15 jaar botox en 2 x miradry - een ingestuurde brief

Diverse (algemene) onderwerpen/nieuws met betrekking tot overmatig zweten, huisarts, dermatoloog, zweet ervaringen etc.

Moderators: Thijs, Erje

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2750
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 22:45
Contacteer:

15 jaar botox en 2 x miradry - een ingestuurde brief

Bericht door Thijs »

Hoi allen,

Hieronder een ingestuurde brief van Francisca die zelf geen account heeft op dit forum.
Al jaren lees ik de berichten op dit informatieve forum, en het heeft me goed geholpen in het verleden. Nu ben ik eigenlijk een soort ex-patiënt en wil graag mijn ervaringen delen, hopelijk heeft iemand er wat aan, op wat voor manier dan ook.
Ik ben een vrouw van 58, al sinds mijn tienerjaren last van overmatig okselzweten. Ik was een extreem geval, natte plekken tot in mijn taille, zelfs in mijn dikke winterjas drong het aan de buitenkant door. Tot mijn veertigste heb ik het lijdzaam ondergaan, het kwam gewoon niet in me op dat er iets aan te doen zou zijn. Toen las ik over botox als oplossing voor hyperhydrosis. Ik stapte naar de huisarts. Hij gaf me de vrije hand om uit te zoeken waar deze behandeling gegeven werd. Prima, ik op zoek. Ik zocht naar betrouwbaarheid (niet zomaar een cosmetische kliniek) en geografische nabijheid en kwam uit bij Centrum Oosterwal in Alkmaar.
De eerste dagen na mijn allereerste botox-behandeling wist ik niet wat me overkwam! De hemel op aarde: kurkdroog!!!! Wat was dit geweldig!
In de 15 jaren daarna heb ik ieder jaar mijn botoxprikjes gehaald. Ik heb één keer geprobeerd het van de ziektekostenverzekering vergoed te krijgen, dat lukte toen niet. Ik heb het altijd zelf betaald, en mede door de kosten nam ik niet vaker dan één keer per jaar botox. Bij mij werkte het ongeveer 5 maanden naar tevredenheid, daarna nam het zweten weer geleidelijk toe en de laatste drie maanden vóór de volgende botox moest ik toch weer allerlei aanpassingen doen met mijn kleding etc. Maar zo erg als vroeger werd het nooit meer. Ik dacht dat dat kwam doordat er steeds nog een ietsepietsie botox aanwezig zou zijn in mijn lichaam, maar toen dit eens ter sprake kwam zei de behandelaar dat dat absoluut niet het geval kon zijn. Het 'nooit meer zo erg als vroeger' is een gevolg van gewenning van het lichaam en geest en de wisselwerking tussen die twee.
Toen kwam Miradry. De dermatoloog die mij altijd de botoxprikken gaf vertelde me erover, en ik had er zelf toen ook al over gelezen (ik vermoed op dit forum). Ik besloot het (nog) niet te doen. De botox werkte goed voor me, laat eerst de 'kinderziektes' maar uit de Miradry gaan.
Twee jaar geleden toch de stap gezet. Ik ging namelijk nadenken over de toekomst; ik wil altijd behandeling voor mijn zweten, ook als ik 90 zou mogen worden, nu rijd ik nog makkelijk naar Alkmaar, kan het betalen etc., dat blijft misschien niet zo? En toch ook wel vervelend dat ik de laatste maanden vóór de volgende botox weer zoveel last heb. Permanent van het overmatig zweten verlost kunnen zijn was toch wel een aanlokkelijk idee.
In februari 2020 heb ik mijn eerste Miradry-behandeling gekregen. De tweede behandeling was in januari 2022. Waarom een tweede behandeling? Na de eerste behandeling transpireerde ik nog wel, soms ook echt flinke natte plekken. Met de geur is iets geks aan de hand, mijn transpiratiegeur is 'anders' geworden. Heel weird. Ik lees dat Miradry ook de geur van het zweet wegneemt maar ergens anders lees ik dat die typische zweetgeur ontstaat door bacteriën op je huid. Dat kan volgens mij niet allebei waar zijn!
De onzekerheid over mijn nieuwe, niet echt prettige (het ruikt een beetje uiig) zweetgeur zorgde ervoor dat ik een tweede Miradry-behandeling wilde, om zo droog mogelijk te worden.
Ben ik nu 'kurkdroog'? Nee, zeker niet. De tweede keer Miradry heeft in mijn beleving niet heel veel gedaan. Misschien een paar procentjes nog. Nou ja, dit moet het zijn voor de rest van mijn leven en daar heb ik vrede mee.

Over de pijn: botoxprikken doen pijn, soms gemene pijn. Maar goed, van pijn ga je niet dood, je krijgt er heerlijke droge(re) oksels van!!! Miradry doet minder/nauwelijks pijn, maar bij de tweede behandeling waren sommige plekjes extreem pijnlijk. Misschien niet goed verdoofd (ik kreeg er een verdovingsprikje bij toen), of een 'diepere zenuw'. Ook al is de pijn vervelend, het is voor mij nooit een reden geweest om behandelingen niet te willen.
Wat betreft de napijn van de Miradry: De dag na de behandeling heb ik vrij genomen en een lui dagje gehad. Eten koken, wasmand tillen etc, gewoon de dagelijkse bezigheden gaan prima. De eerste week heb ik de sportschool overgeslagen. Ik heb zo'n 12 tot 16 weken pijnlijke oksels gehad. Harde stukjes, pijnlijke 'strengen'. Maar wel alles gedaan wat ik altijd doe, de pijnlijke oksels zijn nergens een belemmering. Bij de eerste behandeling had ik een chauffeur meegenomen, dat bleek niet nodig. De tweede keer ben ik alleen gegaan en heb ik gewoon zelf auto gereden.

Tot slot wil ik nog iets kwijt over de psychische component van hyperhidrosis. Er liggen in wachtkamers bij de huisarts of dermatoloog folders over medische aandoeningen, zo ook over overmatig zweten. Als behandelmethode wordt o.a. psychotherapie voorgesteld. Psychotherapie om je gemakkelijker te kunnen bewegen in sociale situaties, want sociale angst zou deze kwaal veroorzaken. Ik word hier boos van. Overmatig zweten is een lichamelijk probleem, overduidelijk.
Ik ben geen supertalent in de sociale omgang, voel me wel eens nerveus of ongemakkelijk, maar psychotherapie had mijn probleem echt nooit behapbaar kunnen maken. Wellicht was ik er 5% minder van gaan zweten, maar 95% zweten is óók niet te doen. Mijn oksels gaan klotsen in situaties die een gevoel van opwinding geven (kan ook positief zijn dus) of waarbij ik sterke concentratie moet opbrengen. Dus bij sollicitatiegesprekken, podiumpresentaties of feestjes (opwinding/zenuwachtig), maar ook in situaties waarin ik alleen ben, zoals bij het maken van een schriftelijk examen of het doen van mijn belastingaangifte (concentratie).
Dus heb je echt veel last van je okselzweten, laat je niet aanpraten dat je je verlegenheid of je sociale onhandigheid moet aanpakken. Zoek een behandeling die het lichamelijke probleem aanpakt, dus bv Botox of Miradry.
Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht