Hyper Hydrosis over gehele lichaam met als grootste probleem het gezicht

Diverse onderwerpen met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Rens
Beekje
Beekje
Berichten: 36
Lid geworden op: wo 03 apr 2013, 19:44
Contacteer:

Hyper Hydrosis over gehele lichaam met als grootste probleem het gezicht

Bericht door Rens »

Beste Allen,

Ben zelf mijn eigen zweten inmiddels zo zat dat ik dicht bij het besluit ben om een ETS operatie te ondergaan.Wat mij tegenhoudt zijn de vele uitéénlopende verhalen met 50-50 positieve en negatieve resultaten.
Ikzelf zweet overmatig over mijn gehele lichaam. Als ik bijvoorbeeld ga voetbal trainen komt het zweet letterlijk uit elke porie die mijn lichaam heeft. En dan bedoel ik dus mijn gehele hoofd, oksels, rug, borst, buik, armen, handen, billen, benen en voeten. Hierbij schieten de parels uit mijn hoofd. Nu gebeurt dit terwijl ik intens aan het sporten ben en is dit niet waardoor ik mijn zweten zo zat ben.Ik typ hier "zat", maar dat kan je zien als het volgende: Moedeloos, angstig, depressief, ten einde raad.
Ik ben inmiddels 27 jaar oud en heb al ongeveer vanaf mijn 14e echt last van het feit dat ik Hyper hydrosis heb. Vanaf toen tot heden merk ik dat het alleen maar erger is geworden. Doordat ik met elke ernstige zweet situatie die ik meemaakte daarop manieren bedacht om niet meer in die situatie te komen ben ik een lange tijd blijven aanmodderen. Hiermee bedoel ik dat je voor jezelf bepaalde situaties gaat ontlopen of gewoon niet heen gaat. Dit praat je naar jezelf toe goed omdat je nu eenmaal overmatig zweet.
Ongeveer een jaar geleden besloot ik om er schijt aan te hebben en mijn "zelf aangeleerde ontwijk acties" links te laten liggen. Hierop kwam ik bij de 1e 3 maal dat ik dit deed mezelf behoorlijk tegen. Alle situaties speelden zich af terwijl ik in groepsverband in openbare gelegenheden te vinden was. Van alle drie deze situaties heb ik "in het koppie" tot een aantal dagen daarna behoorlijk naar gevoel aan overgehouden.
Inmiddels stond de zomer voor de deur en zijn er vaak weer een hoop gelegenheden waar je dan acte de presence moet geven. Bij deze aangelegenheden was ik dan in de week/weken daarvoor al bang hoe de situatie daar zou zijn. Zou het binnen zijn met de ramen pot dicht? Dit is een van de omstandigheden waar ikzelf het snelst last heb van zweten ( bij mij begint dit in het gezicht ). Stel dat ik er dan ook nog moet eten dan wordt het helemaal huilen.
Waar ik vaak op zaterdagavond met vrienden ergens een drankje ga doen, in de kroeg of bij iemand thuis, liep ik daar een stuk minder warm voor. Met temperaturen tussen de 20 en 25 graden inmiddels. Gingen we een potje bowlen. Kreeg na een paar ballen gegooid te hebben klamme handen. Tussen de beurten door me koude biertje beethouden om dat een beetje te remmen. Kreeg toch wat vochtvorming op mijn hoofd. Was al rustig aan het gooien, maar ben nog iets rustiger gaan gooien. Mijn handen waren erg warm wat bij mij vaak aanduidt dat ik ga zweten. Ben de rest van de avond 3 keer naar het toilet gegaan om alleen me handen even onder de kraan te houden tot deze afgekoeld waren.
Op mijn werk merk ik ook dat bij mij het zweten extreem snel zich ten tonele brengt. Een gesprek waarin ik gewoon overleg met een collega voel ik na een ( 2 minuten ) dat mijn voorhoofd vochtig geworden is. Gevolg is dat je het gesprek af kapt om jezelf uit deze akelige situatie te halen. Een telefoongesprek gebeurde precies hetzelfde. Bij deze momenten denk je echt bij jezelf, what the fuck, ik ben 27 jaar, kerngezond, sport 3 keer in de week, en ik zit hier met een zeiknat hoofd na een telefoongesprekje van een paar minuten. Hierbij had ik ook natte plek onder de oksel en zweethanden.
Naar aanleiding van deze gevallen heb ik een afspraak gemaakt bij de hyper hydrosis kliniek voor een gesprek. Bij dokter Klinkenberg geweest en daarmee gesproken over de ETS met betrekking tot het aangezicht. Hij gaf hier bij aan dat je 70% kans hebt dat deze operatie succesvol uitpakt. Vervolgens heb je 80% kans op compensatoir zweten. En hierbij moet je bedenken dat kans op niet aangeeft hoe goed dat resultaat is en omgekeerd, hoe erg compensatie zweet dat oplevert. Deze optie moet gezien worden als een laatste middel waarbij al het andere al geprobeerd is. Waar ik erg goed ben in het verbergen van mijn zwaktes/minpunten vindt ik het lastig om deze zo op tafel te gooien tegen iemand die je voor het eerst ontmoet. Hierbij heb ik misschien mijn situatie iets rooskleuriger laten overkomen dan deze daadwerkelijk is.
Afijn, een optie zou nog kunnen zijn om naar een psycholoog te gaan. Deze kan misschien zorgen dat je leert leven met het zweten. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik hier niks in zie en omdat dit het probleem niet oplost. Alle andere middelen heb ik al geprobeerd. Oxybutinine, glyccopirronium, Iontoforese, Botox ( werkte onder oksel wel, maar gezicht niet ). De ETS lijkt de enige optie die voor mij nog rest. Toch heb ik al meerdere malen de reacties met ervaringen erbij gepakt en dan moet ik toch concluderen dat het een dubbeltje op zijn kant is ( met misschien een klein beetje extra gewicht aan de positieve zijde. Maar het blijft een gok en ik heb van huis uit geleerd dat je risico's zoveel mogelijk moet vermijden. Maar waar ligt de grens dat de gok het risico waard is? Want kwaliteit van leven is iets wat je tot grote risico's nemen in staat stelt. 7 jaar geleden was er geen haar op mijn hoofd die aan een operatie dacht. Dat is inmiddels wel anders.

Hierbij weer even wat frustratie van mij afgeschreven, misschien dat dit het enige is wat een operatie nog wat verder uitstelt. Maar nare situaties brengen deze waarschijnlijk weer terug.

Iemand bekend met dit specifieke type Hyper hydrosis?
Hoor graag hoe andere lotgenoten hiermee omgaan.

Groeten

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht