In gesprek met Marja Boedart schrijfster van het hyperhidrosis boek

Diverse onderwerpen met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Erje, Thijs

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2163
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

In gesprek met Marja Boedart schrijfster van het hyperhidrosis boek

Bericht door Thijs » za 01 apr 2017, 17:50

In gesprek met…

‘Hyperhidrosis uit de taboesfeer, dát is wat telt!’

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat het boek Hyperhidrosis, een positief boek over overmatig zweten van Marja Boedart is verschenen. Thijs van de website overmatigzweten.nl kijkt samen met de auteur terug én vooruit.

Na het verschijnen van je boek in september 2014, was er veel media-aandacht. Hoe kijk je daarop terug? En hoe zit het nu met die aandacht?
“I
nderdaad heeft mijn boek buitengewoon veel (landelijke) media-aandacht gegenereerd. Dat is natuurlijk fantastisch, want ik wilde met dit boek hyperhidrosis uit de taboesfeer halen. En dat is gelukt! Overigens is het niet mijn, maar óns boek. Want maar liefst 26 lotgenoten hebben er een bijdrage aan verleend.
Bijna drie jaar later is die media-aandacht voor het boek natuurlijk verslapt. Maar dat wil niet zeggen dat daarmee het ‘hyperhidrosis-probleem’ is verdwenen. Was dat maar waar! Gelukkig lees ik geregeld artikelen over actuele ontwikkelingen met betrekking tot de aandoening. Ook is er natuurlijk de website www.overmatigzweten.nl waar mensen altijd terecht kunnen voor (actuele) informatie, advies en steun van lotgenoten.”

Hoeveel tijd heeft het schrijven van het boek in beslag genomen?
“Aan het boek heb ik circa 16 maanden gewerkt. Inclusief het voortraject (idee, opzet en de zoektocht naar lotgenoten), de uitgeefprocedure en alle interviews die plaatsvonden in het gehele land.”

Was het door het taboe dat op hyperhidrosis rust, moeilijk om ‘patiënten’ te vinden die je voor je boek hebt geïnterviewd?
“Eigenlijk niet. En dat is best bijzonder, want mensen die aan hyperhidrosis lijden schamen zich in de meeste gevallen vreselijk. Een oproep via sociale media gaat dus niet werken. Maar ik ben gelukkig ondersteund door drie gerenommeerde artsen in Nederland, die een bijdrage wilden leveren aan mijn boek. Veel patiënten van deze artsen wilden graag worden geïnterviewd voor ‘het goede doel’: de onbekendheid in de samenleving over dit probleem en het taboe rondom hyperhidrosis doorbreken. Ook via mijn huisarts meldde een lotgenoot zich aan. Ten slotte heeft een aantal mensen zich aangemeld via de website www.overmatigzweten.nl.
Dat de schaamte onder de deelnemers groot is, blijkt: de 26 lotgenoten heb ik anoniem geïnterviewd.”

Hoeveel exemplaren van het boek zijn er verkocht?
“Het is geen bestseller, hoor. Maar het aantal verkochte boeken vind ik ook niet relevant. Van belang vind ik wel dat ik met het boek de aandoening uit de taboesfeer heb kunnen halen dankzij de enorme landelijke media-aandacht. Dát is wat telt.”

Je bent zélf een voormalige ‘overmatig zweter’ aan de handen. Wat adviseer je mensen die hier ook last van hebben?
“Wanneer je hyperhidrosis écht ervaart als zeer ernstig en de aandoening een forse handicap is in je dagelijkse, sociale leven, wees je er dan van bewust dat er nu effectieve medische oplossingen zijn. Zelf heb ik met dit probleem maar liefst 45 jaar moeten dealen omdat er destijds geen oplossing voorhanden was. Maar dat hoeft gelukkig niet meer. Dus verdiep je in dit onderwerp en overleg met je huisarts wat voor jou de béste oplossing is.”

Verschijnt er nog een nieuw boek van jouw hand? Zo ja, gaat het boek dan ook over hyperhidrosis?
“Ik hoop dat ik ooit een tweede boek ga schrijven, ja. Maar dan wel in een ander genre hoor. Geen non-fictie, maar fictie!”

Heb je nog contact met lotgenoten uit je boek en weet je hoe het nu met hen gaat?
“Eigenlijk heb ik nog maar contact met een handjevol lotgenoten. En met deze mensen gaat het na hun gekozen oplossing gelukkig nog steeds goed! Het is een klein aantal, maar éigenlijk is dat een goed teken. Want de meeste lotgenoten waren door hun gekozen medische oplossing effectief geholpen aan hyperhidrosis. Dat betekent wellicht dat de meeste mensen hun voormalige medische probleem snel waren vergeten of er niet meer aan wílden denken en gewoon verder zijn gegaan met hun leven. Als je altijd kletsnatte handen of klotsende oksels hebt, ben je daar doorgaans bijna 24 uur per dag (nou ja, behalve als je slaapt) in je hoofd mee bezig. Na een effectieve oplossing hoeft dat niet meer. Ongelooflijk hè?”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nu nog in stilte lijden aan hyperhidrosis?
“Alsjeblieft, stop ermee! Want er zijn tegenwoordig prachtige, succesvolle medische oplossingen voor deze lastige aandoening. Zelf heb ik in 2013 gekozen voor de vernieuwde ETS-kijkoperatie. Daarmee was ik voorgoed zweter-aan-de-handen af. Tot op heden ben ik daar nog steeds supergelukkig mee.”

Het boek Hyperhidrosis een positief boek over overmatig zweten is te bestellen onder andere bij:

https://www.bol.com/nl/p/hyperhidrosis- ... ypedsearch

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht