Botox injecties en vergoeding anno 2017

Deel uw botox injecties ervaringen hier!

Moderators: Erje, Thijs

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1983
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs » ma sep 18, 2017 11:45 am

Ik heb het al vaker gezegd en ik blijf het zeggen. De vergoeding van behandelingen tegen hyperhidrosis riekt naar pure willekeur. De een krijgt een ETS operatie wel vergoed, de ander niet. De een krijgt botox wel vergoed de ander niet. Er is kennelijk geen duidelijke richtlijn die voor heel Nederland geldt. Hoe kan dit toch ?

In mijn geval zegt de grootste geldschieter van het ziekenhuis (Achmea) dat een botox-behandeling aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Logisch, snap ik. Maar deze voorwaarden zijn in strijd met de voorwaarden die zijn opgesteld door het Zorginstituut Nederland. (zie hierboven het en/of verhaal). Ik heb hierover Achmea ook maar eens een mailtje gestuurd. Het kan/mag niet zo zijn dat een verzekeringsmaatschappij aan de ene kliniek of ziekenhuis dit op legt en aan de ander iets anders. Zo krijg je dat de een het wel vergoed krijgt en de ander niet. Ik hou jullie uiteraard op de hoogte want dit krijgt een staartje en ik geef niet op tot er duidelijkheid is.

gr Thijs
Afbeelding

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1983
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs » di sep 19, 2017 9:21 am

Vannacht (!) antwoord gekregen op mijn mail aan Achmea (de grootste geldschieter van het ziekenhuis waar ik botox injecties krijg.) Opvallend is dat het door Zilveren Kruis wordt beantwoord en niet door Achmea zelf. Antwoord op mijn vraag heb ik ook niet echt. (what else is new?) Leest u mee ?

Beste Thijs,

U vraagt wanneer een Hyperhidrosis patiënt in aanmerking komt voor een behandeling met Botox injecties. U vraagt ook wat de voorwaarden zijn voor vergoeding. Goed dat u dit navraagt.

De medisch specialist beoordeelt of u in aanmerking komt voor Botox injecties
De medisch specialist beoordeelt of patiënt in aanmerking komt voor de behandeling. Hij weet ook of de injecties onder de basisverzekering vallen. Als dat zo is, declareert het gecontracteerde ziekenhuis rechtstreeks bij ons. Het ziekenhuis declareert dan een volledig behandel traject (DBC code). Wij betalen het gecontracteerde ziekenhuis volledig vanuit de basisverzekering. Verzekerde betaalt hiervoor wel eigen risico.

Wij betalen minder bij een niet gecontracteerd ziekenhuis
Ook in een niet gecontracteerd ziekenhuis beoordeelt de medisch specialist of wij betalen. Verzekerde krijgt dan zelf de nota. Wij betalen aan de verzekerde 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief wanneer op de nota wel een geheel behandel traject staat (DBC code).

Staat er op de nota alleen een losse botoxbehandeling?
En staat er dan geen volledige behandel traject (DBC code) op? Dan betalen wij helaas niet.

Kan ik nog iets voor u doen?
Ik help u graag. Heeft u al op ZilverenKruis.nl gekeken? Daar vindt u veel informatie.

Ik wens u een prachtige maandag toe.

Met hartelijke groet,
Zilveren Kruis

---

Goh wat een verrassing.... op mijn nota staat alleen een losse botoxbehandeling zonder DBC. Ik snap dit wel want om een DBC naar waarheid in te moeten vullen moet je aan voorwaarden voldoen als medisch specialist. Om deze voorwaarden vroeg ik maar daar heb ik dus geen antwoord op gekregen. Aan de voorwaarden kan de medisch specialist niet voldoen (lees kapotte huid, kloven EN beperking in het maatschappelijke verkeer). Dit is niet aan de orde dus geen DBC en dus geen vergoeding. Maar deze voorwaarden kloppen niet!!! Ik word hier zoooooo moe van.

Ik heb nu maar een mail gestuurd naar het ziekenhuis waarom er geen DBC code op de nota staat. Ik weet het antwoord al maar je kan het maar op schrift hebben. Zo dadelijk ga ik bij mijn huisarts al mijn medische informatie omtrent hyperhidrosis opvragen. Kan je ook maar op schrift hebben. Ik bereid mijn zaak voor de SKGZ grondig voor. Dit is een heel smerig spel wat er wordt gespeeld waar uiteindelijk de hyperhidrose patient de dupe van is want die zit met de rekening of kan zich niet meer met botox laten behandelen.

Het laatste woord is hier nog niet over gesproken.

gr Thijs
Afbeelding

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1983
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs » di sep 19, 2017 12:34 pm

Hmmm het wordt steeds leuker. Vanmorgen wederom een email naar Achmea (zilveren kruis) gestuurd wat toch die voorwaarden zijn waaraan een dermatoloog moet voldoen??? Hieronder het antwoord van zilveren kruis:

Beste Thijs,

U wilt weten wat onze voorwaarden zijn waaraan de dermatoloog moet voldoen.

Ik adviseer u toch contact op te nemen met de dermatoloog
De voorwaarden zijn bekend bij de dermatoloog. Deze worden niet gesteld door de zorgverzekering maar door de overheid.

Kan ik nog iets voor u doen?
Ik help u graag. Heeft u al op ZilverenKruis.nl gekeken? Daar vindt u veel informatie. U kunt er ook eenvoudig uw gegevens inzien en wijzigen.

Ik wens u een mooie dag.

Met hartelijke groet,
Zilveren Kruis

Nu had ik al contact opgenomen met de dermatoloog en die vertelde mij dus dat de voorwaarden zijn een macabere huid EN sociaal maatschappelijke beperking in het dagelijks verkeer. Beetje kastje naar de muur verhaal. Wordt vervolgd............
Afbeelding

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1983
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs » di sep 19, 2017 2:04 pm

Nieuwe ontwikkeling! :)

Ik ben zojuist gebeld door IZZ afdeling klachten. Mijn botox nota wordt uit coulance vergoed. Er is verwarring ontstaan doordat ze eerst zeiden dat het vergoed werd en daarna niet. Aan de ene kant ben ik hier natuurlijk heel blij mee. Aan de andere kant krijg ik precies hetzelfde probleem weer als ik weer botox injecties nodig heb. Ik vind het jammer dat ik geen bindende uitspraak kan uitlokken die voor iedereen in Nederland telt. Wellicht volgend jaar of het jaar daarop. Want ik laat me gewoon weer injecteren wanneer nodig en ik blijf vechten voor een vergoeding. Uiteraard hou ik jullie op de hoogte.

gr Thijs
Afbeelding

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1983
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs » di sep 19, 2017 6:37 pm

Het zit me toch niet helemaal lekker. Na lang te hebben nagedacht heb ik toch besloten een klacht cq verzoek tot opheldering in te dienen bij mijn ziekenhuis. Volgend jaar heb ik namelijk precies weer hetzelfde probleem en ik wil heel graag duidelijkheid hebben. Of alle hyperhidrose patienten krijgen botox vergoed of allen niet. Niet willekeur waar het nu erg naar riekt. Ik krijg binnen 3 weken antwoord.

Let wel op! Heb je overmatig okselzweten en wil je je laten injecteren met botox? Bel dan eerst je verzekeringsmaatschappij op. Vraag of het vergoed word en of je een machtiging vooraf nodig hebt. Vraag naar de (polis| voorwaarden. Liefst op schrift. Bel vervolgens met het ziekenhuis en vraag daar ook na of het vergoed wordt. Ik ben zo benieuwd of er mensen zijn die botox in 2017 nog vergoed kregen in een ziekenhuis ?!?!?! Reageer aub.

Pitbull Thijs
Afbeelding

Thijs
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1983
Lid geworden op: di apr 26, 2005 10:45 pm
Contacteer:

Re: Botox injecties en vergoeding anno 2017

Bericht door Thijs » wo sep 20, 2017 9:37 am

Zojuist even een rondje ziekenhuizen gebeld (poli dermatologie) hier in mijn regio. Een ziekenhuis zegt dat het rechtstreeks gedeclareerd wordt bij de zorgverzekeraar met DBC code en dat het dus vergoed wordt, het andere ziekenhuis verbind me door met plastische chirurgie (!) maar doet helemaal geen botoxbehandeling meer. Het derde ziekenhuis doet ook geen botox meer en verwijst me door naar een privékliniek. Hoe kan dit toch? Waarom wordt het wel vergoed bij ziekenhuis A en bij ziekenhuis B niet ? Waarom is er geen eenduidigheid en duidelijkheid? Kloot iedereen maar wat aan ? Vullen dermatologen e.e.a. niet naar waarheid in zodat je vergoeding krijgt? De strijd gaat door.....

Overigens valt het me op dat poli assistentes die de telefoon oppakken wel weten of er met botox behandeld wordt in hun ziekenhuis maar zodra ik over vergoeding begin weten ze direct een stuk minder.....

edit: Toch ook maar even de privékliniek gebeld. Interessante info: Zij zegt dat botox in de meeste gevallen vergoed wordt. Ze zei ook dat als je de verzekeringsmaatschappij belt ze altijd zeggen dat het vergoed wordt maar dat is dus niet zo. De behandeling wordt vergoed, het medicijn niet.

Wat zij doen is vooraf een machtiging aanvragen bij de ziektekostenverzekeraar specifiek om vergoeding van het medicijn botox. Als ze dat niet doen wordt alleen de behandeling van de medisch specialist vergoed en niet het medicijn botox zelf! Dit verklaard waarom ik een nota heb gekregen voor alleen de botox zelf van 335 euro en niet de behandeling door de dermatoloog. Het probleem zit hem dus kennelijk puur en alleen in het medicijn botox. Goed dat ik dit weet, zodra ik weer botox nodig heb ga ik zelf van te voren een machtiging aanvragen voor het medicijn botox. Dat kan "leuk" worden als ze dat afwijzen.
Afbeelding

Plaats reactie
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht