Opvliegers bij een man

Diverse onderwerpen met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Plaats reactie
Peele
Beekje
Beekje
Berichten: 13
Lid geworden op: wo 13 feb 2019, 22:31
Contacteer:

Opvliegers bij een man

Bericht door Peele »

Ik heb al enkele maanden last van opvliegers. Twee jaar geleden begon ik opeens te zweten. Eerst alleen mijn oksels. Heb daarna toen botox-behandelingen gedaan omdat ik al een droge mond heb. Oxybutynine veroorzaakt nu eenmaal een droge mond. Na de botox denk ik dat ik compensatiezweet kreeg, want ik begon ook te zweten op mijn rug en nek. In de zomer was het zo erg dat ik na een autorit mijn shirt moest veranderen voordat ik aan het werk ging. De opvliegers begonnen een jaar of vijf geleden, toen had ik niet door dat het opvliegers waren. Want ik kreeg alleen last van de kou daarna. Ik ben nogal een koukleum en kan heel goed tegen warmte. Maar toen ging het om 1 of 2 dagen. Meestal bij het einde van een antibioticakuur. Ik heb de laatste 5 jaar heel veel antibiotica geslikt. Ik vermoed dat het zweten daardoor begon. Al zou het ook met afgenomen testosteron te maken kunnen hebben. Ik ben nu 41 en het zweten begon toen ik 39 was. Mijn testosteron is wat aan de lage kant. Soms net binnen de referentiewaarden, soms erbuiten. Daarom dacht ik aan de andropauze (penopauze), maar ik heb de andere symptomen niet. Seksueel functioneer ik uitstekend, ik ben ook niet depressief en ik heb geen groot overgewicht (al mag er wel 5 kilo af). Mijn LDL cholesterol is ook goed. HDL cholesterol was wel te hoog. Ik vermoed dat de opvliegers komen door medicijngebruik. Naast antibiotica slikte ik ook twee andere medicijnen die opvliegers veroorzaken. Een daarvan is Clomid. Dat wordt normaal gesproken door vrouwen gebruikt. Maar ook door mannen om de testorsteron omhoog te krijgen. Ik ben er na drie weken mee gestopt. De bijwerkingen waren te erg. Vooral de opvliegers waren heftig. Ik ben nu al drie maanden geleden gestopt met Clomid.

Ik vroeg de dokter om iets voor te schrijven tegen de opvliegers, maar hij wil eerst kijken hoe het gaat als ik het laatste medicijn afbouw. Dat is Amitriptyline. Daarom ben ik maar aan wat natuurlijke middelen begonnen: salie, valeriaan, maca en vitamine E. Geen idee of dat gaat helpen. Ook ga ik binnenkort naar een acupuncturist. Heb een onderzoek gelezen dat dat de helft van de vrouwen in de overgang zou helpen tegen opvliegers.

Mijn symptomen: na de opvliegers koude rillingen. Soms heb ik het bijna de hele dag ijskoud. Pas tegen middernacht kom ik op temperatuur. Dat is als ik een opvlieger heb gehad. Ik slaap verder ook heel slecht. Het inslapen gaat prima, maar ik word al na een paar uur wakker. Ik vermoed door de opvliegers. Soms voel ik na het wakker worden dat er wat zweet op mijn nek zit. Mijn kamer is koel. Ik heb de radiator steeds voor het slapen uitgedraaid. En in de rest van het huis staat de thermostaat op 18. Dus niet hoog. Ik heb ook een erg witte tong, mogelijk door de slechte nachtrust. Verder heb ik een droge huid. Alleen mijn neus en voorhoofd zijn erg vet. Ik wandel sinds een paar weken elke dag een uur. Maar ik begin dan al na een kwartier te zweten. Na de wandeling komen er rode plekken en rode bultjes op mijn borst. Heb mijn schildklier laten checken. T4 is vrij laag, maar zit ruim in de referentiekaders. Wel is TSH te hoog. De waarden vallen niet binnen subklinische hypothyreoïdie. Bovendien komt zweten dacht ik vooral voor bij mensen met een te snelle schildklier.

Als de natuurlijke middelen en de behandelingen bij de acupuncturist niet helpen overweeg ik om ondanks de droge mond aan de Oxybutynine te beginnen. Dan raak ik tenminste het zweet kwijt. Mogelijk gaan dan de opvliegers ook weg omdat door het zweet mijn lichaam flink afkoelt. Al is bv Clonidine meer een middel tegen opvliegers.

Mijn vraag is: zijn er nog meer mannen die zo veel last hebben van opvliegers en koude rillingen?

Peele
Beekje
Beekje
Berichten: 13
Lid geworden op: wo 13 feb 2019, 22:31
Contacteer:

Re: Opvliegers bij een man

Bericht door Peele »

Ik denk, nu ik er wat meer over gelezen heb, dat het geen opvliegers zijn. Ik denk dat het een histamine flush is. Het gevoel is hetzelfde: warmte en uitslag op rug, borst, nek en armen. Mogelijk hebben de antibioticakuren de DAO, dat histamine afbreekt, in mijn darmen verwoest.

Plaats reactie