Meander MC Hyperhidrosis expertise centrum bestaat 1 jaar. Interview met dermatologe Noor van Oosten

Diverse (algemene) onderwerpen/nieuws met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2584
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Meander MC Hyperhidrosis expertise centrum bestaat 1 jaar. Interview met dermatologe Noor van Oosten

Bericht door Thijs »

Onderstaande interview is afgenomen met dermatologe Noor van Oosten van het hyperhidrosis expertise centrum van het Meander MC te Amersfoort. Aanleiding is het 1 jarig bestaan van dit expertise centrum op 10 februari 2019.


Het Hyperhidrosis expertise centrum van het Meander MC bestaat 10 februari 2019 precies 1 jaar. Kunt u vertellen hoe het afgelopen jaar is verlopen?

Het afgelopen jaar was erg succesvol. Meer mensen ook regelmatig van ver weg met klachten van overmatig zweten hebben ons weten te vinden en hebben we ook voor het overgrote deel succesvol kunnen behandelen. Wel merk je dat er bij huisartsen nog weinig kennis is over hyperhidrosis en met name ook dat er behandelopties vaak zijn en dan ook welke. Er is dus nog steeds veel werk te verzetten.


Welke specialismen zijn er binnen het expertisecentrum?

De patiënten komen in eerste instantie bij de dermatoloog. Daarnaast werken we zo nodig samen met een thoraxchirurg, internisten, medisch psychologen en apotheker


Ziet u een toename van het aantal patiënten dat zich bij het expertisecentrum meldt?

Ja er is absoluut een toename en ook meerdere patiënten van ver buiten de regio


Kunt u vertellen hoeveel patiënten er gezien zijn? (ongeveer mag ook)

Helaas Thijs, dat zou ik echt niet weten. Ik vrees dat we dat ook niet kunnen achterhalen omdat er niet een specifieke diagnose code is voor hyperhidrosis waarop we dat zouden kunnen terug zoeken.


Is een verwijsbrief van de huisarts noodzakelijk voor een consult?

Dat is wel het beste. Voor alleen een MiraDry behandeling is het in principe niet noodzakelijk. Maar het is vaak wel het beste om eerst het exacte probleem goed te analyseren en dan krijgt patiënt uitgebreide voorlichting over de mogelijke behandelopties. En soms wordt er dus ook nog een andere specialist bij betrokken.


Wat is de meest voorkomende klacht? (oksels/handen/voeten/hele lichaam/anders…)

Ik denk dat in principe de oksels en handen het meest voorkomen maar wat ook opvallend is dat sinds we gestart zijn met het expertise centrum we ook meer andere klachten zien zoals bijvoorbeeld overmatig zweten op het hoofd of lichaam door bijvoorbeeld een bijwerking van medicatie, of compensatoir zweten ergens op het lichaam na een eerdere ingreep voor hyperhidrosis. Dit zijn patiënten die altijd te horen hebben gekregen of zelf gedacht hebben dat daar niks aan te doen is maar zich nu toch melden bij ons met de vraag of er toch opties zijn. Heel vaak kunnen we dan toch iets betekenen.


Welke behandelingen tegen hyperhidrosis voert het centrum uit en wat is de meest voorkomende behandeling?

In principe bieden wij het hele arsenaal aan mogelijke behandelingen. Wat veel gedaan wordt is onder andere MiraDry, botox injecties, behandeling met medicatie en een operatie voor overmatig zweten van de handen (endoscopische thoracale sympathectomie). Maar er komen soms ook nog patiënten die nog geen lokale behandeling op de huid hebben gehad met aluminiumzouten die we daar toch ook nog mee kunnen helpen.


Worden alle behandelingen vergoed? Zo nee, welke niet?

Helaas worden de meeste behandelingen niet vergoed. We hopen nog steeds dat we door het vormen van dit expertise centrum wel aan de verzekeraars kunnen laten zien dat het wel belangrijk is om de behandelingen voor hyperhidrosis te vergoeden. Nu wordt het vaak alleen vergoed als er sprake is van huidafwijkingen. Dit is echter in de overgrote meerderheid niet het geval.


Denkt u dat meer mensen cq artsen zich bewust zijn van hyperhidrosis na de komst van het expertise centrum ?

Ik hoop van harte dat we dat weten te bereiken en dat lijkt al wel enigszins zo te zijn. Ook een forum zoals dit werkt daar denk ik goed aan mee. Wij proberen er ook zo veel mogelijk aan bij te dragen door symposia te organiseren waar patiënten en ook huisartsen kunnen komen, artikelen te plaatsen in (plaatselijke) kranten, tijdschriften en digitaal etc. Als er meer patiënten komen dan komt er ook vanzelf steeds meer bewustwording. De huisartsen van de patiënten die hier naar toe verwezen worden krijgen een brief van ons met informatie en als de patiënten er ook opener over te worden dan gaat dat zeker ook anderen helpen die met hetzelfde of vergelijkbare klachten rondlopen.


Is het expertisecentrum een succes te noemen? Verwacht u dat er meer expertise-centra in Nederland zullen komen?

Ja dat zou ik zeker wel zo willen noemen! We hebben afgelopen jaar een stuk meer patiënten kunnen helpen. Of er meer expertise centra gaan komen is lastig te zeggen. Het voordeel is dat het Meander Medisch Centrum in Amersfoort erg centraal gelegen is en door veel mensen uit het land daardoor ook relatief makkelijk te bereiken.


Hoe ziet de toekomst van behandelingen tegen hyperhidrosis er uit volgens u ?

Er is de afgelopen jaren gelukkig vrij veel ontwikkeling geweest. De MiraDry is een zeer grote aanwinst naast de Botox injecties en ook de endoscopische thoracale sympathectomie voor hyperhidrosis van de handen is ook echt een aanwinst. Het zou erg mooi zijn als er in de toekomst ook een goede oplossing gevonden gaat worden voor het overmatig zweten van de voeten aangezien we qua behandeling daarvoor nog erg beperkt zijn. En hopelijk komen er nog betere lokale behandelingen.


Veel patiënten zitten te wachten op de MiraDry voor handen cq voeten. Het moederbedrijf kan hier steeds geen verdere informatie over geven. Heeft u enig idee of dit er in de nabije toekomst gaat komen?

Ik denk dat dit wel lastig kan zijn aangezien je voor de MiraDry een gebied moet hebben met ook flink wat vetweefsel. Dit is op de handen en voeten nou eenmaal niet zoals in de oksels dus dat maakt het moeilijk.


Wat zou u willen zeggen tegen (onbehandelde) hyperhidrosis patiënten?

Hyperhidrosis is een zeer lastig probleem en kan zelfs leiden voor veranderingen van je dagelijks leven door aanpassingen die je er door doet. Er zijn meer mensen dan je denkt die hetzelfde probleem hebben en het is niet iets wat je hoeft te accepteren. Er zijn veel mogelijkheden tegenwoordig dus schroom niet, laat je verwijzen en kom langs! We kunnen zo nodig goed extra onderzoek doen en je uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden die er zijn qua behandeling.


Met dank aan dermatoloog Wim Venema en natuurlijk Noor van Oosten!
Meer info over het hyperhidrosis expertise centrum op:
https://www.meandermc.nl/patientenporta ... tig-zweten

Groetjes Thijs
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht