Wat is bromhidrosis? Vragen aan dermatoloog Wim Venema

Diverse (algemene) onderwerpen/nieuws met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2618
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Wat is bromhidrosis? Vragen aan dermatoloog Wim Venema

Bericht door Thijs »

Wat is bromhidrosis? Hoe ontstaat het?

Bromhidrosis is een sterke geur die ontstaat doordat bacteriën talgrijk zweet omzetten. Talgrijk zweet wordt gevormd in apocriene klieren die vooral in oksels liezen en op de borsten aanwezig zijn.


Wat kun je zelf aan bromhidrosis doen?

Regelmatig shirts wisselen en oksels wassen met antibacteriële zeep. Ook aanzuren van de huid met zure waslotion (zoals bv Lactacyd met lage pH) en het gebruik van baking soda (veel recepten online) zijn mogelijkheden om de geur vormende bacteriën te verminderen. Let op; Gebruik van gewone zeep (juist basisch) en Deodorants kunnen toename van klachten geven. Nog in ontwikkeling is het transplanteren van bacteriën. Dit kan heel simpel door bacteriën van bijvoorbeeld partner over te brengen op eigen oksel. Ook wordt er hard gewerkt aan speciale stof met bacteriën of fagen die de geur vormende bacteriën minder kans geven.

Soms kan een dieet arm aan dierlijke eiwitten een verbetering geven. Omgekeerd kunnen kruiden en knoflook juist toename geven van geur.


Ontstaat bromhidrosis door gebrek aan hygiëne?

Onzin! Natuurlijk is het zo dat een verminderde hygiëne toename van geur kan geven. De meeste mensen met sterke okselgeur kunnen hier echter niets aan doen en kunnen de geur zelfs verergeren door veel met zeep te wassen en veel deo te gebruiken.


Gaat bromhidrosis altijd gepaard met hyperhidrosis?

Nee, bestaat vaak volledig los van elkaar.


Hoe behandeld een specialist bromhidrosis?

Antibacteriële crèmes en lotions. Aluminium zouten zoals ook te vinden in producten zoals Odaban, Syneo5, Odorex extra dry etc. werken vaak niet zo goed.

Botuline toxine kan worden toegepast maar werkt ook niet altijd omdat strikt apocriene klieren niet door dit stofje geblokkeerd kunnen worden in hun werking.

Ook de miraDry behandeling kan bij geurproblemen in de oksel een duidelijke verbetering geven.

Wim Venema - Dermatoloog en medisch adviseur van de Nederlandse Hyperhidrosis Patiëntenvereniging.
Tim_Yung
Druppel
Druppel
Berichten: 1
Lid geworden op: di 22 feb 2022, 20:32
Contacteer:

Re: Wat is bromhidrosis? Vragen aan dermatoloog Wim Venema

Bericht door Tim_Yung »

Bedankt voor dit artikel. Deze dermatoloog weet duidelijk waar hij over praat. Iets wat helaas niet vanzelfsprekend is onder medici is mijn ervaring. Huisartsen en zelfs dermatologen weten zich vaak geen raad met dit probleem, en komen met oplossingen die in mijn geval meer kwaad dan goed deden. Sterke antitranspirants, aluminium chloride, antibioticakuren, het werkt allemaal averechts. Er lijkt gewoon geen remedie voor veel mensen (waaronder ik) die al vanaf hun pubertijd naar een oplossing zoeken voor dit vervelende probleem. Toch blijf ik hoop houden in nieuwe ontwikkelingen, vooral in het genoemde transplanteren van bacteriën. Want dit is duidelijk een bacterieel probleem, dat niet op te lossen is met wassen, noch met pogingen zweet te verminderen in mijn ervaring. Zelfs een Miradry behandeling heeft bij mij geen aanzienlijke vooruitgang opgeleverd.

Ik hoop dat er snel meer aandacht en kennis komt over de behandeling van bromhidrosis, want het moet toch effectief te behandelen zijn. Bedankt voor dit artikel en ik hoop dat jullie ons op de hoogte houden!
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht