Nuud deodorant bevordert de vorming van cysten in de oksels. Gebruik het niet.

Diverse (algemene) onderwerpen/nieuws met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2762
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

Nuud deodorant bevordert de vorming van cysten in de oksels. Gebruik het niet.

Bericht door Thijs »

Nuud deodorant bevordert de vorming van cysten in de oksels. Gebruik het niet.
04 oktober 2023

Nuud deodorant is onlangs teruggeroepen in Frankrijk, Portugal en Spanje nadat sommige gebruikers cysten, huidontstekingen en irritaties in de oksels hadden gekregen. In de rest van Europa en online is Nuud nog steeds te koop, maar we raden het gebruik ervan af.
Wat is Nuud en waarom is het populair?

Nuud is een natuurlijke, vegan deodorant die geen aluminium, parabenen, alcohol of andere schadelijke stoffen bevat, maar hoofdzakelijk samengesteld is uit oliën en zilver. Het product heeft de vorm van een vette crème die je in je oksels smeert.

Nuud belooft tot 3 dagen lang frisse oksels met slechts een kleine hoeveelheid crème, de grootte van een erwtje.

Door zijn veganistische formule en milieuvriendelijke verpakking is Nuud erg populair. Het is een trendy product dat flink wordt gepromoot door influencers en op social media. De deo wordt voornamelijk verkocht via internet en sociale netwerken, maar je kunt hem ook in sommige drogisterijen vinden.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van Nuud?
Hoewel de fabrikant ons verzekert dat er geen veiligheidsissues zijn en dat het product voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften voor cosmeticaproducten, kregen sommige gebruikers na het aanbrengen van de deodorant pijnlijke cysten in de oksels, soms vergezeld van een ontsteking of bacteriële infectie, die moest worden behandeld met antibiotica.

In de meeste gemelde gevallen verdwenen de cysten na het stoppen van het gebruik van het product of inname van antibiotica. Maar wanneer cysten gepaard gaan met een ontsteking of infectie, kan dat een verhoogd risico vormen voor kwetsbare mensen, bijvoorbeeld als je vatbaar bent voor infecties, allergisch bent voor antibiotica of lijdt aan de ziekte van Verneuil (chronische ontstekingsziekte die wordt gekenmerkt door pijnlijke letsels in de oksel-, lies- en schaamstreek en anus).

Nuud deodorant teruggeroepen in Frankrijk, Portugal en Spanje
Naar aanleiding van de meldingen van cystevorming, ontstekingen en irritaties, en in overleg met het Franse nationale agentschap voor de veiligheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten, heeft de fabrikant de deodorant vrijwillig en tijdelijk teruggeroepen van de Franse markt. Alle deo’s die beschikbaar waren in verkooppunten en bij distributeurs, zijn uit de handel genomen.

Intussen is Nuud ook door de overheden in Portugal en Spanje uit voorzorg uit de handel genomen.

Testaankoop vraagt ook de terugroeping in België
In Belgie is er nog geen actie ondernomen. Op de website van de FOD Volksgezondheid is er niets over te vinden en de Nuud deo’s zijn nog steeds vrij te bestellen.

Wij vinden het onbegrijpelijk dat slechts enkele landen ingrijpen en de rest niet. Dit zou op Europees niveau beter moeten worden geregeld. Wij hebben de FODs Volksgezondheid en Economie alvast aangeschreven met de vraag om de deo van Nuud ook in ons land uit de handel te halen.

Het bedrijf Nuud mag dan stellen dat de deodorant veilig is en dat er geen risico is voor de gezondheid, die verklaringen staan haaks op de gemelde gevallen van bijwerkingen in Frankrijk en op het besluit van de fabrikant om het product in drie landen uit de handel te nemen.

Om die redenen adviseren wij om geen deodorant van het merk Nuud te kopen, in afwachting van verder onderzoek.

Wat als je Nuud deodorant hebt gekocht?
We raden je aan het product niet te gebruiken of te stoppen met het gebruik ervan.

Als je de deo ondanks de risico’s toch wilt blijven gebruiken, volg dan de gebruiksaanwijzing van de fabrikant strikt op:

Breng de crèmedeo niet vaker dan om de twee dagen aan om verstopping van poriën te voorkomen.
Gebruik geen deodorant na het scheren of ontharen.
Smeer het product niet op een geïrriteerde huid of kleine zweren.
Stop het gebruik zodra er nadelige effecten als een ontsteking of cyste optreden.
Raadpleeg je arts of apotheker als je na het aanbrengen van de deodorant bijwerkingen ondervindt, zoals tekenen van ontsteking, cystevorming of een ander ongewenst effecten.

Als consument kun je zelf ongewenste bijwerkingen die mogelijk te wijten zijn aan Nuud deodorant melden via het meldpunt Cosmetovigilantie van de Fod Volksgezondheid.

Kies een goede en veilige deodorant

Wil je op een gezonde en veilige manier je oksels fris houden? Bekijk de resultaten van onze test van deodorants en antitranspiranten en vind het product dat het best bij je past.

Bron: https://www.test-aankoop.be/gezond/dage ... -deodorant
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht