ben nu 19 en heb sinds 3 jaar een vriend. Als ik bij hem ben zweet ik niet. dus ik denk dat het gewoon iets psychisch is. als ik thuis ben of bij mijn vriend of familie heb ik het niet zo erg. wel als ik naar school ga of moet werken. echt vreselijk. Als ik 'smorgens op de fiets spring dan heb ik na 5 minuten al een joekel van een zweetplek onder me armen.

Ik heb ook bijna geen vrienden meer omdat ik nooit ergens mee naartoe durfde te gaan omdat iemand het dan zou zien. toen ik 15 was heeft eens een meisje mij onder mijn arm gepakt en keihard geroepen: man je bent kletsnat. nou toen schaamde ik me dus kapot. Ik vind dit echt vreselijk, omdat ik me er zo erg voor schaam. ik dacht altijd dat ik de enige was die dat had want ik zag nooit andere mensen met zweetplekken. maar nu ik deze site heb gevonden stelt het me toch gerust dat ik niet de enige ben.

Hier kan ik mijn verhaal gelukkig kwijt. Ik heb het er wel eens over met mijn ouders en die zeggen alleen: "och zweten is gezond.""
Maar zij weten niet hoe erg ik er mee zit, ook al vertel ik het vaak. ze snappen het gewoon niet omdat ze het zelf niet hebben, en dat vind ik zo vervelend. maar jullie zullen het wel begrijpen.

wat ik wel raar vind is dat ik onder mijn rechteroksel meer zweet dan links. Hebben jullie daar ook last van, of is dat raar? misschien omdat ik rechtshandig ben ofzo? ik snap het niet echt maarja.. :( ik heb het nu eenmaal. ik hoop dat het ooit over gaat, dan zou ik zo gelukkig zijn!

Bedankt voor het lezen
xxx

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2282
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Bericht door Thijs »

Hoi Sweety,

al syneo5 of botox injecties geprobeerd?

groetjes Thijs

sweety
Druppel
Druppel
Berichten: 8
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 21:30
Contacteer:

Bericht door sweety »

2 weken geleden heb ik bij De Tuinen iets gekocht op aanraden van een vriendin. Toen zei ze dat ik Weleda moest kopen. daar had zij en haar vader baat bij. dus ik naar de winkel gerend. flesje kost 10 euro maar helpt echt niet.

Botox daar heb ik aan gedacht. Ik heb er veel over gelezen. Het zou heel pijnijk zijn en heel duur. En ik heb op internet gelezen dat het bij veel mensen niet werkt. Daar ben ik dus bang voor als ik het zou laten doen. ik denk dat ik het over een paar jaar toch ga doen. ik moet gewoon veel positieve berichten lezen.

Syneo5 ga ik morgen meteen kopen. Dat kan gewoon bij de drogist?
Zal wel duur zijn maar dat moet dan maar. Baat het niet dan schaad het niet, toch?

xxx

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2282
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Bericht door Thijs »

syneo 5 kost 25 of 20 euro. Je kunt het alleen bij de DA drogist kopen. Het is wel zo dat als het niet werkt bij jou dat je dan je geld terug kan krijgen. Dus... :o

Heel veel pijn doen botox injecties niet hoor. zo erg is het ook weer niet. En dat het niet goed werkt dat is alleen bij handen en voeten zweten. Voor oksels werkt botox perfect. Ik kan je alleen syneo5, deoleen of aluminium chloride van je huisarts adviseren. Mocht dat allemaal niet werken dan is botox wel degelijk een zeer effectief middel.

sterkte en hou ons op de hoogte,

Groetjes Thijs

sweety
Druppel
Druppel
Berichten: 8
Lid geworden op: zo 22 mei 2005, 21:30
Contacteer:

Bericht door sweety »

van mijn huisarts heb ik een keer aluminium chloride gekregen en die werkte niet. deoleen werkt ook niet.
Dus ik ga morgen syneo5 kopen. Wel fijn dat je dan je geld terug krijgt als het niet werkt. :D

Ina van Ringen
Waterval
Waterval
Berichten: 136
Lid geworden op: vr 20 mei 2005, 23:17
Locatie: Woerden
Contacteer:

Bericht door Ina van Ringen »

Hallo Allemaal,
Ik heb alles doorgelezen en het verbaasde mij, dat iedereen zo bang is om het te vertellen. Waarom? Je hebt toch niet voor deze kwaal gekozen?
Ik schrijf dit niet, omdat ik niet weet wat het is. Ik weet nl heel goed wat het is om hyperhidrosis te hebben. Ik ben nu 56, dus de overgang met opvliegers komt er ook nog eens bij.
Ik heb al mijn hele leven last van overmatig zweten en men wist nooit goed wat men er mee aan moest. Ook heel vaak hiervoor naar de huisarts geweest en van alles geprobeert en allerlei onderzoeken gehad. "Tja, er is niks aan te doen", en ik kon weer gaan. En ik modderde verder, had altijd extra kleding bij me om me te verdrogen etc.
In 2002 is onze kwaal op de TV geweest, bij BNN "Je zal het maar hebben", waar alles uitgebreid uitgelegd is en ook een aantal mensen hebben laten zien, wat een behandeling met Botox inhoud.
Toen ik hier van hoorde, ben ik naar mijn huisarts gegaan en kwam in het UMC terecht bij Dr Valk een anesthesioloog, die blokkade aanlegde voor patienten met pijn, maar hij wilde het bij mij ook proberen, om het zweten tegen te gaan. Ik heb twee keer een symphatectomie gehad, voor bijde liezen droog te leggen. Het hielp niets, terwijl deze behandeling niet zonder risico's is. Ze gaan immers met een lange naald langs je ruggewervel vanaf de rug naar voren om bij de zenuwen te komen.
Geen pretje, maar je hebt het er voor over. Daarna hebben we het over Botox gehad en ik moest naar het Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen (ik weet niet zeker of de naam goed is), daar was een dermatoloog, die Botox toediende.
Ik werk zelf in een ziekenhuis en vroeg aan de dermatoloog bij ons, hoe en wat , over Botox. Iedereen kon wel aan mij zien, dat ik overmatig zweette, want ik had altijd een handdoek in mijn nek, alsof ik gesport had.
"Wel", zei hij, "wat wil je weten?", waarop ik hem vertelde over de afspraak met de dermatoloog in Nijmegen en over mijn handicap.
"Meisje" zei hij, "dat is helemaal niet nodig, maak maar een afspraak, je krijgt van mij een recept voor de Botox. Tjonge, ik wist niet hoe ik het had, maar ik had al heel snel de Botox en daarna werd ik voor de eerste keer in de Botox gezet en......ik was droog. Kon mijn geluk niet op.
Mijn hoofd was als eerste aan de beurt, toen mijn bovenrug, daarna mijn middenrug en als laatse mijn onderrug. Ik had dus met een pauze van 3 weken elke keer, een Botox behandeling en dit ritueel hebeen we om de 4 maanden herhaald, dus 3 keer per jaar. En het hielp, echt het hielp.
Plien schrijft, het hielp niet, wel ik ben er zeker van, dat er iets fout is gegaan.
Goed, dit hebben we zo'n 2,5 jaar volgehouden, tot september 2004. Ik moest eigenlijk opnieuw voor een reeks Botox behandelingen, maar ik bleef maar droog en ik was blij, want ik wist dat het per 1 januari 2005 afgelopen zou zijn en ik dacht, "heb ik even mazzel, ik heb geen Botox meer nodig". Ik heb zelfs de twee laatste ampullen, per keer werden er twee ampullen gebruikt, weggegeven aan de dermatoloog, zodat hij er iemand anders nog mee kon helpen in 2005. De Botox is nl beperkt houdbaar, ondanks, dat het in de vriezer ligt en ik het altijd in tempex mee kreeg van de apotheek.
Goed, het is dus precies 1,5 jaar goed gegaan, grrrrr en nu begint het weer, dus handdoek in mijn nek, geen uniform aan, want dan ga ik nog harder zweten, de onder temperatuur en de vermoeidheid, die het met zich mee brengt. Het zijn voor ons gewoon tropen uren, als we werken en soms ben ik tenminste, de volgende dag nog niet eens hersteld en moet me afmelden op mijn werk. Ben ik nog licht in mijn hoofd, heb hoofpijn, heb weer eens kou op mijn spieren, gewoon omdat ik de hele dag NAT ben. :cry:
Goed, ik kom nu terug op het feit, dat jullie bang zijn om het te vertellen. Ik kan het me ook heel goed voorstellen, dat jullie het niet durven te vertellen, MAAR.........Ik vertel alles gewoon frank en vrij, leg uit wat hyperhidrosis is, dat het nog maar pas, een paar jaar, erkent wordt als een ziekte en handicap, en dat het heel langzaam uit de taboesfeer begint te komen. Ik vertel dan ook, dat er op het internet infotmatie te vinden is en niet in de laatste boeken, die bij ons op de afdeling liggen. Boeken waar alle medicijnen en kwalen in staan, boeken die zo'n 6 cm dik zijn en boeken die meer dan 1000 pagina's hebben. Zo nieuw is dus de ontdekking van hyperhidrosis.
Kom ik nu aan het eind van mijn verhaal, doordat ik er zo open over ben, en ook vertel welke moeite ik er voor moet doen en heb moeten doen in het verleden, hebben mijn vrienden en collegae, alsook de patienten, er begrip voor, zoals ik er bijloop. Waarom ik altijd extra kleren bij me heb, waarom ik in een 1 persoons huishouden, net zoveel trommels wasgoed heb als een normaal gezin, waarom ik altijd in T shirts van katoen loop en ga zo maar verder. Ik hoef het jullie niet te vertellen, want jullie moeten noodgedwongen hetzelfde.
Ik merk wel, dat ik altijd moet uitleggen, wat hyperhidrosis is, en krijg dan nog wel eens te horen, ach, die opvliegers heb ik ook, totdat ze een dag meelopen en zien, hoe erg het is en hoe nat ik word, de staaltjes van mijn hoofd zien lopen, want dat zijn geen druppels meer, maar straaltjes,
DAN geloven ze pas, dat het overmatig zweten is. Maar, die mensen houd je altijd, die zeggen "ach, zweten is gezond, beter dan als je niet kan zweten". Dan leg ik het maar weer uit en 9 van de 10 keer begrijpen de mensen het dan. Zoniet, dan zijn het sufkoppen, die je vriendschap niet waard zijn. :evil:
Maar, mijn advies is, wees er open over tegen iedereen, probeer over de drempel heen te stappen, je zal zien, dat het meevalt. Je komt er toch niet onderuit, want je kan het echt niet altijd verbergen.
Mij bevalt het prima, om iedereen, die het ziet in te lichten, WE MOETEN VAN DIE TABOE SFEER AF, DES TE EERDER WORDT ER WEER ECHT WAT AAN GEDAAN!!!!!!!!! :!: :!: :!:
Groetjes Ina

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2282
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Bericht door Thijs »

Indrukwekkend verhaal Ina. Ben blij dat je dit met ons wilt delen. Wat kan ik zeggen? Veel heel veel herken ik in je verhaal, al zweet ik alleen overmatig onder mijn oksels. Ik ken de onbegrip, de ellende met vergoeding, de prikken enz. enz. Mijn eerste behandeling met botox was in het hofpoort ziekenhuis bij dr. Velthuyzen. (hij is nu weg daar, zal wel druk met zijn prive kliniek zijn :) )

Het moet ook uit de taboesfeer komen. Daar is dit forum o.a. ook voor natuurlijk. Ik wil een patientenvereniging zodat wij een vuist kunnen maken. Op die manier wil ik strijden. Ik voel persoonlijk alleen weinig om aan iedereen die ik tegenkom mijn verhaal steeds opnieuw te moeten uitleggen. Ik kan het wel verbergen omdat ik er geen last meer van heb zodra ik geinjecteerd ben. Maar ik snap je punt wel degelijk. Vergeet alleen niet dat het wel een onderwerp is waar een gemiddeld mens niet mee te koop wil lopen, zeker niet bij mensen die niet dicht bij je staan.

Overmatig zweten uit de taboe halen is een ding, botox zien vergoed te krijgen is een tweede. Ik wil beiden, maar met name vergoeding omdat dan ook het verschrikkelijke zweet probleem over is.

Ik denk dat we met folders, patientenvereniging, publiciteit op internet al heel veel kunnen doen om hyperhidrosis uit de taboe te halen. Hoe een ieder persoonlijk met zijn of haar probleem omgaat blijft een keus van diegene zelf natuurlijk.

Groetjes Thijs

Ina van Ringen
Waterval
Waterval
Berichten: 136
Lid geworden op: vr 20 mei 2005, 23:17
Locatie: Woerden
Contacteer:

Bericht door Ina van Ringen »

Ben ik helemaal met je eens Thijs. Ik kan me heel goed voorstellen, dat niet iedereen er zo open mee om kan gaan, want het is best frustrerend.
Ik wilde alleen iedereen een hart onder de riem steken en heel missien hebben ze er wat aan.
Leuk dat je bij Peter Velthuis in het Hofpoort bent geweest. Hij is nl degene, die tegen mij zei,"kom maar, dat injecteren doe ik ook".
Ook toevallig.
Ik werk in het Hofpoort Ziekenhuis en de andere dermatoloog die in ons Ziekenhuis werkt, doet het ook, Botox injecties geven. Hij heet Dr. den Hengst. Hij is dan ook degene, die ik ga vragen ook een brief voor mij te schrijven, om mee te sturen naar de zorgverzekeraar. De brief van mijn huisarts heb ik al. Zelfs de Emlazalf heb ik al in huis. Gelukkig op recept, dus die kosten zijn voor het ziekenfonds. Zo'n tubbetje kost 24,95 euro, vind ik best wel duur. Ik wil dat gaan gebruiken voor mijn hoofd en oksels als ik alles voor elkaar krijg.......ik hoop het maar, weet niks zeker.
De aluminium chloride 20% wordt bij de apotheker apart aangemaakt, dit wil ik eerst voor mijn oksels uitproberen.
Gr. Ina

Marieke
Beekje
Beekje
Berichten: 13
Lid geworden op: ma 13 jun 2005, 10:56
Contacteer:

Mijn verhaal

Bericht door Marieke »

Hallo allemaal

Ik ben Marieke, 34 jaar en ben een uurtje geleden net van mijn huisarts terug gekomen. Ik kreeg een verwijskaart voor een kliniek hier in Deventer en het advies om daar eens een afspraak voor een botox-behandeling te maken. Hij vertelde me nog wel dat er kosten aan verbonden waren en dat hij niet precies wist of het vergoed zou worden door het ziekenfonds......

Na even speuren op internet en te hebben gebeld met de kliniek, schrok ik enorm van de prijs van een dergelijke behandeling. En natuurlijk vergoed Agis helemaal niets... Na even verder te hebben gezocht, kwam ik hier op jullie site terecht.

Nu is het zo dat ik een jaar geleden pas naar de huisarts ben gestapt met deze klachten. Ik heb er al last van vanaf mijn puberteit, maar ben heel handig geworden in het verhullen er van. Maar op een gegeven moment werd ik het gewoon helemaal zat. Het beheerst je leven, je bent er constant mee bezig. In de winterperiode ben ik al blij dat ik meerdere laagjes kan dragen, maar in de zomerperiode werd ik er gewoon helemaal gek van. En het werd ook steeds erger.

Op advies van mijn huisarts ben ik naar de acupuncturist gegaan. Wat was ik blij met het gegeven dat er wellicht wat aan gedaan kon worden. Na de eerste sessie merkte ik inderdaad wel enige verbetering. Mijn klamme handen waren langer droog en ook onder mijn oksels duurde het iets langer alvorens ik ging zweten. Volgens de acupuncturiste zou het enige behandelingen duren voordat ik echt resultaat zou hebben.
Dus ben je hoopvol.... Maar helaas. Een jaar lang ben ik elke maand geweest en steeds had het even effect, maar al snel was het weer het oude liedje..... Vorige week heb ik mijn laatste sessie gehad. De nieuwe acupuncturiste gaf mij heel eerlijk te kennen dat dit waarschijnlijk niet hielp voor mij en dat ik beter terug naar de huisarts kon gaan, voor een andere behandeling.

Wat ik dus vanmorgen ook heb gedaan.....

Voordat ik ging zoeken vanmorgen op het internet, wist ik niet eens dat het een naam had. Bij het lezen van jullie verhalen, voelde ik me ineens niet meer zo alleen. Ik dacht echt dat ik een uitzondering was, maar jullie verhalen zijn voor mij zo herkenbaar.

De enige in mijn omgeving die het weet is mijn vriendin. Toen we elkaar net leerden kennen kwamen we toevallig op het onderwerp uit. Aanvankelijk houd je je nog een beetje in, maar we bleken allebei last te hebben van overmatig zweten. Het geeft je zo'n goed gevoel dat je daarin niet alleen bent. Want je schaamt je er voor, je probeert het met man en macht te verhullen. Het is gewoon een tweede natuur geworden.
Die schaamte maakt dat ik het niet durf te zeggen in mijn omgeving. Ik heb allerlei trucjes ontwikkeld, om maar te voorkomen dat iemand het ziet. Zelfs mijn echtgenoot, met wie ik al meer dan 10 jaar samen ben, weet het niet.
Omdat hij vreselijk schoon op zichzelf is en al snel iets "vies" vindt, voel ik me vies in zijn ogen. Dus is het een ware kunst geworden om het te verbergen.

Deze zomer lijkt het wel erger te zijn dan ooit. T-shirts die in het verleden mijn favoriet waren omdat je het er niet snel in zag, hebben afgedaan. Ik hoef maar even iets aan te trekken of het begint al. Soms zelfs door slim aangetrokken spijkerjasjes heen..... Aan het einde van mijn werkdag heb ik echt kletsnatte oksels. Grote natte plekken, die koud aanvoelen, brrrr.... Deodorant helpt niet, af en toe dep ik mezelf wat droog op een toilet, of richt ik mijn oksels even op de blazer op het toilet als niemand het in de gaten heeft. Altijd een deo in de tas, meerdere malen verkleden op een dag. Ik ben het zooooooo zat.

Ik wil zo graag eens in een winkel lopen en alles kopen wat ik leuk vind. Niet die kleding waarvan ik denk "oh, daar zie je het niet zo snel in", maar gewoon uit alles kunnen kiezen.
Mijn omgeving denkt dat zwart mijn lievelingskleur is qua kleding, ze moesten eens weten.......
Ik wil ook eens een strakker T-shirt aan, niet van die grote shirts die wijd hangen bij de oksels. Wat lijkt het me zalig om me niet druk te hoeven maken over het zweten. Ik kan bijna niet geloven dat het bestaat.

Ik heb nog geen afspraak gemaakt bij de kliniek hier in Deventer, wel een informatiepakket aangevraagd. Ik zit er over te denken om me te laten behandelen in België, maar wil eerst uitproberen of middelen zoals Syneo 5 of oxybutinin iets zouden kunnen zijn. Ik vind het wel raar dat mijn huisarts me dat niet heeft aangeraden, alvorens mij te verwijzen voor een Botox-behandeling.

Na het lezen van jullie ervaringen ben ik in ieder geval wat optimistischer geworden, een beetje hoop gekregen. Ik zal mijn vriendin ook deze link sturen. Ik denk dat het voor haar ook een verademing zal zijn.

Groetjes, Marieke

Plaats reactie
 • Vergelijkbare Onderwerpen
  Reacties
  Weergaves
  Laatste bericht