Vrouwen zweten echt minder

Diverse onderwerpen met betrekking tot hyperhidrosis, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Erje, Thijs

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2047
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Vrouwen zweten echt minder

Bericht door Thijs » di okt 12, 2010 11:50 pm

Vrouwen zweten echt minder

AMSTERDAM - Vrouwen zeggen altijd dat ze niet zweten maar gloeien. Dat lijkt een smoes om niet toe te hoeven geven dat ook zij wel eens wat minder 'vrouwelijk' zijn. Maar nu blijkt dat ze niet eens zo ver van de waarheid zitten. Vrouwen zweten gemiddeld inderdaad veel minder dan mannen, zeker tijdens intensieve beweging.
Vrouwen blijken gemiddeld half zo veel te zweten als mannen, na een vergelijkbare hoeveelheid fysieke activiteit in dezelfde temperaturen.

Jagen

Zweten is een essentiële lichaamsfunctie die ons lichaam afkoelt. De onderzoekers van de Japanse universiteiten van Osaka en Kobe geloven dat duizenden jaren geleden mannen zich zo ontwikkelden dat ze meer zweetten, omdat ze actiever waren.

Ze moesten bijvoorbeeld snel kunnen afkoelen tijdens de jacht op wilde dieren in de hitte. Vrouwen daarentegen evolueerden zo dat ze minder zweetten.

Hun kleinere lichamen bevatten minder water, dus als ze te veel zouden zweten ligt het gevaar van uitdroging op de loer.

De Japanse wetenschappers deden onderzoek onder 37 vrouwen en mannen, van wie de helft fit was en de helft ’half niet-fit’.

Ze werden gevraagd om een uur lang op een fiets te trappen terwijl de onderzoekers de hoeveelheid zweet maten. Het zweetverschil tussen mannen en vrouwen werd groter naarmate ze langer fietsten.

De onderzoekers waarschuwen dat vrouwen risico zouden kunnen lopen op hyperthermie, een extreem hoge lichaamstemperatuur, omdat hun lichaam zich niet zelf optimaal kan afkoelen.

De onderzoekers ontdekten ook dat heel fitte mensen het meest zweten, ongeacht hun sekse. Iemand die veel sport verliest 60 procent meer lichaamsvocht tijdens het sporten dan iemand van hetzelfde geslacht die relatief weinig sport. De wetenschappers geloven dat het gemakkelijker kan zijn om om te gaan met een hittegolf als we meer zouden sporten.

Bron: http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond_le ... kker_leven" onclick="window.open(this.href);return false;

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht